Σταχτοπούτα (2015)Σταχτοπούτα (2015)

Σταχτοπούτα (2015)


Cinderella (2015)
"Σταχτοπούτα"
★★★★★★★★☆☆
Μια διασκευή από τη Disney, αυτή τη φορά με ζωντανούς ηθοποιούς, του κλασσικού παιδικού παραμυθιού για το ορφανό κορίτσι που κερδίζει την καρδιά του γοητευτικού πρίγκιπα. (112 λεπτά) (Ηλικία: 5+) 
Σκηνοθεσία: Κένεθ Μπράνα
Ηθοποιοί: Κέιτ Μπλάνσετ, Λίλι Τζέιμς, Ρίτσαρντ Μάντεν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Χόλιντεϊ Γκρέιντζερ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Χέιλι Άτγουελ


Αν και ίσως είχαμε συνδυάσει άρρηκτα την Σταχτοπούτα με την εικονική, μελωδική φωνή της Ιλέιν Γουντς από την πρωτότυπη διασκευή της Disney Σταχτοπούτα (1950), είναι αναζωογονητικό να παρακολουθούμε, για διαφορά, την ιστορία της καλόκαρδης πριγκίπισσας χωρίς μουσικά διαλείμματα.

Τα πάντα γύρω από την ταινία έχουν γίνει με αγάπη και επιμονή στην ποιότητα - η σκηνοθεσία (από τον Kenneth Branagh), τα σκηνικά, τα κουστούμια, οι ερμηνείες και τα γραφικά είναι σαφώς πανέμορφα και εντυπωσιακά. Σε μια εποχή που είναι αφιερωμένη στο να αφηγήται κλασσικά παραμύθια με έναν νέο τρόπο, εναλλακτικό, (Ψυχρά κι Ανάποδα, Μαλλιά Κουβάρια, Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος, Τα Μυστικά του Δάσους, Μαλέφισεντ), η Σταχτοπούτα ξεχωρίζει με το να παραμένει πιστή στην πρωτότυπη ιστορία της και στην παραδοσιακή μαγεία που την χαρακτηρίζει.

Ως κακιά μητριά, η Μπλάνσετ είναι υπέροχη σε κάθε σκηνή, ακόμη και όταν δεν λέει τίποτα απολύτως. Και η Τζέιμς ως Σταχτοπούτα είναι πραγματικά εξαιρετική αν και ο χαρακτήρας της δεν παρουσιάζει καμία εξέλιξη από την κλασική ταινία κινουμένων σχεδίων που κυκλοφόρησε 65 χρόνια νωρίτερα. Είναι γεμάτη καλοσύνη, φως και ευγένεια. Κάνει ότι της πουν, εργάζεται σκληρά και ανταμείβεται στο τέλος, αφού σώζεται από τον πλούσιο και όμορφο πρίγκιπα. Το μόνο αρνητικό είναι ότι ο χαρακτήρας της αγγίζει τα όρια της αφέλειας και κάπου εκεί φαίνεται πως χάθηκε η ευκαιρία να ενδυναμώσουν τον χαρακτήρα της παραμυθένιας πριγκίπισσας.