Ο Πιτ και ο Δράκος του (2016)Ο Πιτ και ο Δράκος του (2016)

Ο Πιτ και ο Δράκος του (2016)


Pete's Dragon (2016)
"Ο Πιτ και ο Δράκος του"
★★★★★★★★☆☆
Ο Πιτ, ένα πεντάχρονο αγόρι, χάνει τους γονείς του σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα και μένει ολομόναχος σε ένα αχανές δάσος της βορειοδυτικής ακτής της Αμερικής. Εκεί, το παιδί συναντά έναν φιλικό δράκο, ο οποίος τον παίρνει υπό την προστασία του. Έξι χρόνια αργότερα, τον Πιτ ανακαλύπτει η δυναμική και καλόκαρδη φύλακας του δάσους, η Γκρέις, ο πατέρας της οποίας, ο κ. Μίτσαμ, απολαμβάνει να αφηγείται ιστορίες, που κανείς δεν πιστεύει, για τον δράκο που ζει στο δάσος. Η Γκρέις παίρνει κοντά της τον Πιτ αποφασισμένη να τον βοηθήσει αλλά και να ανακαλύψει την ιστορία του. (102 λεπτά) (Ηλικία: 6+) 
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λόουερι
Ηθοποιοί: Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Όουκς Φίγκλι, Ούνα Λόρενς, Γουές Μπέντλεϊ, Καρλ Έρμπαν


Ευαίσθητη, νοσταλγική, διασκεδαστική, άλλοτε γαλήνια και άλλοτε γεμάτη δράση, αυτή η ριζική επαναπροσέγγιση του μιούζικαλ κινουμένων σχεδίων Ο Πιτ και ο Δράκος (1977) της Disney, ξεχωρίζει καλλιτεχνικά με τις ασυνήθιστες επιλογές του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Ντέιβιντ Λόουερι.

Ο Λόουερι με ήρεμα πλάνα, εντυπωσιακά οπτικά εφέ και τρυφερές ερμηνείες, έδεσε γοητευτικά στοιχεία του ανεξάρτητου κινηματογράφου με τον υπερθεαματικό χαρακτήρα της Disney. Η ταινία διαδραματίζεται απλώς στο παρελθόν, αποφεύγοντας να οριστεί από συγκεκριμένο στίγμα στο χρόνο. Αν και τόσο τα φυσικά σκηνικά όσο και τα κίνητρα, οι επιθυμίες και οι αντιδράσεις των χαρακτήρων αλλά και οι ερμηνείες, ιδιαίτερα της Μπράις Ντάλας Χάουαρντ και του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, διακατέχονται από έναν αξιοσημείωτο ρεαλισμό, η γλυκιά ατμόσφαιρα έχει μια παραμυθένια υφή.

Η μελωδική ορχηστρική μουσική του Ντάνιελ Χαρτ ενδυναμώνει την καλλιτεχνική προσέγγιση, συλλαμβάνοντας το συναίσθημα, τη μαγεία, τον ηρωισμό και το μυστήριο που βρίσκονται στο κέντρο της απλής ιστορίας.

Ο Έλιοτ, ένα μαγευτικό ψηφιακό δημιούργημα το οποίο προέκυψε από τον συνδυασμό διάφορων αληθινών και φανταστικών ζώων, θυμίζει έντονα γιγάντιο και παιχνιδιάρη σκύλο τόσο σε εμφάνιση, όσο σε κίνηση και συμπεριφορά. Ο Όουκς Φίγκλι ερμηνεύει τον νεαρό Πιτ επιδεικνύοντας τη ζωντάνια, την ευαισθησία και την ανθεκτικότητα που θα περίμενε κανείς να δει σε ένα παιδί που έχει μεγαλώσει μέσα στο δάσος από έναν μαγικό δράκο.

Η γλυκιά ιστορία προωθεί όμορφα μηνύματα για την εμπιστοσύνη, τη φιλία, την αφοσίωση και την ειλικρίνεια, ενώ προωθεί την αγάπη για τη φύση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ταινία περιέχει επίσης κίνδυνο, αγωνιώδεις σκηνές με απειλητικούς άγριους λύκους και αδίστακτους κυνηγούς, καθώς και κάποιες θλιβερές στιγμές, μα τελικά προσφέρει ένα όμορφο και ευτυχισμένο τέλος.