Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας (2016)



Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας (2016)

Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας (2016)


The BFG (2016)
"Ο ΜΦΓ, ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας"
★★★★★★★☆☆☆
Όταν μια νύχτα η Σόφι, ένα δεκάχρονο ορφανό κορίτσι με έντονη φαντασία, συναντά έναν γίγαντα, εκείνος την απαγάγει από το ορφανοτροφείο της στο Λονδίνο και την παίρνει να ζήσει κοντά του στη Χώρα των Γιγάντων. Εκεί, η Σόφι ανακαλύπτει πως το τέρας όπως πίστευε, είναι στην πραγματικότητα ένας φιλικός, ευαίσθητος γίγαντας που περνά της νύχτες του χαρίζοντας όμορφα όνειρα στα παιδιά. Οι δυο τους γίνονται καλοί φίλοι και προσπαθούν να σταματήσουν τους ανθρωποφάγους γίγαντες που θέλουν να εισβάλλουν στον κόσμο των ανθρώπων. (117 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ
Ηθοποιοί: Μαρκ Ράιλανς, Ρούμπι Μπάνρχιλ, Πενέλοπι Γουίλτον, Τζεμέιν Κλεμέντ, Ρεμπέκα Χολ, Ρέιφ Σπολ, Μπιλ Χέιντερ


Αυτή η θεαματική, εγκάρδια, ενίοτε σκοτεινή, μα και γεμάτη παιδικά αστεία, περιπέτεια φαντασίας της Disney Pictures βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1982 του Ρόαλντ Νταλ. Πίσω από την παραγωγή της ταινίας Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας (2016) βρίσκεται η ίδια βασική ομάδα που δημιούργησε την ταινία Ε.Τ. ο Εξωγήινος (1982). Της ομάδας ηγείται ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος στα 50 χρόνια της καριέρας του σκηνοθέτησε για πρώτη φορά ταινία της Disney. Την ομάδα συμπληρώνουν η σεναριογράφος Μελίσα Μάθισον, οι παραγωγοί Φρανκ Μάρσαλ και Κάθλιν Κένεντι και ο υπεύθυνος οπτικών εφέ Ράιαν Κουκ. Επίσης, συμμετέχει ο Τζον Γουίλιαμς, ο οποίος συνέθεσε μουσική για ταινία του Σπίλμπεργκ για 27η φορά.

Οι γνώριμοι ορχηστρικοί ήχοι, του πέντε φορές βραβευμένου με Όσκαρ συνθέτη, εντείνουν την παιχνιδιάρικη διάθεση και τη φανταστική ατμόσφαιρα της υβριδικής ταινίας. Το sountrack περιέχει, επίσης, εκφραστικές, ζεστές συνθέσεις και κάποια πιο δραματικά, νοσταλγικά και περιπετειώδη κομμάτια.

Οι μαγικές χώρες είναι γεμάτες εντυπωσιακά οπτικά στοιχεία. Όμως, το ψηφιακό δημιούργημα που ξεχωρίζει είναι ο ίδιος ο Γίγαντας, ο οποίος πήρε ζωή από την τεχνική motion capture. Η αστεία, τρυφερή και συχνά μελαγχολική ερμηνεία του Μαρκ Ράιλανς καταγράφηκε με σένσορες δίνοντας ένα άνευ προηγουμένου αληθοφανές αποτέλεσμα.

Ο ευγενικός και μοναχικός γίγαντας έχοντας ακούσει την εξίσου μοναχική καρδιά της Σόφι την παίρνει υπό την προστασία του. Ωστόσο, το τρομοκρατημένο παιδί είναι σίγουρο πως θα φαγωθεί. Σύντομα όμως, αντιλαμβάνεται την ολοφάνερη ζεστασιά και τη συμπόνοια του επτάμετρου ήρωα, ο οποίος τη φροντίζει με στοργή και την προστατεύει με τόλμη και αποφασιστικότητα. Καθώς οι δυο τους χτίζουν μια βαθιά φιλία, προσφέρουν μηνύματα για την αφοσίωση, το κουράγιο και τη δυνατότητα δημιουργίας μιας νέας οικογένειας.

Η ατμόσφαιρα εκτός από μαγική γίνεται συχνά σκοτεινή. Η ιστορία περιλαμβάνει πολλές αγωνιώδεις στιγμές, οι οποίες γίνονται μέχρι και τρομακτικές όταν κάνουν την εμφάνισή τους οι μοχθηροί γίγαντες. Επιπλέον, η ταινία συγκινεί με μια οδυνηρή ιστορία από το παρελθόν του γίγαντα και με έναν λυπηρό αποχωρισμό.