Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας (2016)Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας (2016)

Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας (2016)


The BFG (2016)
"Ο ΜΦΓ, ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας"
★★★★★★★☆☆☆
Όταν η Σόφι, ένα δεκάχρονο ορφανό κορίτσι συναντά έναν γιγάντιο μπαμπούλα, εκείνος την απαγάγει για να μην αποκαλυφθεί η ύπαρξή του, και την παίρνει να ζήσει κοντά του στη Χώρα των Γιγάντων. Εκεί, η Σόφι ανακαλύπτει πως το τέρας, είναι στην πραγματικότητα ένας φιλικός γίγαντας που χαρίζει όμορφα όνειρα στα παιδιά. Οι δύο τους γίνονται φίλοι και προσπαθούν να σταματήσουν τους ανθρωποφάγους γίγαντες που θέλουν να εισβάλλουν στον κόσμο των ανθρώπων. (117 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ
Ηθοποιοί: Μαρκ Ράιλανς, Ρούμπι Μπάνρχιλ, Πενέλοπι Γουίλτον, Τζεμέιν Κλεμέντ, Ρεμπέκα Χολ, Ρέιφ Σπολ, Μπιλ Χέιντερ


Αυτή η θεαματική, εγκάρδια και γεμάτη παιδικά αστεία περιπέτεια φαντασίας, βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1982 του Ρόαλντ Νταλ, ενώ πίσω από την παραγωγή της βρίσκεται η ίδια βασική ομάδα που δημιούργησε την ταινία ορόσημο του παιδικού κινηματογράφου, Ε.Τ. ο Εξωγήινος (1982). Ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ, η σεναριοράφος Μελίσα Μάθισον, ο συνθέτης Τζον Γουίλιαμς, οι παραγωγοί Φρανκ Μάρσαλ και Κάθλιν Κένεντι, οι υπεύθυνοι οπτικών εφέ Ράιαν Κουκ και επεξεργασίας ήχου Σον Μέρφι, είχαν όλοι συνεργαστεί για την ταινία Ε.Τ. ο Εξωγήινος (1982) και την επανέκδοσή της το 2002. 

Οι γνώριμοι ορχηστρικοί ήχοι του Τζον Γουίλιαμς ντύνουν την υβριδική ταινία με μια παιχνιδιάρικη διάθεση ενισχύοντας την ομορφιά της, η οποία προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τα εξελιγμένα προγράμματα οπτικών εφέ της Disney. Οι μαγικές χώρες είναι γεμάτες εντυπωσιακά στοιχεία, όμως το ψηφιακό δημιούργημα που ξεχωρίζει είναι ο ίδιος ο Γίγαντας, ο οποίος πήρε ζωή από την τεχνική motion capture. Η αστεία, τρυφερή και συχνά μελαγχολική ερμηνεία του Μαρκ Ράιλανς καταγράφηκε με σένσορες και δέχθηκε μια άνευ προηγουμένου αληθοφανή επεξεργασία με υπολογιστές.

Ο ευγενικός και μοναχικός γίγαντας έχοντας ακούσει την εξίσου μοναχική καρδιά της Σόφι την παίρνει υπό την προστασία του, μα το τρομοκρατημένο παιδί είναι σίγουρο πως θα φαγωθεί. Σύντομα όμως, αντιλαμβάνεται την ολοφάνερη ζεστασιά και τη συμπόνοια του επτάμετρου ήρωα, ο οποίος τη φροντίζει με στοργή και την προστατεύει με τόλμη και αποφασιστικότητα. Καθώς οι δυο τους χτίζουν μια βαθιά φιλία, προσφέρουν μηνύματα για την αφοσίωση και τη δυνατότητα δημιουργίας μιας νέας οικογένειας.

Η ιστορία είναι πλούσια σε αγωνιώδεις στιγμές, οι οποίες γίνονται μέχρι και τρομακτικές όταν κάνουν την εμφάνισή τους οι μοχθηροί γίγαντες. Επιπλέον, η ταινία συγκινεί με μια θλιβερή ιστορία του γίγαντα και έναν αποχωρισμό.