Μουλάν (2020)




Μουλάν (2020)

Mulan (2020)
  
Μουλάν (2020)Mulan (2020)
"Μουλάν" 
★★★★★★★☆☆ 
Στην αυτοκρατορική Κίνα, οι γονείς της Χουά Μουλάν τη συμβουλεύουν να κρύψει το ισχυρό Τσι της, την απεριόριστη ενέργεια της ζωής που ρέει μέσα της, ανησυχώντας πως αυτό θα την εμποδίσει από το να φέρει τιμή στην οικογένεια μέσω ενός γάμου με έναν καλό σύζυγο. Όταν Ρουράν πολεμιστές εισβάλλουν στην Κίνα, ο αυτοκράτορας διατάζει πως κάθε οικογένεια πρέπει να συνεισφέρει έναν άνδρα για να πολεμήσει τον εχθρό. Συνειδητοποιώντας ότι ο ηλικιωμένος και αδύναμος πατέρας της δεν θα επιβιώσει στον πόλεμο, η Μουλάν μεταμφιέζεται σε άντρα και παρουσιάζεται η ίδια στον στρατό. (115 λεπτά) (Ηλικία: 10+)
Σκηνοθεσία: Νίκι Κάρο
Ηθοποιοί: Γιφέι Λιου, Ντόνι Γιεν, Τζι Μα, Τζέισον Σκοτ Λι, Γιόσον Αν, Ρον Γιουάν, Γκονγκ Λι, Τζετ Λι


Αν και ακολουθεί αρκετά πιστά τον σκελετό του σεναρίου του ομώνυμου μιούζικαλ κινουμένων σχεδίων της Disney Animation, αυτή η live-action πολεμική περιπέτεια βασίζεται υπέρμετρα στον οπτικό εντυπωσιασμό. Το Μουλάν (2020) της Disney Pictures προσφέρει θεαματικές σκηνές δράσης του είδους γούξια, πανέμορφα, αν και αποστειρωμένα, τοπία και σκηνικά, και υποβλητικά κοστούμια.

Ωστόσο, το remake δεν διαθέτει το συναισθηματικό βάθος, το χιούμορ, τα μηνύματα και την ανάπτυξη χαρακτήρων της πρωτότυπης. Μεγαλύτερο πρόβλημα της ταινίας, η οποία δημιουργήθηκε πρωτίστως για την Κινεζική αγορά, αποτελεί η επαναλαμβανόμενη ρομαντικοποιημένη προώθηση της απόλυτης αφοσίωσης σε ένα αυταρχικό καθεστώς. Παρομοίως, προβάλλεται η ιδέα πως η απελευθέρωση από τις καταπιεστικές απαιτήσεις της κοινωνίας είναι εφικτή μόνο για εκείνους των οποίων τα εξαιρετικά χαρίσματα θεωρούνται ωφέλιμα για το κράτος.

Με έντονες σκηνές μάχης, αρκετούς θανάτους και την εξάλειψη των πιο ανάλαφρων στοιχείων της αρχικής ταινίας, όπως κάποιων κωμικών χαρακτήρων και των κλασικών τραγουδιών, η ταινία είναι κατάλληλη για μεγαλύτερα παιδιά. Σύμφωνα με τη σκηνοθέτη Νίκι Κάρο, οι αλλαγές έγιναν προκειμένου να επιτευχθεί ένας μεγαλύτερος βαθμός ρεαλισμού. Όμως η μαγεία παίζει ακόμα πιο ζωτικό ρόλο σε αυτήν την ιστορία.

Με εμφανείς επιρροές από το σύμπαν του Star Wars, εισάγεται μία μεταφυσική πτυχή του «chi», ως μυστηριώδης Δύναμη που δίνει υπερφυσικές ικανότητες σε ορισμένους εκλεκτούς. Επιπλέον, υπάρχει μια δυναμική αντίστοιχη με αυτή του Λουκ Σκάιγουοκερ και του Νταρθ Βέιντερ. Ένας νέος χαρακτήρας γεμάτος με αυτή την ισχυρή δύναμη έχει στραφεί στη σκοτεινή πλευρά βοηθώντας έναν αδίστακτο ηγέτη, ενώ προσπαθεί να πείσει τη Μουλάν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Το ομολογουμένως εντυπωσιακό μαγικό στοιχείο αναιρεί το βασικό μήνυμα της πρωτότυπης ιστορίας, πως η ευφυΐα και η επιμονή επαρκούν για να αλλάξει κανείς τον κόσμο. Επίσης, ακυρώνει και την ίδια την ηρωίδα ως εκπρόσωπο των καθημερινών κοριτσιών και του αγώνα τους στις πατριαρχικές κοινωνίες. Επιπλέον, αν και η Μουλάν με την αφοσίωση, το θάρρος και την ειλικρίνειά της κερδίζει την ευκαιρία να ακολουθήσει ένα διαφορετικό μονοπάτι, αυτό τελικά περιορίζεται στο να χρησιμοποιεί τις ικανότητές της για να συντηρήσει το ίδιο καθεστώς που καταπιέζει κάθε άλλη γυναίκα της αυτοκρατορίας.

Η ταινία περιέχει έντονες μάχες πολεμικών τεχνών με χρήση όπλων και αρκετούς θανάτους στρατιωτών. Οι περισσότεροι σκοτώνονται με σπαθιά, ένας πέφτει στη φωτιά, ενώ άλλοι θάβονται από μια χιονοστιβάδα.



Διασκευή της:

Μουλάν (1998)Mulan (1998)
"Μουλάν"
★★★★★★★★★☆
Προσπαθώντας να αναχαιτίσει τους αδίστακτους Ούννους που εισέβαλαν στην Κίνα, ο αυτοκράτορας καλεί σε επιστράτευση έναν άνδρα από κάθε οικογένεια της χώρας. Η νεαρή Φα Μουλάν για να αποτρέψει τον αγαπημένο, αδύναμο πατέρα της να διακινδυνεύσει για άλλη μία φορά τη ζωή του στη μάχη, κλέβει το σπαθί και την πανοπλία του και αψηφώντας τόσο την παράδοση όσο και το νόμο παίρνει τη θέση του στον αυτοκρατορικό στρατό προσποιούμενη πως είναι αγόρι. Στην προσπάθειά της να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του... (Περισσότερα)