Μουλάν (1998)

Μουλάν (1998)

Μουλάν (1998)


Mulan (1998)
"Μουλάν"
★★★★★★★★★☆
Προσπαθώντας να αναχαιτίσει τους αδίστακτους Ούννους που εισέβαλαν στην Κίνα, ο αυτοκράτορας καλεί σε επιστράτευση έναν άνδρα από κάθε οικογένεια της χώρας. Η νεαρή Φα Μουλάν για να αποτρέψει τον αγαπημένο, αδύναμο πατέρα της να διακινδυνεύσει για άλλη μία φορά τη ζωή του στη μάχη, κλέβει το σπαθί και την πανοπλία του και αψηφώντας τόσο την παράδοση όσο και το νόμο παίρνει τη θέση του στον αυτοκρατορικό στρατό προσποιούμενη πως είναι αγόρι. Στην προσπάθειά της να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του στρατού τη βοηθά ένας μικρόσωμος φύλακας δράκος, ο Μούσου. (88 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Μπάρι Κουκ, Τόνι Μπάνκροφτ
Ηθοποιοί: Μινγκ-Να Γουέν, Έντι Μέρφι, Λία Σαλόνγκα, ΜπιΝτι Γονγκ


Βραβευμένη με 10 Annie Awards, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, η 36η ταινία της Disney Animation ακολουθεί τον μύθο της θρυλικής πολεμίστριας Χουά Μουλάν, όπως περιγράφεται στο κινέζικο ποίημα του 6ου αιώνα, “Η Μπαλάντα της Μουλάν”.

Με αυτό το περιπετειώδες μιούζικαλ, το στούντιο προσέγγισε για πρώτη φορά εις βάθος τα θέματα του πολέμου και της κοινωνικής επιβολής φυλετικών ρόλων, προσδίδοντας μια πιο ανάλαφρη ατμόσφαιρα με την προσθήκη φανταστικών, κωμικών και ρομαντικών στοιχείων.

Η Μουλάν, όπως και οι προγενέστερες ηρωίδες της Αναγεννησιακής Εποχής της Disney (ΆριελΜπελΓιασμίν και Ποκαχόντας), είναι είναι ένα δυναμικό κορίτσι που δεν υποτάσσεται στους καταπιεστικούς κανόνες της κοινωνίας της. Όμως, η Μουλάν υπερέχει των υπόλοιπων πριγκιπισσών του στούντιο, χάρη σε έναν σπάνιο συνδυασμό νοημοσύνης, ικανότητας και γενναιότητας που επαναλήφθηκε σε αυτό τον βαθμό μόνο από τη Βαϊάνα, 17 χρόνια αργότερα.

Επιπλέον, το στούντιο αντίθετα με προηγούμενες του αμφιλεγόμενες πολιτισμικές απεικονίσεις, όπως στις ταινίες Αλαντίν (1992), Ποκαχόντας (1995) και Ηρακλής (1997), παρουσίασε με φροντίδα και σεβασμό τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία της αρχαίας Κίνας, όπως τη φιλοσοφία, την πνευματικότητα και τους μύθους της. Το κινεζικό περιβάλλον εδραιώνεται μέσα από την παρουσία παραδοσιακής τέχνης, κοστουμιών και ενός όμορφα σχεδιασμένου στο χέρι περιβάλλοντος, που περιλαμβάνει φυσικά τοπία, αρχιτεκτονικά θαύματα και γραφικές οικίες.

Η υποψήφια για Όσκαρ μουσική επένδυση του Τζέρι Γκόλντσμιθ αναπτύσσεται με δυτικό ύφος και ενορχήστρωση, ενώ σε σημεία φέρει ασιατικές επιρροές και ήχους παραδοσιακών κινεζικών οργάνων.

Αξιοσημείωτα είναι τα τέσσερα τραγούδια του συνθέτη Μάθιου Γουάιλντερ και του στιχουργού Ντέιβιντ Ζίππελ, “Reflection”, “Honor To Us All”, “I’ll Make a Man Out of You” και “A Girl Worth Fighting For”, τα οποία με συναίσθημα, χιούμορ και ειρωνεία αναδεικνύουν το χάσμα μεταξύ των πραγματικών δυνατοτήτων των γυναικών και των στερεότυπων χαρακτηριστικών που αναμένονται από εκείνες.

Για χάρη της οικογένειάς της, η Μουλάν, ένα καλόκαρδο, αυθόρμητο και ανεπιτήδευτο κορίτσι, προσπαθεί ανεπιτυχώς να συμμορφωθεί με τους κανόνες και τις παραδόσεις της καταδυναστευτικής κοινωνίας της, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οποίας οφείλει να είναι στολισμένη, σιωπηλή και υπάκουη, με μοναδικό στόχο τη εξεύρεση κατάλληλου συζύγου. Καταπιέζοντας την αληθινή της δυναμική προσωπικότητα και ταυτόχρονα αντιμέτωπη με την αποδοκιμασία των γύρω της, η Μουλάν απογοητεύεται από τον εαυτό της και απελπίζεται για το μέλλον της.

Όταν φτάνει το διάταγμα του αυτοκράτορα, το οποίο ορίζει πως ένας άντρας από κάθε οικογένεια της Κίνας πρέπει να ενταχθεί στον στρατό για να υπερασπιστεί την αυτοκρατορία από τους Ούννους, ο πατέρας της Μουλάν, παρά την προχωρημένη ηλικία του και έναν παλιό τραυματισμό, είναι αποφασισμένος να δώσει το παρόν στη μάχη. Προσπαθώντας να τον εμποδίσει να διακινδυνεύσει τη ζωή του, η Μουλάν μεταμφιέζεται σε αγόρι και παίρνει τη θέση του.

Στο στρατόπεδο, η Μουλάν βρίσκει τον εαυτό της αναγκασμένο, για μια ακόμα φορά, να προσποιείται κάτι που δεν είναι με σκοπό να ταιριάξει. Αδαής και απροετοίμαστη για τους τρόπους των ανδρών και της μάχης, ανατρέχει και η ίδια σε στερεότυπα σχετικά με τους άνδρες. Υποκρινόμενη με αδεξιότητα μια άξεστη συμπεριφορά, εκλαμβάνεται από τους υπόλοιπους στρατιώτες και τον αρχηγό τους Λι Σανγκ, ως ένας ιδιόρρυθμος και ανίκανος ταραχοποιός.

Αντιμέτωπη για άλλη μία φορά με την απόρριψη, η Μουλάν αρνείται να παραιτηθεί, εξαλείφει τα κωμικά της στοιχεία και με επιμονή και ευρηματικότητα αποδεικνύεται ικανή, σωματικά και διανοητικά. Η αποφασιστικότητα και οι ικανότητές της τη βοηθούν να κερδίσει τον σεβασμό των συμπολεμιστών της αλλά και μια πρωτόγνωρη αυτοπεποίθηση και ωριμότητα, στοιχεία που της επιτρέπουν να λαμβάνει πρωτοβουλίες και να παίρνει σημαντικές αποφάσεις.

Πέραν του πολέμου και της διάκρισης των δύο φύλων, η ταινία κάνει αναφορές και στα θέματα της τιμής, της συνεργασίας, της άνευ όρων οικογενειακής αγάπης και της εσφαλμένης φύσης των προλήψεων. Τα μηνύματα προωθούν την αυτογνωσία, την αυθεντικότητα και την αφοσίωση στους στόχους.

Παρόλο που η βία περιορίζεται στο ελάχιστο, υπάρχουν κάποιες σκηνές που απεικονίζουν τις σκληρές συνέπειες του πολέμου, όπως ένα κατεστραμμένο χωριό και μακρινά πλάνα εκατοντάδων νεκρών. Ο αρχηγός των Ούννων, ο Σαν Γιου, είναι ένας από τους πιο άγριους και ανελέητους ανταγωνιστές της Disney.


Συνέχεια:

Mulan ΙΙ (2005)
"Μουλάν 2"
★★★★★★★☆☆☆ 
Καθώς ο Σανγκ και η Μουλάν προετοιμάζονται για το γάμο τους, αποστέλλονται από τον αυτοκράτορα σε μια μυστική αποστολή, να συνοδεύσουν τις τρεις κόρες του καθώς θα διασχίζουν την Κίνα για να συναντήσουν τους υποψήφιους συζύγους τους. (79 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Λιν Σάδερλαντ, Ντάρελ Ρούνι
Ηθοποιοί: Μινγκ-Να Γουέν, ΜπιΝτι Γονγκ, Μαρκ Μόσελεϊ, Λούσι Λιού