Η Πεντάμορφη και το Τέρας (2017)
Η Πεντάμορφη και το Τέρας (2017)

Η Πεντάμορφη και το Τέρας (2017)
   

Beauty and the Beast (2017) 
"Η Πεντάμορφη και το Τέρας" 
★★★★★★★★★☆
Μια μάγισσα μεταμορφωμένη σε ζητιάνα αναζητά καταφύγιο από το κρύο στο παλάτι ενός αλαζονικού πρίγκιπα, προσφέροντάς του σε αντάλλαγμα ένα τριαντάφυλλο. Όταν ο πρίγκηπας τη διώχνει, η μάγισσα τον μεταμορφώνει σε θηρίο και τους υπηρέτες του σε ζωντανά οικιακά αντικείμενα. Αν το Τέρας καταφέρει να αγαπήσει κάποιον άλλο και να κερδίσει την αγάπη του μέχρι να πέσει και το τελευταίο πέταλο από το μαγεμένο τριαντάφυλλο, τότε το ξόρκι θα λυθεί. Αν όχι, θα παραμείνει για πάντα θηρίο. Χρόνια αργότερα, τις πόρτες του κάστρου του περνά ένας καλλιτέχνης που έχει χαθεί, ο Μορίς. (129 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Μπιλ Κόντον
Ηθοποιοί: Έμμα Γουάτσον, Νταν Στίβενς, Λουκ Έβανς, Κέβιν Κλάιν, Τζος Γκαντ, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Στάνλεϊ Τούτσι, Ίαν ΜακΚέλεν, Έμμα Τόμσον, Όντρα Μακντόναλντ, Γκούγκου Μπάθα-Ρο


Η μουσική ρομαντική περιπέτεια φαντασίας της Disney ακολουθεί πιστά την πλοκή της πολυβραβευμένης ομώνυμης ταινίας κινουμένων σχεδίων του 1991, η οποία ήταν προσαρμογή του κλασικού γαλλικού παραμυθιού της Ζαν-Μαρί Λεπρένς ντε Μπωμόν. Τα αυθεντικά τραγούδια ηχογραφήθηκαν εκ νέου, ενώ ο συνθέτης τους, ο οκτώ φορές βραβευμένος με Όσκαρ Άλαν Μένκεν, επέστρεψε και με νέα πρωτότυπα τραγούδια.


Υποψήφια για Όσκαρ κοστουμιών και σκηνογραφίας, η ταινία εντυπωσιάζει με τα θαυμάσια κοστούμια, τα πληθωρικά Ροκοκό σκηνικά και τα πανέμορφα τοπία του φανταστικού Γαλλικού χωριού του 18ου αιώνα. Η μαγική ιστορία, η παραμυθένια ατμόσφαιρα και η ενθουσιώδης ενέργεια ενισχύονται από τις θεατρικές ερμηνείες του συμπαθέστατου πρωταγωνιστικού ζευγαριού, των δύο ανταγωνιστών, αλλά και του αξιοσημείωτου και ευχάριστα ποικίλου υποστηρικτικού καστ. 

Βυθισμένη στα βιβλία της, η εφευρετική και ανεξάρτητη Μπελ ονειρεύεται να ζήσει περιπέτειες μακριά από τη συντηρητική κοινωνία του χωριού της, ενώ ταυτόχρονα απωθεί τις επίμονες προτάσεις γάμου του Γκαστόν, ενός φαντασμένου πρώην στρατιώτη. 

Όταν το Τέρας αιχμαλωτίζει τον πατέρα της, τον Μορίς, η Μπελ με αυτοθυσία παίρνει τη θέση του στο κάστρο του Τέρατος. Παρά τους αρχικούς της φόβους, γίνεται φίλη με το μαγεμένο προσωπικό του κάστρου και καταφέρνει να αναγνωρίσει την ευαίσθητη ψυχή του Τέρατος. 

Το Τέρας, το οποίο ήταν κάποτε ένα γλυκό αγόρι το οποίο σκλήρυνε από την κακή ανατροφή που έλαβε από τον χήρο πατέρα του, είναι πιο πολιτισμένο από τον ομόλογό του του 1991, αλλά εξίσου γεμάτος με απογοήτευση και θυμό. Καθώς ο μαγεμένος πρίγκιπας αρχίζει να νοιάζεται για το ασυνήθιστο κορίτσι, ανακτά σταδιακά την ευγένεια, τους τρόπους και την ανθρωπιά του.  

Τα δυνατά μηνύματα της ταινίας προωθούν την ευσπλαχνία, την αξιοπρέπεια, την γυναικεία ενδυνάμωση και την αγάπη. Οι βίαιες σκηνές γίνονται συχνά έντονες και περιλαμβάνουν τις επιθέσεις άγριων λύκων και ενός εξίσου αφηνιασμένου όχλου με  όπλα, πηρούνες και δαδιά. Το θηρίο, μετά από τις εισαγωγικές σκηνές του, όπου είναι ήπια τρομακτικός, σύντομα γίνεται πράος, τρυφερός και συμπαθής.

Αυτή είναι η 5η κατά σειρά ταινία της Disney, η οποία διασκευάζεται από παλαιότερη ταινία του στούντιο Animation μετά το Maleficent (2014) το οποίο βασίζεται στην ταινία Ωραία Κοιμωμένη (1959), τη Σταχτοπούτα (2015), Το Βιβλίο της Ζούγκλας (2016) και Ο Πιτ και ο Δράκος του (2016). Ακολουθούν τα remakes Aladdin (2019), Dumbo (2019), The Lion King (2019), Mulan (2020) και Cruella (2020) το οποίο βασίζεται στην ταινία Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (1961).