Το Τέρας της Θάλασσας (2022)




Το Τέρας της Θάλασσας (2022)

Το Τέρας της Θάλασσας (2022)


The Sea Beast (2022)
The Sea Beast (2022)
"Το Τέρας της Θάλασσας"
★★★★★★★
Η ζωή του θρυλικού κυνηγού θαλάσσιων τεράτων, Τζέικομπ Χόλαντ, ανατρέπεται όταν ένα νεαρό ορφανό κορίτσι, η Μέιζι Μπραμπλ, επιβιβάζεται κρυφά στο πλοίο του. Η Μέιζι θέλει να γίνει και η ίδια κυνηγός τεράτων, όπως ήταν και οι γονείς της πριν πεθάνουν. Όταν ο Τζέικομπ και η Μέιζι χωρίζονται αναπάντεχα από το υπόλοιπο πλήρωμα, αναγκάζονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στα θαλάσσια θηρία. Ωστόσο, όταν συναντούν το πιο τρομακτικό από αυτά, το θρυλικό Κόκκινο Κτήνος, υποψιάζονται ότι η αλήθεια μπορεί να είναι πιο περίπλοκη από ό,τι είχαν οδηγηθεί να πιστεύουν. (105 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Κρις Γουίλιαμς
Ηθοποιοί: Καρλ Έρμπεν, Ζάρις-Έιντζελ Χέιτορ, Τζάρεντ Χάρις, Μαριάν Ζαν-Μπατίστ, Νταν Στίβενς, Μόλι Σάννον, Κάθι Μπερκ


Υποψήφιο για το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, Το Τέρας της Θάλασσας (2022) είναι μια γεμάτη δράση και μηνύματα διασκεδαστική οικογενειακή περιπέτεια από τη Netflix Animation. Η ταινία αποτελεί το σόλο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κρις Γουίλιαμς, συν-σκηνοθέτη του βραβευμένου με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Big Hero 6 (2014) και των υποψήφιων για το ίδιο βραβείο Μπολτ (2008) και Βαϊάνα (2016)

Οπτικά, η ταινία εντυπωσιάζει τόσο με τα πανέμορφα τοπία της και τα ολοζώντανα χρώματα όσο και με την προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες, όπως η κίνηση και οι υφές των μαλλιών και των υφασμάτων, αλλά και τα ίχνη φθοράς των σκηνικών. Τις αισθήσεις ικανοποιεί και η συναρπαστική ορχηστρική επένδυση του Μαρκ Μανσίνα, η οποία συντροφεύει επιτυχημένα τα αγωνιώδη, δραματικά, περιπετειώδη, κωμικά και τρυφερά στοιχεία της οθόνης.

Το σενάριο φέρει επιρροές από κλασικά λογοτεχνικά έργα, όπως Μόμπι Ντικ (1851) και Η Μυστηριώδης Νήσος (1975), μέχρι σύγχρονα animations, όπως Βαϊάνα (2016) και Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας (2010), αλλά και από θαλάσσιες περιπέτειες ζωντανής δράσης, όπως Οι Πειρατές της Καραϊβικής (2003) και Master and Commander: Στα Πέρατα του Κόσμου (2003). Αν και λόγω των γνώριμων στοιχείων η πλοκή δεν κρύβει εκπλήξεις, η δράση θα κερδίσει το ενδιαφέρον των θεατών και τα καίρια μηνύματα την καρδιά τους.

Παρόμοια με τις προγενέστερες Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας (2010), WolfWalkers (2020) και Ο Μικροπόδαρος (2018), η ιστορία εξερευνά την αναγκαιότητα, αλλά και τις δοκιμασίες της αμφισβήτησης κατεστημένων ιδεών. Η ταινία παρουσιάζει το πόσο σημαντικό είναι να υποστηρίζουμε και να επικοινωνούμε την αλήθεια, ακόμα και όταν πιστεύουμε πως κανείς δεν είναι πρόθυμος να την ακούσει ή να την αποδεχθεί.

Επίσης, υπάρχει πληθώρα άλλων θετικών μηνυμάτων για τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και ζώων, τα οφέλη της ειρήνης, την αξία της συνεργασίας, της γενναιότητας, της επιμονής, της ακεραιότητας, της ανοιχτής σκέψης και για την ανάγκη απόκτησης ορθής εικόνας του κόσμου. Επιπλέον, η ταινία είναι ιδιαίτερα συμπεριληπτική στους τομείς της ποικιλομορφίας της φυλής, του φύλου, της ηλικίας και του σωματότυπου.

Τα θαλάσσια τέρατα επιτίθενται στους κυνηγούς και στα πλοία τους. Ένας χαρακτήρας έχει χάσει το πόδι του από μια επίθεση, ενώ πολλά παιδιά έχουν χάσει τους κυνηγούς γονείς τους. Οι κυνηγοί επιτίθενται, τραυματίζουν και σκοτώνουν τέρατα. Αν και ο σχεδιασμός των τεράτων είναι καρτουνίστικος, μερικά από αυτά είναι ήπια τρομακτικά.