Big Hero 6 (2014)Οι Υπερέξι (2014)

Big Hero 6 (2014)


Οι Καλύτερες Ταινίες για Παιδιά Οι ΥπερέξιBig Hero 6 (2014)
"Οι Υπερέξι"
★★★★★★★★★★
Ο Χίρο, ένα 14χρονο παιδί θαύμα, με την ενθάρρυνση του αδελφού του, Ταντάσι, διεκδικεί μία θέση στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Σαν Φρανσόκιο με μια επαναστατική εφεύρεση. Μετά το θάνατο του Ταντάσι σε ένα τραγικό συμβάν, ο Χίρο μαζί με τον Μπέιμαξ, ένα ρομπότ νοσοκόμο, ανακαλύπτει πως η τραγωδία δεν ήταν ατύχημα. Για να λύσει το μυστήριο, μετατρέπει τον εαυτό του, τον Μπέιμαξ και τέσσερις πιστούς φίλους σε μια ομάδα τεχνολογικά εξελιγμένων υπερηρώων. (102 λεπτά) (Ηλικία: 5+) 
Σκηνοθεσία: Ντον Χολ, Κρις Γουίλιαμς
Ηθοποιοί: Ράιαν Πότερ, Σκοτ Αντσίτ, Τζέιμι Τσανγκ, Ντάνιελ Χέννεϊ, Τ. Τζ. Μίλερ, Τζέιμι Τσανγκ, Ντέιμον Ουέγιανς Τζούνιορ, Τζένεσις Ροντρίγκεζ

Η 54η κινηματογραφική παραγωγή της Disney Animation, είναι μια έξυπνη, συναρπαστική και εκπληκτικά σχεδιασμένη κωμική περιπέτεια υπερηρώων, η οποία ανάμεσα σε άλλες μεγάλες διακρίσεις κατέκτησε και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Η ταινία βασίζεται σε χαρακτήρες του ομώνυμου κόμικ της Marvel, η οποία ανήκει στη Walt Disney Company από το 2009, και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που τα θρυλικά στούντιο κινουμένων σχεδίων καταπιάστηκαν με το είδος των υπερηρωών.

Οι δημιουργοί της ταινίας διατήρησαν τον θεαματικό χαρακτήρα, τα βασικά θέματα και την πλειονότητα των χαρακτήρων των κόμικς, ενώ άλλαξαν κάποια ονόματα και μετέφεραν τη δράση από την Ιαπωνία στις Η.Π.Α. Προχώρησαν όμως και σε πιο ουσιαστικές αλλαγές, δημιουργώντας βαθύτερες σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων και μια νέα, συγκινητική και γεμάτη θετικά μηνύματα ιστορία, συμβατή με τα πρότυπα και τη ζεστασιά των παραγωγών της Disney. 

Η ταινία με γρήγορο ρυθμό, ευφυές χιούμορ και ευρηματικές σκηνές δράσης προωθεί ένα ισχυρό μήνυμα κατά της βίας και της αναζήτησης εκδίκησης, ενώ ταυτόχρονα εξερευνά τη θλίψη που προκύπτει από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και προτείνει τρόπους για τη διαχείρισή της. Επιπλέον, με ένα πρωτόγνωρα πολυπολιτισμικό καστ και συνειδητή αποφυγή στερεοτύπων, το Big Hero 6 εισαγάγει με σεβασμό και δροσερή διάθεση την παγκόσμια φυλετική ποικιλομορφία.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα εναλλακτικό μέλλον, το 2032, στην υβριδική μητρόπολη του Σαν Φρανσόκιο, μία εντυπωσιακή σύμπτυξη αρχιτεκτονικών στοιχείων Ανατολής και Δύσης. Ο μεγάλος βαθμός αληθοφάνειας της υπερσύγχρονης πόλης οφείλεται τόσο στην τεχνολογία των στούντιο, όσο και σε πρωτότυπες σχεδιαστικές τεχνικές, όπως το ότι τίποτα δεν στέκεται σε τέλεια ευθεία, και τα πάντα παρουσιάζουν εκδορές και σημάδια χρήσης.

Οι ρυθμοί της φουτουριστικής πόλης αναδεικνύονται μέσα από την εγκαρδιωτική ορχηστρική μουσική επένδυση, η οποία με ηλεκτρονικούς, ποπ και ιαπωνικούς ήχους, αντανακλά την τεχνολογία, τον ηρωισμό και τον πολιτισμό της ομάδας. Τα περιπετειώδη κομμάτια που συνοδεύουν τις σκηνές δράσης μένουν στη μνήμη, ενώ παρομοίως με την ταινία, η μουσική προβάλει ιδιαίτερα τις σχέσεις του Χίρο και την αγάπη του για τη ρομποτική.

Ο Χίρο Χαμάντα, ένας ιδιοφυής νεαρός έφηβος, έχοντας αποφοιτήσει από το σχολείο στα 13, σπαταλά το ταλέντο του στη ρομποτική παίρνοντας μέρος και στοιχηματίζοντας παράνομα σε αγώνες ρομπότ. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Ταντάσι, τον ωθεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές του, ξεναγώντας τον στο εργαστήριο του πανεπιστημίου του, όπου τον συστήνει σε τρεις πανέξυπνους εφευρέτες; την Gogo, τον Wasabi και τη Honey Lemon (Ξυνομελένια), και τον Φρεντ, έναν λάτρη των κόμικς και των επιστημών. Κάθε ένας από τους τέσσερις χαρακτήρες έχει μια εξειδίκευση, η οποία εξελίσσεται σε υπερδύναμη όταν δημιουργούν την ομάδα των Υπερέξι.

Μετά τον τραγικό θάνατο του αδελφού του στις αρχές της ταινίας, ο Χίρο βιώνει βαθιά θλίψη και απομονώνεται. Τότε αναλαμβάνει ο γλυκός και αφοσιωμένος Μπέιμαξ, ο ρομποτικός πάροχος υγείας που δημιούργησε ο Ταντάσι, να θεραπεύσει τη ραγισμένη του καρδιά του Χίρο. Ο προστατευτικός Μπέιμαξ αντιπροσωπεύει όλα τα θετικά που χαρακτήριζαν τον Ταντάσι, και λειτουργεί ως θετός αδελφός του ήρωα, συμβουλεύοντας τον με στοργή.

Ο Χίρο είναι ένα ευαίσθητο παιδί με τρυφερά συναισθήματα, όμως ο θυμός και η οργή για τον υπαίτιο του θανάτου του Ταντάσι θολώνει την κρίση του και όπως και ο μασκοφόρος ανταγωνιστής της ιστορίας, ο Γιοκάι, αποζητά την εκδίκηση. Όμως, ο Χίρο με τη βοήθεια της υπόλοιπης ομάδας, τελικά αναγνωρίζει τα λάθη του και προσπαθεί με αυτοθυσία να τα διορθώσει.

Η ταινία περιέχει συναισθηματικά φορτισμένες και αγωνιώδεις στιγμές, και σκηνές έντονης δράσης με επεισοδιακές καταδιώξεις, εκρήξεις και καταστροφές κτηρίων. Ταυτόχρονα, η ιστορία παρουσιάζει μια ισχυρή ηθική κοσμοθεωρία που προάγει αξίες όπως η ανθρωπιστική χρήση των ταλέντων, το θάρρος, η ανιδιοτέλεια, η φιλία, η συνεργασία και η υποστήριξη.