Οι Υπερέξι (2014)



Οι Υπερέξι (2014)

Big Hero 6 (2014)


Οι Καλύτερες Ταινίες για Παιδιά Οι ΥπερέξιBig Hero 6 (2014)
"Οι Υπερέξι"
★★★★★★★★★★
Με την ενθάρρυνση του μεγαλύτερου αδελφού του, του Ταντάσι, ο Χίρο Χαμάντα, ένα 14χρονο παιδί θαύμα, διεκδικεί μια θέση στη σχολή του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Σαν Φρανσόκιο με μια επαναστατική εφεύρεση. Μετά το θάνατο του Ταντάσι σε ένα τραγικό συμβάν, ο Χίρο μαζί με τον Μπέιμαξ, το ρομπότ νοσοκόμο που δημιούργησε ο αδελφός του, ανακαλύπτει πως η τραγωδία δεν ήταν ατύχημα. Για να λύσει το μυστήριο, το αγόρι μετατρέπει τον εαυτό του, τον Μπέιμαξ και τέσσερις αφοσιωμένους φίλους σε μια ομάδα τεχνολογικά εξελιγμένων υπερηρώων, τους Υπερέξι. (102 λεπτά) (Ηλικία: 6+) 
Σκηνοθεσία: Ντον Χολ, Κρις Γουίλιαμς
Ηθοποιοί: Ράιαν Πότερ, Σκοτ Αντσίτ, Τζέιμι Τσανγκ, Ντάνιελ Χέννεϊ, Τ. Τζ. Μίλερ, Τζέιμι Τσανγκ, Ντέιμον Ουέγιανς Τζούνιορ, Τζένεσις Ροντρίγκεζ


Η 54η κινηματογραφική παραγωγή της Disney Animation είναι μια έξυπνη, συναρπαστική και εκπληκτικά σχεδιασμένη κωμική περιπέτεια υπερηρώων. Σε μία χρονιά που είχε να παρουσιάσει εκπληκτικές παραγωγές animation, όπως τα Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας 2 (2014), Η Ιστορία της Πριγκίπισσας Καγκούγια (2013), Η Ταινία LEGO (2014) και Το Τραγούδι Της Θάλασσας (2014), Οι Υπερέξι (2014) ήταν τελικά αυτοί που κατέκτησαν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Η ταινία βασίζεται σε χαρακτήρες του ομώνυμου κόμικ της Marvel, η οποία ανήκει στη Walt Disney Company από το 2009, και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το θρυλικό στούντιο κινουμένων σχεδίων καταπιάστηκε με το είδος των υπερηρώων.

Οι σκηνοθέτες Ντον Χολ [Ο Γουίνι το Αρκουδάκι (2011)] και Κρις Γουίλιαμς [Μπολτ (2008)] διατήρησαν τον θεαματικό χαρακτήρα, τα βασικά θέματα και την πλειονότητα των χαρακτήρων των πρωτότυπων ιστοριών. Παράλληλα, άλλαξαν κάποια από τα ονόματα, ενώ μετέφεραν τη δράση από την Ιαπωνία στις ΗΠΑ. Παρά την αλλαγή του τόπου, η ταινία διατηρεί την Ιαπωνική κουλτούρα και ατμόσφαιρα του κόμικ με ένα ευρηματικό και απαιτητικό τρόπο. Η ιστορία των Υπερέξι διαδραματίζεται σε ένα εναλλακτικό μέλλον, στο έτος 2032 και στην υβριδική μητρόπολη του Σαν Φρανσόκιο.

Οι δημιουργοί όμως προχώρησαν και σε άλλες, πιο ουσιαστικές, αλλαγές. Οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων είναι βαθύτερες και η πρωτότυπη ιστορία προσφέρει συγκίνηση και πλήθος θετικών μηνυμάτων. Όπως και οι περισσότερες σύγχρονες παραγωγές της Disney, η ταινία προτείνει ξεκάθαρα ως δρόμο προς την επιτυχία τον συνδυασμό αφοσίωσης στους στόχους, επίμονης προσπάθειας και συνεργασίας.

Η κωμική περιπέτεια με γρήγορο ρυθμό, ευφυές χιούμορ και ευρηματικές σκηνές δράσης προωθεί επίσης ένα ισχυρό μήνυμα κατά της βίας και της αναζήτησης εκδίκησης. Ταυτόχρονα, εξερευνά τη θλίψη που προκύπτει από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και προτείνει τρόπους για τη διαχείρισή της. Επιπλέον, χάρη στο πρωτόγνωρα πολυπολιτισμικό του καστ και στη συνειδητή αποφυγή στερεοτύπων, το Big Hero 6 εισαγάγει τα παιδιά στην παγκόσμια φυλετική ποικιλομορφία με σεβασμό και δροσερή διάθεση.

Τα καλλιτεχνικά στοιχεία

Το Σαν Φρανσόκιο είναι μία εντυπωσιακή σύμπτυξη πολιτιστικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων Ανατολής και Δύσης. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της ταινίας, το Σαν Φρανσόκιο δημιουργήθηκε όταν μετά από έναν φανταστικό σεισμό το 1900, η πόλη του Σαν Φρανσίσκο ανοικοδομήθηκε από Ιάπωνες μετανάστες. Ο μεγάλος βαθμός αληθοφάνειας της υπερσύγχρονης πόλης οφείλεται τόσο στην τεχνολογία του στούντιο όσο και σε πρωτότυπες σχεδιαστικές τεχνικές, όπως το ότι τίποτα δεν στέκεται σε τέλεια ευθεία, ενώ τα πάντα παρουσιάζουν εκδορές και σημάδια χρήσης.

Ο χαρακτήρας και οι ρυθμοί της φουτουριστικής πόλης αναδεικνύονται και μέσα από την ορχηστρική επένδυση του Χένρι Τζάκμαν. Η μουσική με ηλεκτρονικούς, ποπ και ιαπωνικούς ήχους, αντανακλά την τεχνολογία, τον ηρωισμό και τον πολιτισμό της ομάδας. Τα περιπετειώδη κομμάτια που συνοδεύουν τις σκηνές δράσης μένουν στη μνήμη, ενώ αντίστοιχα με την ταινία, η μουσική προβάλει την αγάπη του Χίρο για τη ρομποτική και τις σχέσεις του, ιδιαίτερα με τον αδελφό του αλλά και με τον ρομποτικό βοηθό του, τον Μπέιμαξ.

Οι χαρακτήρες

Ο Χίρο Χαμάντα είναι ένας ιδιοφυής νεαρός έφηβος που κατάφερε να αποφοιτήσει από το σχολείο στα 13 του. Ωστόσο, έναν χρόνο αργότερα σπαταλά το ταλέντο του στη ρομποτική παίρνοντας μέρος και στοιχηματίζοντας σε παράνομους αγώνες ρομπότ. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Ταντάσι, τον ωθεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές του. Για να του προσφέρει έναν στόχο, τον ξεναγεί στο εργαστήριο του πανεπιστημίου του, όπου του συστήνει τρεις πανέξυπνους νεαρούς εφευρέτες. Η Ασιατικής καταγωγής Go Go είναι μία δυναμική και γενναία εφευρέτρια που ασχολείται με τον ηλεκτρομαγνητισμό. Ο υπερβολικά σχολαστικός Αφροαμερικανός Wasabi ασχολείται με την τεχνολογία των λέιζερ, ενώ η Honey Lemon (Ξινομελένια) είναι μία ευγενική και αισιόδοξη χημικός από το Μεξικό. Την παρέα τους ολοκληρώνει ο αργόσχολος Φρεντ, ένας ενθουσιώδης λάτρης των κόμικς και των επιστημών. Με τη βοήθεια του Χίρο, τα χόμπι και οι εξειδικεύσεις των τεσσάρων χαρακτήρων εξελίσσονται στις υπερδυνάμεις τους όταν δημιουργούν την ομάδα των Υπερέξι.

Μετά τον τραγικό θάνατο του αδελφού του στις αρχές της ταινίας, ο Χίρο βιώνει βαθιά θλίψη και απομονώνεται. Τότε, ο γλυκός και αφοσιωμένος Μπέιμαξ, ο ρομποτικός πάροχος υγείας που δημιούργησε ο Ταντάσι, αναλαμβάνει να θεραπεύσει τη ραγισμένη του καρδιά του Χίρο. Ο προστατευτικός Μπέιμαξ αντιπροσωπεύει όλα τα θετικά που χαρακτήριζαν τον Ταντάσι και λειτουργεί ως θετός αδελφός του ήρωα, συμβουλεύοντας και περιβάλλοντας τον με στοργή.

Ο Χίρο είναι ένα ευαίσθητο παιδί με τρυφερά συναισθήματα, όμως ο θυμός και η οργή του προς τον υπαίτιο του θανάτου του Ταντάσι θολώνει την κρίση του. Το αγόρι καταλήγει, όπως και ο μασκοφόρος ανταγωνιστής της ιστορίας, ο Γιοκάι, να αποζητά την εκδίκηση. Όμως, ο Χίρο με τη βοήθεια της υπόλοιπης ομάδας, αναγνωρίζει τα λάθη του και προσπαθεί με αυτοθυσία να τα διορθώσει.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η ταινία περιέχει συναισθηματικά φορτισμένες και αγωνιώδεις στιγμές. Σημειώνονται σκηνές έντονης δράσης με επεισοδιακές καταδιώξεις, εκρήξεις και καταστροφές κτηρίων.

Η ιστορία των Οι Υπερέξι (2014) παρουσιάζει μια ισχυρή ηθική κοσμοθεωρία που προάγει αξίες όπως η ανθρωπιστική χρήση των ταλέντων, το θάρρος, η ανιδιοτέλεια, η φιλία, η συνεργασία και η υποστήριξη.