Ο Μικροπόδαρος (2018)




Ο Μικροπόδαρος (2018)

Smallfoot (2018)
  
Ο Μικροπόδαρος (2018)Smallfoot (2018) 
"Ο Μικροπόδαρος" 
★★★★★★★★☆☆
Μια φυλή Γέτι ζει απομονωμένη στα βουνά των Ιμαλαΐων, πάνω από τα σύννεφα, σύμφωνα με κανόνες που βρίσκονται γραμμένοι πάνω σε αρχαίες πέτρες. Όταν ο Μίγκο, ένα αφοσιωμένο μέλος της κοινότητας, συναντά τυχαία έναν Μικροπόδαρο, του οποίου την ύπαρξη οι πέτρες αρνούνται, το νεαρό Γέτι μοιράζεται την ανακάλυψή του με τους συμπολίτες του. Όμως, η εναντίωση στις πέτρες συνεπάγεται σε εξορία και ο Μίγκο απομακρύνεται από τη φυλή του. Τότε, αν και σύμφωνα με τις πέτρες δεν υπάρχει τίποτα κάτω από τον κόσμο του, εκείνος τολμά να κοιτάξει κάτω από τα σύννεφα. (96 λεπτά) (Ηλικία: 5+)  
Σκηνοθεσία: Κάρεϊ Κερκπάτρικ, Τζέισον Ρίσιγκ 
Ηθοποιοί: Τσάνιν Τέιτουμ, Τζέιμς Κόρντεν, Ζεντέια, Κόμον, ΛεΜπρόν Τζέιμς, Ντάνι Ντε Βίτο, Τζίνα Ροντρίγκες, Γιάρα Σαχίντι, Ίλι Χένρι, Τζίμι Τάτρο


Η 5η ταινία της Warner Animation είναι μια ενθουσιώδης, χαριτωμένη και αναπάντεχα ανατρεπτική κωμική περιπέτεια φαντασίας. Ακολουθώντας τη συνταγή της μεγαλύτερης επιτυχίας του στούντιο, Η Ταινία Lego (2014), η ιστορία πραγματεύεται παρεμφερή και ιδιαίτερης σημασίας κοινωνικά ζητήματα, μέσα από μια ανάλαφρη ατμόσφαιρα, ευχάριστα γραφικά, μοντέρνα τραγούδια και συχνά στοιχεία σωματικής κωμωδίας.

Το σενάριο του Κάρεϊ Κικπάτρικ και της Κλέαρ Σέρα βασίζεται στο βιβλίο Yeti Tracks του δημιουργού των Εγώ, Ο Απαισιότατος (2010) και Κλάους (2019) Σέρτζιο Πάμπλος. Η ιστορία αντιπαραθέτει την τόλμη, τη γνώση και την επιστήμη, με τον φόβο, την άγνοια και τις προλήψεις. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία αλληγορία για το πώς οι άνθρωποι οφείλουν να βρουν τη δύναμη να αναρωτηθούν για την ορθότητα διδασκαλιών που απαιτούν τυφλή αποδοχή και απειλούν με φυσική ή υπερφυσική τιμωρία όποιον τολμά να τις αμφισβητήσει.

Παρομοίως με τον Emmet από το σύμπαν των LEGO, ο κεντρικός χαρακτήρας είναι και αυτός ένας ενθουσιώδης υποστηρικτής και πρόθυμο γρανάζι του συστήματος. Ο Μίγκο αποδέχεται και διαιωνίζει απροβλημάτιστα τις ανορθολογικές διδασκαλίες και τους παράλογους θεσμούς και νόμους της κοινωνίας του. Όταν, όμως, συναντά μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια που αντιφάσκει με τα αρχαία διδάγματα, o Μίγκο δεν μπορεί να προσποιηθεί και να αρνηθεί αυτό που είδε. Αυτό οδηγεί στην εξορία του από την κοινότητα του.

Μακριά από τους περιορισμούς της κοινωνίας του και με την προτροπή μιας μικρής ομάδας ορθολογικών Γέτι, ο Μίγκο τολμά να εξερευνήσει τον πραγματικό κόσμο. Στην πορεία αποκτά γνώση, κατανόηση και διαφώτιση. Επιστρέφοντας, όμως, στο χωριό του, ο ήρωας υπό τη χειραγώγηση του κοσμικού και πνευματικού ηγέτη της φυλής, αντιμετωπίζει ένα ηθικό δίλημμα για το τι πρέπει να κάνει με τη νέα του γνώση για τον κόσμο και τις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει αυτή στην κοινωνία του.

Με μια πλούσια και κατανοητή ιστορία και με μια συγκινητική και αισιόδοξη λύση, η ταινία πραγματεύεται τα οφέλη της αναζήτησης της αλήθειας και της αμφισβήτησης των κατεστημένων ιδεών. Παράλληλα, προωθεί τις αξίες της ακεραιότητας, της ειλικρίνειας, της αποδοχής των άλλων και της αφοσίωσης στις προσωπικές αρχές.