Εγώ, ο Απαισιότατος (2010)



Εγώ, ο Απαισιότατος (2010)

Εγώ, ο Απαισιότατος (2010)


Despicable Me (2010)
"Εγώ, ο Απαισιότατος" 
★★★★★★★★☆☆
Όταν ο Γκρου, μια εγκληματική ιδιοφυΐα, μαθαίνει πως ένας νέος κακοποιός διέπραξε τη ληστεία του αιώνα κλέβοντας τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, θέτει στόχο να τον ξεπεράσει κλέβοντας ο ίδιος τη Σελήνη. Όμως όταν ο αντίπαλος κακοποιός προσπαθεί να κλέψει το σχέδιο και τη δόξα του Γκρου, εκείνος υιοθετεί τρία ορφανά κοριτσάκια με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει ως πιόνια στο μεγαλεπήβολο σχέδιό του. Σύντομα, ο φιλόδοξος Γκρου βλέπει την αγάπη των νέων του παιδιών να τον αλλάζει προς το καλύτερο και ανακαλύπτει πως διαθέτει τις ποιότητες ενός εξαιρετικού πατέρα. (95 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Πιερ Κοφέν, Κρις Ρενό
Ηθοποιοί: Στιβ Καρέλ, Τζέισον Σίγκελ, Ράσελ Μπραντ, Γουίλ Αρνέτ, Τζούλι Άντριους, Κρίστεν Γουίγκ


Η πρώτη ταινία του Αμερικανικού στούντιο animation Illumination Entertainment και πρώτο κεφάλαιο του πιο κερδοφόρου franchise κινουμένων σχεδίων, είναι μια διασκεδαστική, πρωτότυπη και εντυπωσιακά διαπολιτισμική παραγωγή. Ο σχεδιασμός του Εγώ, ο Απαισιότατος (2010) έγινε από το γαλλικό στούντιο Mac Guff. O δημιουργός της ιστορίας Σέρτζιο Πάμπλος είναι Ισπανός και οι σκηνοθέτες Πιερ Κοφέν και Κρις Ρενό Γάλλοι. Επιπλέον, οι υπεύθυνοι της μουσικής, Χέιτορ Περέιρα, Φαρέλ Γουίλιαμς και Χανς Ζίμμερ, κατάγονται από τη Βραζιλία, την Αμερική και τη Γερμανία αντίστοιχα.

Η ταινία συνδυάζει μια σύγχρονη, πολύχρωμη και φωτεινή αισθητική, ενώ περιβάλλει τον κεντρικό της χαρακτήρα με γκοθ στοιχεία και σκηνικά. Η μουσική επένδυση του Χέιτορ Περέιρα σε παραγωγή του Χανς Ζίμμερ εντείνει την ανάλαφρη διάθεση του σχεδιασμού και της ίδιας της ιστορίας με μια μίξη ζωηρής ορχηστρικής μουσικής και χορευτικών επιτυχιών της δεκαετίας του 1970. Παράλληλα, τα κεφάτα πρωτότυπα τραγούδια του Φαρέλ Γουίλιαμς αντικατοπτρίζουν αποτελεσματικά τις εμπειρίες των χαρακτήρων.

Ο Γκρου αρχικά εμφανίζεται ύπουλος και ψυχρός, αποφασισμένος να αναγνωριστεί ως ο μεγαλύτερος κακοποιός στον κόσμο. Από μικρός ονειρευόταν να πάει στο φεγγάρι, όμως αντ’ αυτού ακολούθησε μια επιτυχημένη εγκληματική καριέρα. Μέσα από αυτή ελπίζει πως θα καταφέρει να ανταποκριθεί τελικά τις προσδοκίες της απάνθρωπα επικριτικής μητέρας του. Παρά τον επιφανειακά εγωιστικό και σκληρό του χαρακτήρα, τον Γκρου διακρίνει μια αναπάντεχη ευγένεια. Αυτή γίνεται εμφανής από την αβρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τους βοηθούς του, τον Δρ. Νεφάριο και τα ξέφρενα Μίνιονς.

Στην αρχή ο Γκρου περνά απρόθυμα χρόνο με τα τρία αξιαγάπητα κορίτσια. Όμως σταδιακά, ο διαβόητος κακοποιός το βρίσκει όλο και πιο δύσκολο να αντισταθεί στην αποδοχή, την αγάπη και τις αθώες προσδοκίες των παιδιών για έναν πραγματικό πατέρα.

Μηνύματα

Τα μηνύματα της ιστορίας προωθούν την υιοθεσία και την αξία της οικογένειας, βιολογικής ή μη. Τονίζονται ιδιαίτερα η ανάγκη για αποδοχή μέσα στην οικογένεια και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επιπόλαιη και αυστηρή γονεϊκή κριτική στην ψυχολογία των παιδιών.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η ταινία περιλαμβάνει σκηνές δράσης με όπλα υψηλής τεχνολογίας. Σημειώνονται στιγμές ήπιας αγωνίας, όλες με θετική έκβαση. Το χιούμορ είναι έξυπνο, όμως συχνά καταφεύγει σε αστεία σωματικών λειτουργιών. Για χάρη της εξέλιξης της ιστορίας, το ορφανοτροφείο και η κοινωνική λειτουργός παρουσιάζονται με έναν ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο. Παρομοίως, η διαδικασίας υιοθεσίας δεν αντιστοιχεί με την πραγματικότητα.

Sequels

Ακολούθησαν οι συνέχειες Εγώ, ο Απαισιότατος 2, Εγώ, ο Απαισιότατος 3. Το franchise συμπληρώνουν τα prequels Minions και Minions 2: Η Άνοδος του Γκρου (2022). Οι κινηματογραφικές ταινίες της σειράς αποτελούν τεράστιες εμπορικές επιτυχίες. Με συνολικό προϋπολογισμό τα 400 εκατομμύρια δολάρια έχουν αποφέρει παγκοσμίως πάνω από 4 δισεκατομμύρια.



Συνέχειες:

Despicable Me 2 (2013)
"Εγώ, ο Απαισιότατος 2" 
★★★★★★☆☆☆☆
Η Οργάνωση Αντί-Κακούργων, ένας μυστικός οργανισμός που καταπολεμά το έγκλημα σε παγκόσμια κλίμακα, στρατολογεί τον πρώην κακοποιό και νυν νόμιμο επιχειρηματία και αφοσιωμένο πατέρα, Γκρου, για εντοπίσει έναν επικίνδυνο εγκληματικό εγκέφαλο που έκλεψε έναν ολόκληρο ερευνητικό σταθμό από την Αρκτική. Ο Γκρου και η νέα του συνεργάτιδα, η δυναμική Πράκτορας Λούσι Γουάιλντ, αναλαμβάνουν να διευθύνουν μια επιχείρηση cupcake σε ένα εμπορικό κέντρο, στο οποίο υποπτεύονται πως διατηρεί τη βάση... (Περισσότερα)


Εγώ, ο Απαισιότατος 3 (2017)Despicable Me 3 (2017)
"Εγώ, ο Απαισιότατος 3" 
★★★★★☆☆☆☆☆ 
Ο Φελόνιους Γκρου και η σύζυγός του, η Λούσι, συνεργάζονται ως πράκτορες της Οργάνωσης Αντί-Κακούργων. Όμως, απολύονται όταν αποτυγχάνουν να συλλάβουν τον επικίνδυνο κακοποιό Μπάλταζαρ Μπρατ, έναν πρώην παιδικό αστέρα μιας τηλεοπτικής εκπομπής της δεκαετίας του 1980. Στη συνέχεια, ο Γκρου πληροφορείται πως έχει έναν δίδυμο αδελφό, τον Ντρου Γρου. Ο Ντρου ζει στη μακρινή, νησιωτική χώρα Φριντόνια και ανυπομονεί να συναντήσει τον Φελόνιους. O Γκρου, η Λούσι και οι κόρες τους ταξιδεύουν... (Περισσότερα)



Spin Off:

Minions (2015)
"Μίνιονς" 
★★★★★☆☆☆☆☆ 
Τα ξέφρενα Μίνιονς είναι μια πολυάριθμη παρέα αθάνατων και απλοϊκών ανθρωποειδών πλασμάτων, τα οποία επιθυμούν πάνω από όλα να υπηρετούν τους πιο απαισιότατους κακούς. Αφού γίνονται αιτία να σκοτωθούν κατά λάθος αρκετά από τα αφεντικά τους, απομονώνονται σε μια σπηλιά στην Αρκτική. Χωρίς αρχηγό όμως, τα Μίνιονς πέφτουν σε κατάθλιψη και τρία από αυτά, ο Κέβιν, ο Στιούαρτ και ο Μπομπ, βγαίνουν στον έξω κόσμο με σκοπό να βρουν έναν νέο τρομερό κακοποιό για να ακολουθούν. Η αναζήτησή τους, τους... (Περισσότερα)



Μικρού Μήκους:

Orientation Day (2010)
★★★★★★☆☆☆☆
Τρία νέα Minions περνούν από την εκκεντρική διαδικασία προσανατολισμού των εργαστηρίων του Gru. (4 λεπτά) (Ηλικία: 4+)







Banana (2010)
★★★★★★☆☆☆☆
Τρία Minions μάχονται για μια μπανάνα και προκαλούν όλεθρο στο χώρο εργασίας τους. (4 λεπτά) (Ηλικία: 4+)







Home Makeover (2010)
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ένας κοινωνικός λειτουργός έρχεται στο σπίτι Gru για να ελέγξει αν είναι κατάλληλο για παιδιά, η Margo, η Edith και η Agnes μαζί με δύο Minions αναλαμβάνουν να διακοσμήσουν το σπίτι καταλλήλως. (5 λεπτά) (Ηλικία: 5+)






Puppy (2013)
★★★★★★☆☆☆☆
Ο Ντέιβ, ένα Minion βλέπει τους γείτονες του να περπατούν με τα σκυλιά τους στο δρόμο, και ψάχνει και αυτός για ένα δικό του κουτάβι. Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες συναντά ένα UFO, το οποίο παίρνει το ρόλο ενός κουταβιού. (4 λεπτά) (Ηλικία: 4+)




  

Panic in the Mailroom (2013)
★★★★★★☆☆☆☆
Δύο Minions που εργάζονται στην αίθουσα ταχυδρομείου του εργαστηρίου του ανακαλύπτουν τον ορό μετάλλαξης PX-41, ο οποίος μεταμορφώνει έναν από τους δύο σε άγριο μοβ τέρας. (5 λεπτά) (Ηλικία: 4+)






Training Wheels (2013)
★★★★★★★☆☆☆
Όταν η Agnes στην προσπάθειά της να προλάβει ένα φορτηγό παγωτού με τη Margo και την Edith πέφτει από το ποδήλατό της, τρία Minions αναλαμβάνουν να την προπονήσουν και να τροποποιήσουν το ποδήλατο. (4 λεπτά) (Ηλικία: 4+)






Binky Nelson Unpacified (2015)
★★★★★★☆☆☆☆
Ο μικρότερος γιος της οικογένειας Nelson χάνει την πιπίλα του κατά τη διάρκεια μιας επιτυχημένης ληστείας ενός μουσείου, στο οποίο επιστρέφει τη νύχτα μόνος του για να τη βρει. (5 λεπτά) (Ηλικία: 4+)






Competition (2015)
★★★★★☆☆☆☆☆
Δύο Minions παρασύρονται σε έναν διαγωνισμό, ο οποίος γρήγορα παίρνει καταστροφικές διαστάσεις. (4 λεπτά) (Ηλικία: 4+)







Cro Minion (2015)
★★★★★★☆☆☆☆
Δύο Minions αναλαμβάνουν την απαιτητική φύλαξη ενός προϊστορικού μωρού. (5 λεπτά) (Ηλικία: 4+)







Mower Minions (2016)
★★★★★★☆☆☆☆
Πέντε Minions κόβουν το γκαζόν σε ένα σπίτι ηλικιωμένων, προσπαθώντας να κερδίσουν χρήματα για να αγοράσουν ένα μπλέντερ που έχουν δει σε μια τηλεοπτική διαφήμιση. (4 λεπτά) (Ηλικία: 4+)