WolfWalkers (2020)




WolfWalkers (2020)

WolfWalkers (2020)

WolfWalkers (2020)
WolfWalkers (2020)
★★★★★★★★★★  
Στην Ιρλανδία του 1650, η πόλη του Κιλκένι βρίσκεται αντιμέτωπη με τους λύκους που κατοικούν στο γειτονικό δάσος, καθώς οι ξυλοκόποι, υπό τις διαταγές του αυταρχικού Άγγλου κατακτητή Λόρδου Προστάτη, επιχειρούν να αποδασώσουν την περιοχή της αγέλης. Την εξόντωση των λύκων έχει αναλάβει ο κυνηγός Μπιλ Γκούντφελοου, ο οποίος έχει πρόσφατα εγκατασταθεί από την Αγγλία στο Κιλκένι μαζί με την κόρη του, τη Ρόμπιν. Το περιπετειώδες κορίτσι κουρασμένο από τον περιορισμό του στην ασφυκτική πόλη εισέρχεται παράνομα στο δάσος. Εκεί συναντά τους λύκους αλλά και τη νεαρή αρχηγό τους, τη Μέιμπ, ένα μαγικό, άγριο κορίτσι με την ικανότητα να μεταμορφώνεται σε λύκο. (103 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Τομ Μουρ, Ρος Στιούαρτ
Ηθοποιοί: Όνορ Νίφσι, Έβα Γουίτακερ, Σον Μπιν, Σάιμον ΜακΜπάρνεϊ, Μαρία Ντόιλ Κένεντι 


Με αυτή την υποψήφια για Όσκαρ πανέμορφη, συναρπαστική, συγκινητική και στοχαστική περιπέτεια φαντασίας ολοκληρώνεται θριαμβευτικά η μαγευτική “Τριλογία Ιρλανδικών Λαϊκών Δοξασιών” του πολυβραβευμένου Ιρλανδικού στούντιο Cartoon Saloon. Αν και η πλοκή δεν σχετίζεται άμεσα με τα δύο προηγούμενα, επίσης υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων κεφάλαια Το Μυστικό του Κελς (2009) και Το Τραγούδι Της Θάλασσας (2014), το WolfWalkers διατηρεί και ανυψώνει σε νέα επίπεδα το περίτεχνο σχεδιαστικό στυλ, την ατμοσφαιρική κελτική μουσική, την ουσία των θεμάτων και τη σαφήνεια των μηνυμάτων των προηγούμενων.

Οι δημιουργοί Τομ Μουρ και Ρος Στιούαρτ προσεγγίζουν την ιστορία, τα θέματα, τον σχεδιασμό και τη μουσική με έναν συνδυασμό σεβασμού για το παρελθόν, αγάπης για το φανταστικό και αναγνώρισης των σύγχρονων πρακτικών και αντιλήψεων, δημιουργώντας ένα αριστουργηματικό έργο που γοητεύει τις αισθήσεις, την καρδιά και τη σκέψη παιδιών και ενηλίκων. Με αυτή την τέταρτη ταινία του, μετά από το επίσης υποψήφιο για Όσκαρ The Breadwinner (2017) της Νόρα Τούμεϊ, το Cartoon Saloon καθιερώνεται ως ένα από τα σημαντικότερα στούντιο animation εκτός Χόλιγουντ, ανάμεσα στο Βρετανικό Aardman, το Αμερικανικό Laika και το Ιαπωνικό Ghibli.

Μάλιστα το Cartoon Saloon παρουσιάζει πολλά κοινά με το Studio Ghibli, καθώς η ανάπτυξη κριτικά αναγνωρισμένων παραγωγών από την ίδια βασική ομάδα, τα κεντρικά μέλη της οποίας (Τομ Μουρ, Νόρα Τούμεϊ και Πολ Γιανγκ) αποτελούν και συνιδρυτές του στούντιο, αντηχεί από κάθε άποψη την οργάνωση και λειτουργία του θρυλικού στούντιο των Χαγιάο Μιγιαζάκι, Ισάο Τακαχάτα και Τόσιο Σουζούκι. Οι ομοιότητες επεκτείνονται στη δέσμευση των καλλιτεχνών να διατηρήσουν ζωντανό τον παραδοσιακό χειροποίητο σχεδιασμό και να παρουσιάσουν μύθους των τόπων τους, αλλά και στην αποφασιστικότητά τους να αναδείξουν ουσιώδη θέματα μέσα από ιστορίες φιλίας νεαρών ηρώων και μυθικών πλασμάτων, οι οποίες προωθούν τη γυναικεία ενδυνάμωση και ασκούν κριτική στην τάση του ανθρώπου να προσπαθεί να υποτάξει τη φύση, να δαμάσει το ελεύθερο πνεύμα και να υποδουλώσει τον συνάνθρωπο. 

Όπως η πλοκή και τα θέματα, έτσι και o σχεδιασμός είναι πιο περίπλοκος και εκλεπτυσμένος από τα προηγούμενα έργα του στούντιο. Η γκρίζα πόλη αποδίδεται με μια επίπεδη προοπτική, με αυστηρές γραμμές και επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά στοιχεία που συμβολίζουν την καταπίεση της κοινωνίας. Αντίστοιχα, οι κάτοικοί της είναι μουντοί, σχεδιασμένοι με αιχμηρές γωνίες και μισόκλειστα μάτια. Αντίθετα, το δάσος ζωντανεύει μέσα από βαθιά πράσινες, φθινοπωρινά πορτοκαλί και γήινα καφέ ακουαρέλες και χαλαρά, οργανικά σχήματα που αποτυπώνουν την ελευθερία και το σθένος της φύσης. Ομοίως, οι κάτοικοι του ακτινοβολούν με ζεστά χρώματα και σχεδιάζονται με καμπύλες και ορθάνοιχτα μάτια. Όταν εισέρχεται το στοιχείο της μαγείας, φωτεινοί στρόβιλοι γεμίζουν την οθόνη με αιθέρια ομορφιά και μας προσφέρεται μια ιδέα για το πως βλέπουν, ακούν και μυρίζουν τα πλάσματα του δάσους. 

Η αίσθηση μαγείας ενδυναμώνεται περαιτέρω από τις γοητευτικές, απόκοσμες ενορχηστρώσεις του Γάλλου συνθέτη Μπρουνό Κουλέ και τους γνήσια κελτικούς ήχους του ιρλανδικού παραδοσιακού συγκροτήματος Kíla, οι οποίοι είχαν επίσης συνεργαστεί και για τη μουσική των δύο προηγούμενων ταινιών της τριλογίας. Αξιόλογες είναι και οι αψεγάδιαστες ερμηνείες των νεαρών Όνορ Νίφσι και Έβα Γουίτακερ στους ρόλους της Ρόμπιν και της Μέιμπ, οι οποίες με το χιούμορ, τη συγκίνηση και την αποφασιστικότητα των φωνών τους αποτυπώνουν τη δύναμη και τη μαγεία της παιδικής ηλικίας. Εξαιρετική είναι επίσης και η πλούσια σε συναισθηματικό βάθος συμμετοχή του Σον Μπιν στον ρόλο του Μπιλ Γκούντφελοου, ενός δυνατού, ικανού μα και ευαίσθητου άνδρα, ο οποίος προσπαθεί να προστατεύσει την κόρη του, ενώ καταβεβλημένος από έναν καλά κρυμμένο φόβο προσπαθεί να εκτελέσει τις διαταγές του διεφθαρμένου κυβερνήτη.

Σεναριακά και τεχνικά πρόκειται για ένα αριστοτεχνικό έργο, όμως τα θέματα του είναι αυτά που αξίζουν τον υψηλότερο έπαινο. Κεντρικό θέμα είναι η σχέση μεταξύ εξουσίας, θρησκείας και φόβου. Αν και παραμένει ανώνυμος, είναι σαφές ότι ο Λόρδος Προστάτης είναι ο θρησκευτικά φανατικός Άγγλος στρατιωτικός Όλιβερ Κρόμγουελ, ο οποίος το 1650 κατέκτησε το Κιλκένι και σκότωσε χιλιάδες Ιρλανδούς στο όνομα των προσωπικών του μεταφυσικών πεποιθήσεων, ενώ με στρατιωτικές και θρησκευτικές απειλές εκφόβισε απλούς ανθρώπους να αποδεχθούν και να συμμετέχουν στα εγκληματικά του σχέδια.

Το WolfWalkers, όπως και Το Μυστικό του Κελς, αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού που, ενώ περιορίζεται φυσικά και πνευματικά από κάποιον αυτοαποκαλούμενο εκπρόσωπο του θεού, βρίσκει το κουράγιο να αψηφήσει τις διαταγές και να εισέλθει στην απαγορευμένη φύση, όπου συναντά μυθικά πλάσματα. Αν και στην προγενέστερη ταινία ο Μπρένταν δεν κατάφερε ποτέ να απελευθερωθεί ολοκληρωτικά, εδώ η Ρόμπιν απελευθερώνεται πλήρως, προωθώντας μηνύματα υπέρ της ελευθερίας της σκέψης, του φεμινισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος. 

Αν και αρχικά η Ρόμπιν φαίνεται να λαχταρά να κυνηγήσει λύκους, σύντομα γίνεται σαφές πως αυτό ήταν απλώς αυτό που πίστευε ότι ήθελε, καθώς το κυνήγι προωθούνταν από την κοινωνία ως μία συναρπαστική και αξιότιμη πράξη. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά αποζητούσε ήταν η ελευθερία, κάτι απαγορευμένο μέσα στην πατριαρχική πουριτανική κοινωνία. Όταν όμως τόλμησε να ακολουθήσει την καρδιά της και να παραβεί τους κανόνες, συνειδητοποίησε ότι είναι στη φύση του ανθρώπου να ζει ελεύθερος και ότι τα ζώα και το περιβάλλον χρειάζονται και αξίζουν σεβασμό και προστασία.

Παρόλο που η ταινία περιέχει ώριμα θέματα, κάποιες στιγμές ήπιας αγωνίας και βίαιες συγκρούσεις που επιφέρουν τραυματισμούς και έναν θάνατο, στο σύνολό της είναι μια απολαυστική κινηματογραφική εμπειρία ιδανική για όλη την οικογένεια.


Την Τριλογία "Irish Folklore" συμπληρώνουν:

"Το Μυστικό του Κελς" 
★★★★★★★☆☆☆  
Τον 9ο αιώνα στην Ιρλανδία, ο νεαρός Μπρένταν ζει ως μοναχός στο Αβαείο του Κελς, το οποίο ο Ηγούμενος και θείος του, ο Κέλαχ, προσπαθεί να θωρακίσει από μια επικείμενη εισβολή των Βίκινγκ. Στο σκριπτόριο του μοναστηριού ο Μπρένταν γνωρίζεται με τον σκωτσέζο εικονογράφο χειρόγραφων Αδελφό Άινταν, ο οποίος φέρνει μαζί του από την Αϊόνα ένα αρχαίο αλλά ημιτελές βιβλίο που λέγεται ότι «μετατρέπει το σκοτάδι σε φως». Για να βοηθήσει στην ολοκλήρωση του βιβλίου, ο Μπρένταν βγαίνει από το μοναστήρι και μπαίνει σε... (Περισσότερα)


Το Τραγούδι Της Θάλασσας (2014)Song of the Sea (2014)
"To Τραγούδι Της Θάλασσας"
★★★★★★★★☆☆
Όταν η μητέρα του 4χρονου Μπεν εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στη θάλασσα μόλις γέννησε την κόρη της τη Σίρσα, άφησε τον φαροφύλακα σύζυγό της, τον Κόνορ, σε κατάθλιψη και τον Μπεν υπεύθυνο για τη μικρή του αδελφή. Έξι χρόνια αργότερα, μετά από μία μαγική ανακάλυψη, η σιωπηλή Σίρσα καταλήγει κοιμισμένη στην ακτή, με αποτέλεσμα η ανήσυχη μητέρα του Κόνορ να πάρει τα εγγόνια της από τον απομονωμένο φάρο για να ζήσουν κοντά της με ασφάλεια στο Δουβλίνο. Σύντομα όμως τα δύο αδέλφια ξεκινούν ένα... (Περισσότερα)