Το Μυστικό του Κελς (2009)




Το Μυστικό του Κελς (2009)

Το Μυστικό του Κελς (2009)

The Secret of Kells (2009)The Secret of Kells (2009)
"Το Μυστικό του Κελς" 
★★★★★★★☆☆☆  
Τον 9ο αιώνα στην Ιρλανδία, ο νεαρός Μπρένταν ζει ως μοναχός στο Αβαείο του Κελς, το οποίο ο Ηγούμενος και θείος του, ο Κέλαχ, προσπαθεί να θωρακίσει από μια επικείμενη εισβολή των Βίκινγκ. Στο σκριπτόριο του μοναστηριού ο Μπρένταν γνωρίζεται με τον σκωτσέζο εικονογράφο χειρόγραφων Αδελφό Άινταν, ο οποίος φέρνει μαζί του από την Αϊόνα ένα αρχαίο αλλά ημιτελές βιβλίο που λέγεται ότι «μετατρέπει το σκοτάδι σε φως». Για να βοηθήσει στην ολοκλήρωση του βιβλίου, ο Μπρένταν βγαίνει από το μοναστήρι και μπαίνει σε ένα δάσος όπου ζουν μυθικά πλάσματα. (75 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Τομ Μουρ, Νόρα Τούμεϊ
Ηθοποιοί: Έβαν ΜακΓκουάιρ, Μπρένταν Γκλίσον, Κρίστεν Μούνεϊ, Μικ Λάλι

Η ταινία αποτελεί το 1ο μέρος της “Τριλογίας Ιρλανδικών Λαϊκών Δοξασιών” του σκηνοθέτη Τομ Μουρ και του στούντιο Cartoon Saloon. Η τριλογία συμπληρώνεται από Το Τραγούδι Της Θάλασσας (2014) και το Wolfwalkers (2020). Το Μυστικό του Κελς (2009) είναι μία περίτεχνα σχεδιασμένη στο χέρι, μα όχι εξίσου ανεπτυγμένη σεναριακά, συμπαραγωγή Γαλλίας, Βελγίου και Ιρλανδίας, η οποία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

Η ταινία λειτουργεί ως φανταστική διασκευή της ιστορίας της δημιουργίας του Βιβλίου του Κελς, του εικονογραφημένου χειρόγραφου των τεσσάρων Ευαγγελίων, το οποίο αποτελεί Εθνικό Θησαυρό της Ιρλανδίας. Η ιστορία διαδραματίζεται στον Μεσαίωνα, την περίοδο που τα μοναστήρια των Βρετανικών Νησιών αποτελούσαν τον κύριο στόχο των Σκανδιναβών εισβολέων, λόγω του όγκου των θησαυρών που είχαν συγκεντρώσει.

Με έναν θρησκευτικό συγκρητισμό που συνδυάζει, αλλά και αντιπαραθέτει, Χριστιανικές αντιλήψεις και Κελτικά μυθολογικά στοιχεία, η ιστορία προτείνει πως ο φόβος, ως ανασταλτικός παράγοντας της πνευματική ανάπτυξης του ανθρώπου, μπορεί να καταπολεμηθεί με τον διαφωτισμό. Η ταινία εκθειάζει, ως μέσο ανακάλυψης του κόσμου, τον Εμπειρισμό, ένα εκ των δύο φιλοσοφικών κινημάτων που έθεσαν τέλος στον Μεσαίωνα και οδήγησαν στο Διαφωτισμό. Ωστόσο, αποστασιοποιείται από το δεύτερο κίνημα, τον Ρασιοναλισμό, ο οποίος αποδέχεται ως γνώμονα και αφετηρία της γνώσης τη λογική. Παράλληλα, ενώ ως συμβολισμός της φύσης, τα μυθικά πλάσματα εμπεριέχουν βαθιά σοφία και λογική, o βοηθητικός ρόλος της κύριας εκπροσώπου τους στη συντήρηση συστημικών θρησκευτικών δογμάτων και η παρουσίαση αυτών όχι ως κάποιου είδους αλληγορία, αλλά ως πραγματικότητα, είναι στοιχεία που αντιτίθενται στη λογική.

Στο μεγαλύτερο μέρος της, η σύντομη ταινία χαρακτηρίζεται από μια ηρεμία. Αυτή η αίσθηση πηγάζει τόσο από την ίδια την ιστορία και την αφήγηση όσο και από τους μελωδικούς ήχους των παραδοσιακών Ιρλανδικών οργάνων και το, εμπνευσμένο από την Κελτική και Μεσαιωνική τέχνη, οπτικό στυλ. Όμως, αυτά τα στοιχεία παίρνουν μια σκοτεινή και ήπια τρομακτική τροπή με την επιδρομή των εισβολέων και την παρουσία ενός παγανιστικού πλάσματος που στοιχειώνει το δάσος.



Την Τριλογία "Irish Folklore" συμπληρώνουν:

Το Τραγούδι Της Θάλασσας (2014)Song of the Sea (2014)
"To Τραγούδι Της Θάλασσας"
★★★★★★★★☆☆
Όταν η μητέρα του 4χρονου Μπεν εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στη θάλασσα μόλις γέννησε την κόρη της τη Σίρσα, άφησε τον φαροφύλακα σύζυγό της, τον Κόνορ, σε κατάθλιψη και τον Μπεν υπεύθυνο για τη μικρή του αδελφή. Έξι χρόνια αργότερα, μετά από μία μαγική ανακάλυψη, η σιωπηλή Σίρσα καταλήγει κοιμισμένη στην ακτή, με αποτέλεσμα η ανήσυχη μητέρα του Κόνορ να πάρει τα εγγόνια της από τον απομονωμένο φάρο για να ζήσουν κοντά της με ασφάλεια στο Δουβλίνο. Σύντομα όμως τα δύο αδέλφια ξεκινούν ένα... (Περισσότερα)


★★★★★★★★★★  
Στην Ιρλανδία του 1650, η πόλη του Κιλκένι βρίσκεται αντιμέτωπη με τους λύκους που κατοικούν στο γειτονικό δάσος, καθώς οι ξυλοκόποι, υπό τις διαταγές του αυταρχικού Άγγλου κατακτητή Λόρδου Προστάτη, επιχειρούν να αποδασώσουν την περιοχή της αγέλης. Την εξόντωση των λύκων έχει αναλάβει ο κυνηγός Μπιλ Γκούντφελοου, ο οποίος έχει πρόσφατα εγκατασταθεί από την Αγγλία στο Κιλκένι μαζί με την κόρη του, τη Ρόμπιν. Το περιπετειώδες κορίτσι κουρασμένο από τον περιορισμό του στην ασφυκτική πόλη εισέρχεται παράνομα στο δάσος. Εκεί συναντά τους λύκους αλλά και τη νεαρή αρχηγό τους, τη... (Περισσότερα)