Γάτος Σπιρουνάτος (2011)




Γάτος Σπιρουνάτος (2011)

Puss in Boots (2011)
  
Γάτος Σπιρουνάτος (2011)Puss in Boots (2011)
"Γάτος Σπιρουνάτος" 
★★★★★★★☆☆☆
Χρόνια πριν συναντήσει τον Σρεκ, ο Γάτος ζούσε στο ορφανοτροφείο της στοργικής Ιμέλντα μαζί με τον καλύτερο φίλο του, τον Χάμπτι Ντάμπτι. Μεγαλώνοντας όμως, οι δρόμοι των δύο φίλων χωρίστηκαν καθώς ο Γάτος αναδείχθηκε σε ήρωα, ενώ ο Χάμπτι έγινε ένας κοινός εγκληματίας. Το χάσμα μεταξύ τους έγινε αγεφύρωτο όταν ο Χάμπτι πρόδωσε τον Γάτο, ο οποίος βρέθηκε άδικα κατηγορούμενος για τη ληστεία της τράπεζας της πόλης. Καταζητούμενος φυγάς πια, ο Γάτος προσπαθεί να καθαρίσει το όνομά του και να ξεπληρώσει στους κατοίκους της πόλης τα χρήματα που έχασαν. (90 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Κρις Μίλερ
Ηθοποιοί: Αντόνιο Μπαντέρας, Σάλμα Χάγιεκ, Ζακ Γαλιφιανάκης, Μπίλι Μπομπ Θόρντον, Έιμι Σεντάρις

Αν και στερείται πρωτοτυπίας και συναισθηματικού βάθους, το spin-off και prequel του franchise Σρεκ, είναι τόσο διασκεδαστικό που έλαβε μια υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. To Γάτος Σπιρουνάτος (2011) ακολουθεί τον χαρακτήρα του Γάτου στις περιπέτειες του πριν από την πρώτη του εμφάνιση στο Σρεκ 2 (2004).

Το σενάριο της 23ης ταινίας της DreamWorks Animation αντλεί χαρακτήρες και κάποια στοιχεία πλοκής από τα κλασικά παραμύθια και παιδικά τραγούδια της συλλογής παραμυθιών του Σαρλ Περώ “Mother Goose’s Tales” (1697). Επιπλέον, ο σκηνοθέτης Κρις Μίλερ ενσωματώνει και στοιχεία από τη Μάσκα του Ζορό (1998), στην οποία πρωταγωνίστησε ο Αντόνιο Μπαντέρας. Εδώ, ο Ισπανός ηθοποιός χαρίζει όχι μόνο τη φωνή αλλά και τη γοητευτική κινηματογραφική του περσόνα στον ακαταμάχητο κεντρικό χαρακτήρα.

Η επική συμφωνική μουσική και τα συναρπαστικά φλαμένκο του Τζέιμς Χόρνερ για τη Μάσκα του Ζορό αποτελούν και αυτά έμπνευση για τη μουσική επένδυση της ταινίας. Ταυτόχρονα, ο συνθέτης Χανς Ζίμμερ αποτίει φόρο τιμής και στις διάσημες συνθέσεις του Ένιο Μορικόνε για τα Σπαγγέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε. Το ίδιο έπραξε την ίδια χρονιά και για την ταινία Ράνγκο (2011), η οποία κέρδισε το Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων.

Το σενάριο είναι ενδιαφέρον, τα ισπανικά σκηνικά πανέμορφα και οι ζωώδεις αντιδράσεις των αιλουροειδών μελετημένες και διασκεδαστικές. Ενδιαφέρουσες είναι και οι άφθονες ακολουθίες δράσης που κυμαίνονται από εντυπωσιακά χορογραφημένες ξιφομαχίες έως θεαματικά χορευτικά. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ο Χάμπτι, του οποίου ο αντιπαθητικός χαρακτήρας αποσπά περισσότερο από όσο προσφέρει στην ταινία.

Τα μηνύματα τονίζουν τη σημασία της ανιδιοτέλειας, της αφοσίωσης και της εξιλέωσης. Επιπλέον, υπάρχει μια αναφορά στο ζήτημα της ονυχεκτομής των γατών, μιας βάναυσης πρακτικής που έχει ήδη απαγορευτεί σε πολλές χώρες.

Ο Γάτος είναι εξαιρετικό πρότυπο δύναμης, υπευθυνότητας και αυτοθυσίας, ωστόσο ο ερωτικός του χαρακτήρας υπερτονίζεται. Παρομοίως, η δυναμική, ικανή και γεμάτη αυτοπεποίθηση κλέφτρα, Κίτι, την οποία ερμηνεύει η Σάλμα Χάγιεκ, εκπέμπει έναν πιο έντονο ερωτισμό από ό,τι ταιριάζει σε παιδική ταινία. Παρ' όλα αυτά, η χημεία μεταξύ του Μπαντέρας και της Χάγιεκ, σε αυτή την 6η τους συνεργασία, παραμένει απολαυστική.

Αν και υπάρχουν κάποιες αναμετρήσεις, η διάθεσή τους είναι περισσότερο κωμική και περιπετειώδης παρά τρομακτική ή ιδιαίτερα βίαιη.


Συνέχεια:

"Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η Τελευταία Επιθυμία" 
★★★★★★★★☆☆  
Όταν συνειδητοποιεί ότι έχει χάσει οκτώ από τις εννέα ζωές του, ο άλλοτε ατρόμητος Γάτος αποχαιρετά την περιπετειώδη προσωπικότητά του και βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι μιας κυρίας που φροντίζει γάτες. Όταν, όμως, ανακαλύπτει την ύπαρξη του μυθικού Αστεριού των Ευχών, ξεκινά μια αναζήτηση για να πάρει πίσω τις ζωές του. Στην αναζήτηση τον συνοδεύει η πρώην σύντροφός του, η Κίτι, και ένα χαρούμενο σκυλάκι, που οι δύο γάτες φωνάζουν Περίτο. Οι ήρωες πρέπει να φτάσουν στο Αστέρι πριν τους εχθρούς τους, τη... (Περισσότερα)



Σχετικές Ταινίες:

 Shrek (2001)
"Σρεκ" 
★★★★★★★★☆☆
Η ζωή του μοναχικού Σρεκ αναστατώνεται όταν εισβάλουν στον βάλτο του εκατοντάδες παραμυθένιοι χαρακτήρες που εξορίστηκαν εκεί από τον μοχθηρό λόρδο Φάρκουαρντ. Για να επανακτήσει το σπίτι και την ηρεμία του, ο Σρεκ συμφωνεί με τον Φάρκουαρντ να αναλάβει για αυτόν μια αποστολή και με τη βοήθεια ενός πολυλογά γάιδαρου, απελευθερώνει την πριγκίπισσα Φιόνα από έναν μακρινό πύργο. Αν και ο Φάρκουαρντ θέλει να παντρευτεί τη Φιόνα για να γίνει βασιλιάς, εκείνη έχει έναν απρόσμενο χαρακτήρα και ένα... (Περισσότερα)


Shrek 2 (2004)Shrek 2 (2004)
"Σρεκ 2"
★★★★★★★☆☆☆
Οι νεόνυμφοι Σρεκ και Φιόνα προσκαλούνται από τους γονείς της Φιόνα, τον Βασιλιά Χάρολντ και τη Βασίλισσα Λίλιαν, να επισκεφτούν το βασίλειο τους, τη Χώρα του Πέρα Μακριά. Παρά τις αντιρρήσεις του Σρεκ, το ζευγάρι ταξιδεύει μαζί με τον Γάιδαρο στο βασίλειο, όπου οι φόβοι του Σρεκ επιβεβαιώνονται όταν οι γονείς της Φιόνα αναστατώνονται βλέποντας πως η κόρη τους και ο σύζυγός της είναι ογκρς. Παράλληλα, η καταχθόνια Νεραϊδονονά προσπαθεί να βγάλει τον Σρεκ από τη μέση, ώστε ο εγωκεντρικός γιος της, Πρίγκιπας... (Περισσότερα)


Shrek 3 (2007)Shrek 3 (2007)
"Σρεκ Ο Τρίτος" 
★★★★★★☆☆☆☆
Όταν ο πατέρας της Φιόνα και Βασιλιάς της Χώρας του Πέρα Μακριά πεθαίνει, ο Σρεκ καλείται να τον διαδεχτεί, όμως αυτό δεν συμφωνεί με τα σχέδιά του για μια ήσυχη ζωή μαζί με τη Φιόνα στον αγαπημένο τους βάλτο. Φεύγοντας για να βρει τον επόμενο κατά σειρά στη διαδοχή του θρόνου, τον έφηβο ξάδελφο της Φιόνα, τον Άρτι, ο Σρεκ μαθαίνει εμβρόντητος πως πρόκειται να γίνει πατέρας. Ταυτόχρονα, ο αλαζόνας Πρίγκιπας Τσάρμινγκ ενώνει τους κακούς χαρακτήρες των παραμυθιών και εισβάλει στη Χώρα του Πέρα.... (Περισσότερα)


Σρεκ Κι Εμείς Καλύτερα (2010)Shrek Forever After (2010)
"Σρεκ Κι Εμείς Καλύτερα" 
★★★★★★★☆☆☆
Καθώς τα τρία τους παιδιά πλησιάζουν στα πρώτα τους γενέθλια, η Φιόνα είναι ευτυχισμένη στην οικογενειακή τους ζωή, όμως ο Σρεκ κουρασμένος από τη μονοτονία νοσταλγεί τις μέρες που ήταν ένα μοναχικό, ελεύθερο και τρομακτικό ογκρ. Τότε ο Σρεκ κάνει επιπόλαια μια συμφωνία με τον ραδιούργο Ραμπλστίλτσκιν, η οποία φαινομενικά θα του επιτρέψει να βιώσει ένα 24ωρο “αποδεσμευμένος” από την οικογένεια, τους φίλους και τη συμπάθεια των συμπολιτών του. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι να βρεθεί παγιδευμένος σε... (Περισσότερα)



Μικρού Μήκους:
  
Shrek the Halls (2007)
★★★★★★☆☆☆☆
Όταν ο Σρεκ υπόσχεται στη Φιόνα και τα παιδιά Χριστούγεννα που θα θυμούνται για πάντα, αναγκάζεται να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για τη γιορτή. Και τη στιγμή που πλέον πιστεύει ότι έχει τα πάντα έτοιμα για ήσυχες οικογενειακές γιορτές, εμφανίζεται και η υπόλοιπη παρέα! (30 λεπτά) (Ηλικία: 6+)





Scared Shrekless (2010) 
★★★★★★☆☆☆☆
Ο Σρεκ μπαίνει στο πνεύμα του Χάλογουιν, προκαλώντας του φίλους του σε έναν διαγωνισμό για την πιο τρομακτική ιστορία! (26 λεπτά) (Ηλικία: 8+)