Σρεκ Κι Εμείς Καλύτερα (2010)
Σρεκ Κι Εμείς Καλύτερα (2010)

Shrek Forever After (2010)
  
Σρεκ Κι Εμείς Καλύτερα (2010)Shrek Forever After (2010)
"Σρεκ Κι Εμείς Καλύτερα" 
★★★★★★★☆☆☆
Καθώς τα τρία τους παιδιά πλησιάζουν στα πρώτα τους γενέθλια, η Φιόνα είναι ευτυχισμένη στην οικογενειακή τους ζωή, όμως ο Σρεκ κουρασμένος από τη μονοτονία νοσταλγεί τις μέρες που ήταν ένα μοναχικό, ελεύθερο και τρομακτικό ογκρ. Τότε ο Σρεκ κάνει επιπόλαια μια συμφωνία με τον ραδιούργο Ραμπλστίλτσκιν, η οποία φαινομενικά θα του επιτρέψει να βιώσει ένα 24ωρο “αποδεσμευμένος” από την οικογένεια, τους φίλους και τη συμπάθεια των συμπολιτών του. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι να βρεθεί παγιδευμένος σε μια εναλλακτική πραγματικότητα όπου κανείς δεν τον αναγνωρίζει. (93 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Κρις Μίλερ, Ραμάν Χούι
Ηθοποιοί: Μάικ Μάγιερς, Έντι Μέρφι, Κάμερον Ντιάζ, Αντόνιο Μπαντέρας, Γουόλτ Ντορν, Τζούλι Άντριους, Τζον Κλιζ


Παρόλο που οι 2 συνέχειες του Σρεκ (2001) που προηγήθηκαν, Σρεκ 2 (2004) και Σρεκ Ο Τρίτος (2007), έδειχναν να ακολουθούν μια σταθερή πορεία καλλιτεχνικής φθοράς, το 4ο κεφάλαιο της σειράς της DreamWorks, αν και σε αρκετές περιπτώσεις αναμασά στοιχεία πλοκής των προηγούμενων, παρουσιάζει μια αναπάντεχη ανάκαμψη. Το Σρεκ Κι Εμείς Καλύτερα (2010) απομακρύνεται ευδιάκριτα από το χονδροειδές χιούμορ των προηγούμενων, από τα σεξουαλικά υπονοούμενα και τις αναφορές τους στην pop κουλτούρα. Η πιο συμβατική προσέγγιση του σκηνοθέτη Μάικ Μίτσελ ενδεχομένως να απογοητεύσει κάποιους από τους έφηβους ή και μεγαλύτερους σε ηλικία θεατές, όμως από οικογενειακής σκοπιάς αυτή είναι η πιο εύστοχη και εξευγενισμένη ταινία του franchise.

Η ιστορία δανείζεται αρκετά στοιχεία από την πλοκή της ταινίας του Φρανκ Κάπρα Μια Υπέροχη Ζωή (1946), εξερευνώντας το πώς θα ήταν ο κόσμος αν δεν υπήρχε ποτέ ο Σρεκ. Συνδυάζοντας χιούμορ και συναίσθημα, αυτή η πλοκή επιτρέπει μια ανανέωση των γνώριμων ηρώων και μια ενδιαφέρουσα οπτική για το πώς θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί οι χαρακτήρες τους. Αυτό ισχύει πρωτίστως για τη Φιόνα, η οποία πλέον αναδεικνύει πολύ πειστικά τη δύναμη, τη μαχητικότητά και τις ικανότητες της, χαρακτηριστικά τα οποία διαφαίνονταν συγκρατημένα στα προηγούμενα κεφάλαια.

Το παράδοξο της εναλλακτικής πραγματικότητας πιθανόν να δημιουργήσει αρχικά κάποιες απορίες στους νεότερους θεατές. Ωστόσο, μόλις συλλάβουν την ιδέα θα εντυπωσιαστούν από την απρόβλεπτη κατάσταση και θα διασκεδάσουν με το άφθονο χιούμορ, την οπτική εφευρετικότητα και το συναισθηματικό βάθος της ταινίας.

Η ιστορία αναγνωρίζει πως μπορεί κάποιες στιγμές η ζωή να φαίνεται κουραστική και μονότονη, όμως προτείνει πως δεν πρέπει να χάνουμε την ευγνωμοσύνη μας για αυτά που ήδη έχουμε, ειδικά για την οικογένεια και τους φίλους μας. Επιπλέον, προωθούνται ευγενείς αξίες, όπως το κουράγιο, η αυτοθυσία και η γενναία αντίσταση ενάντια στους δυνάστες.

Τα βίαια στοιχεία, τα οποία ως επί το πλείστον αφορούν κάποιες μάχες μεταξύ ογκρς και μαγισσών, παρουσιάζονται με μια μη απειλητική, καρτουνίστικη διάθεση. Προηγούμενες Ταινίες:

 Shrek (2001)
"Σρεκ" 
★★★★★★★★☆☆
Η ζωή του μοναχικού Σρεκ αναστατώνεται όταν εισβάλουν στον βάλτο του εκατοντάδες παραμυθένιοι χαρακτήρες που εξορίστηκαν εκεί από τον μοχθηρό λόρδο Φάρκουαρντ. Για να επανακτήσει το σπίτι και την ηρεμία του, ο Σρεκ συμφωνεί με τον Φάρκουαρντ να αναλάβει για αυτόν μια αποστολή και με τη βοήθεια ενός πολυλογά γάιδαρου, απελευθερώνει την πριγκίπισσα Φιόνα από έναν μακρινό πύργο. Αν και ο Φάρκουαρντ θέλει να παντρευτεί τη Φιόνα για να γίνει βασιλιάς, εκείνη έχει έναν απρόσμενο χαρακτήρα και ένα... (Περισσότερα)


Shrek 2 (2004)Shrek 2 (2004)
"Σρεκ 2"
★★★★★★★☆☆☆
Οι νεόνυμφοι Σρεκ και Φιόνα προσκαλούνται από τους γονείς της Φιόνα, τον Βασιλιά Χάρολντ και τη Βασίλισσα Λίλιαν, να επισκεφτούν το βασίλειο τους, τη Χώρα του Πέρα Μακριά. Παρά τις αντιρρήσεις του Σρεκ, το ζευγάρι ταξιδεύει μαζί με τον Γάιδαρο στο βασίλειο, όπου οι φόβοι του Σρεκ επιβεβαιώνονται όταν οι γονείς της Φιόνα αναστατώνονται βλέποντας πως η κόρη τους και ο σύζυγός της είναι ογκρς. Παράλληλα, η καταχθόνια Νεραϊδονονά προσπαθεί να βγάλει τον Σρεκ από τη μέση, ώστε ο εγωκεντρικός γιος της, Πρίγκιπας... (Περισσότερα) 


Shrek 3 (2007)Shrek 3 (2007)
"Σρεκ Ο Τρίτος" 
★★★★★★☆☆☆☆
Όταν ο πατέρας της Φιόνα και Βασιλιάς της Χώρας του Πέρα Μακριά πεθαίνει, ο Σρεκ καλείται να τον διαδεχτεί, όμως αυτό δεν συμφωνεί με τα σχέδιά του για μια ήσυχη ζωή μαζί με τη Φιόνα στον αγαπημένο τους βάλτο. Φεύγοντας για να βρει τον επόμενο κατά σειρά στη διαδοχή του θρόνου, τον έφηβο ξάδελφο της Φιόνα, τον Άρτι, ο Σρεκ μαθαίνει εμβρόντητος πως πρόκειται να γίνει πατέρας. Ταυτόχρονα, ο αλαζόνας Πρίγκιπας Τσάρμινγκ ενώνει τους κακούς χαρακτήρες των παραμυθιών και εισβάλει στη Χώρα του Πέρα.... (Περισσότερα)Spin Off:

Γάτος Σπιρουνάτος (2011)Puss in Boots (2011)
"Γάτος Σπιρουνάτος" 
★★★★★★★☆☆☆
Χρόνια πριν συναντήσει τον Σρεκ, ο Γάτος ζούσε στο ορφανοτροφείο της στοργικής Ιμέλντα μαζί με τον καλύτερο φίλο του, τον Χάμπτι Ντάμπτι. Μεγαλώνοντας όμως, οι δρόμοι των δύο φίλων χωρίστηκαν καθώς ο Γάτος αναδείχθηκε σε ήρωα, ενώ ο Χάμπτι έγινε ένας κοινός εγκληματίας. Το χάσμα μεταξύ τους έγινε αγεφύρωτο όταν ο Χάμπτι πρόδωσε τον Γάτο, ο οποίος βρέθηκε άδικα κατηγορούμενος για τη ληστεία της τράπεζας της πόλης. Καταζητούμενος φυγάς πια, ο Γάτος προσπαθεί να καθαρίσει το όνομά.... (Περισσότερα)


"Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η Τελευταία Επιθυμία" 
★★★★★★★★☆☆  
Όταν συνειδητοποιεί ότι έχει χάσει οκτώ από τις εννέα ζωές του, ο άλλοτε ατρόμητος Γάτος αποχαιρετά την περιπετειώδη προσωπικότητά του και βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι μιας κυρίας που φροντίζει γάτες. Όταν, όμως, ανακαλύπτει την ύπαρξη του μυθικού Αστεριού των Ευχών, ξεκινά μια αναζήτηση για να πάρει πίσω τις ζωές του. Στην αναζήτηση τον συνοδεύει η πρώην σύντροφός του, η Κίτι, και ένα χαρούμενο σκυλάκι, που οι δύο γάτες φωνάζουν Περίτο. Οι ήρωες πρέπει να φτάσουν στο Αστέρι πριν τους εχθρούς τους, τη... (Περισσότερα)Μικρού Μήκους:
  
Shrek the Halls (2007)
★★★★★★☆☆☆☆
Όταν ο Σρεκ υπόσχεται στη Φιόνα και τα παιδιά Χριστούγεννα που θα θυμούνται για πάντα, αναγκάζεται να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για την γιορτή. Και την στιγμή που πλέον πιστεύει ότι έχει τα πάντα έτοιμα για ήσυχες οικογενειακές γιορτές, εμφανίζεται και η υπόλοιπη παρέα! (30 λεπτά) (Ηλικία: 6+)

Scared Shrekless (2010) 
★★★★★★☆☆☆☆
Ο Σρεκ μπαίνει στο πνεύμα του Χάλογουιν, προκαλώντας του φίλους του σε έναν διαγωνισμό για την πιο τρομακτική ιστορία! (26 λεπτά) (Ηλικία: 8+)