Σρεκ Ο Τρίτος (2007)




Σρεκ Ο Τρίτος (2007)

Σρεκ Ο Τρίτος (2007)
  
Shrek 3 (2007)Shrek 3 (2007)
"Σρεκ Ο Τρίτος" 
★★★★★★☆☆☆☆
Όταν ο πατέρας της Φιόνα και Βασιλιάς της Χώρας του Πέρα Μακριά πεθαίνει, ο Σρεκ καλείται να τον διαδεχτεί, όμως αυτό δεν συμφωνεί με τα σχέδιά του για μια ήσυχη ζωή μαζί με τη Φιόνα στον αγαπημένο τους βάλτο. Φεύγοντας για να βρει τον επόμενο κατά σειρά στη διαδοχή του θρόνου, τον έφηβο ξάδελφο της Φιόνα, τον Άρτι, ο Σρεκ μαθαίνει εμβρόντητος πως πρόκειται να γίνει πατέρας. Ταυτόχρονα, ο αλαζόνας Πρίγκιπας Τσάρμινγκ ενώνει τους κακούς χαρακτήρες των παραμυθιών και εισβάλει στη Χώρα του Πέρα Μακριά με σκοπό να γίνει αυτός ο νέος βασιλιάς. (92 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Κρις Μίλερ, Ραμάν Χούι
Ηθοποιοί: Μάικ Μάγιερς, Έντι Μέρφι, Κάμερον Ντιάζ, Αντόνιο Μπαντέρας, Τζούλι Άντριους, Τζον Κλιζ, Ρούπερτ Έβερετ, Έρικ Άιντλ, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ


Η πρωτότυπη ανατροπή των κλασικών παραμυθιών και ο ασυνήθιστος για παιδική ταινία ​​συνδυασμός πνευματώδους χιούμορ και ώριμων μηνυμάτων του 1ου κεφαλαίου των περιπετειών του Σρεκ, εντυπωσίασαν τόσο τους θεατές που το ανέδειξαν στην 4η πιο εμπορική ταινία του 2001, όσο και τους κριτικούς που το τίμησαν με περισσότερα από 35 βραβεία διεθνούς κύρους. Μεταξύ αυτών των διακρίσεων ήταν και το 1ο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων που δόθηκε ποτέ.

Με εμφανή τα πρώτα σημάδια φθοράς το 2ο κεφάλαιο επανέλαβε με σχετική επιτυχία τα ίδια στοιχεία. Ωστόσο, σε σταθερή πορεία παρακμής το 3ο μέρος του franchise της DreamWorks Animation αποδεικνύεται σε ένα ανέμπνευστο εταιρικό προϊόν που απλώς αναμασά τα παλιά γνωστά στοιχεία χιούμορ, πλοκής και θεμάτων, με μοναδική αναβάθμιση τα τεχνικά στοιχεία του animation.

Αυτή τη φορά η υπόθεση είναι κοινότοπη, οι περισσότεροι διάλογοι ανούσιοι και το μήνυμα πως σε όλους αξίζει να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν οι άλλοι για εκείνους, αν και πάντα ευπρόσδεκτο, σε αυτή την περίπτωση είναι ουσιαστικά μία αδύναμη επανάληψη των προηγούμενων. Με σκοπό να διασκεδάσει τα λιγότερο απαιτητικά παιδιά, η ταινία υπερβάλλει στo χονδροειδές χιούμορ με άσκοπη σωματική κωμωδία, προσβολές και αναφορές σε όλα τα είδη σωματικών λειτουργιών.

Καθώς ο Σρεκ φεύγει σε μια αποστολή χωρίς συγκινήσεις, η Φιόνα αναδεικνύεται σε ηγέτη μιας ομάδας πριγκιπισσών που αντιστέκονται στην εισβολή των κακών. Οι πριγκίπισσες στην αρχή εμφανίζονται στερεοτυπικά ανίκανες, αλλά τελικά χρησιμοποιούν τις δεξιότητές τους για να σώσουν το βασίλειο. Δυστυχώς όμως, το θέμα της γυναικείας ενδυνάμωσης είναι ελλιπές, καθώς η ιστορία δεν αμφισβητεί ποτέ το πατριαρχικό σύστημα του παρωχημένου θεσμού της μοναρχίας, αποκλείοντας τη Φιόνα από το να θεωρηθεί νόμιμος κληρονόμος του θρόνου του πατέρα της.

Επίσης, αναφορικά με τη διαδοχή, εκτός από κάποια ρηχά οπτικά αστεία, δεν γίνεται ποτέ εμφανές το γιατί ο Σρεκ δεν θα ήταν κατάλληλος να ηγηθεί της χώρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η απόφασή του να μεταβιβάσει τη μοίρα του βασιλείου στα χέρια ενός αγνώστου, μόνο και μόνο επειδή ο ίδιος προτιμά την εύκολη ζωή χωρίς ευθύνες, να φαντάζει εγωκεντρική και επιπόλαιη.




Προηγούμενες Ταινίες:

 Shrek (2001)
"Σρεκ" 
★★★★★★★★☆☆
Η ζωή του μοναχικού Σρεκ αναστατώνεται όταν εισβάλουν στον βάλτο του εκατοντάδες παραμυθένιοι χαρακτήρες που εξορίστηκαν εκεί από τον μοχθηρό λόρδο Φάρκουαρντ. Για να επανακτήσει το σπίτι και την ηρεμία του, ο Σρεκ συμφωνεί με τον Φάρκουαρντ να αναλάβει για αυτόν μια αποστολή και με τη βοήθεια ενός πολυλογά γάιδαρου, απελευθερώνει την πριγκίπισσα Φιόνα από έναν μακρινό πύργο. Αν και ο Φάρκουαρντ θέλει να παντρευτεί τη Φιόνα για να γίνει βασιλιάς, εκείνη έχει έναν απρόσμενο χαρακτήρα και ένα... (Περισσότερα)


Shrek 2 (2004)Shrek 2 (2004)
"Σρεκ 2"
★★★★★★★☆☆☆
Οι νεόνυμφοι Σρεκ και Φιόνα προσκαλούνται από τους γονείς της Φιόνα, τον Βασιλιά Χάρολντ και τη Βασίλισσα Λίλιαν, να επισκεφτούν το βασίλειο τους, τη Χώρα του Πέρα Μακριά. Παρά τις αντιρρήσεις του Σρεκ, το ζευγάρι ταξιδεύει μαζί με τον Γάιδαρο στο βασίλειο, όπου οι φόβοι του Σρεκ επιβεβαιώνονται όταν οι γονείς της Φιόνα αναστατώνονται βλέποντας πως η κόρη τους και ο σύζυγός της είναι ογκρς. Παράλληλα, η καταχθόνια Νεραϊδονονά προσπαθεί να βγάλει τον Σρεκ από τη μέση, ώστε ο εγωκεντρικός γιος της, Πρίγκιπας... (Περισσότερα) 



Συνέχεια:

Σρεκ Κι Εμείς Καλύτερα (2010)Shrek Forever After (2010)
"Σρεκ Κι Εμείς Καλύτερα" 
★★★★★★★☆☆☆
Καθώς τα τρία τους παιδιά πλησιάζουν στα πρώτα τους γενέθλια, η Φιόνα είναι ευτυχισμένη στην οικογενειακή τους ζωή, όμως ο Σρεκ κουρασμένος από τη μονοτονία νοσταλγεί τις μέρες που ήταν ένα μοναχικό, ελεύθερο και τρομακτικό ογκρ. Τότε ο Σρεκ κάνει επιπόλαια μια συμφωνία με τον ραδιούργο Ραμπλστίλτσκιν, η οποία φαινομενικά θα του επιτρέψει να βιώσει ένα 24ωρο “αποδεσμευμένος” από την οικογένεια, τους φίλους και τη συμπάθεια των συμπολιτών του. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι να βρεθεί παγιδευμένος σε... (Περισσότερα)



Spin Off:

Γάτος Σπιρουνάτος (2011)Puss in Boots (2011)
"Γάτος Σπιρουνάτος" 
★★★★★★★☆☆☆
Χρόνια πριν συναντήσει τον Σρεκ, ο Γάτος ζούσε στο ορφανοτροφείο της στοργικής Ιμέλντα μαζί με τον καλύτερο φίλο του, τον Χάμπτι Ντάμπτι. Μεγαλώνοντας όμως, οι δρόμοι των δύο φίλων χωρίστηκαν καθώς ο Γάτος αναδείχθηκε σε ήρωα, ενώ ο Χάμπτι έγινε ένας κοινός εγκληματίας. Το χάσμα μεταξύ τους έγινε αγεφύρωτο όταν ο Χάμπτι πρόδωσε τον Γάτο, ο οποίος βρέθηκε άδικα κατηγορούμενος για τη ληστεία της τράπεζας της πόλης. Καταζητούμενος φυγάς πια, ο Γάτος προσπαθεί να καθαρίσει το όνομά.... (Περισσότερα)


"Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η Τελευταία Επιθυμία" 
★★★★★★★★☆☆  
Όταν συνειδητοποιεί ότι έχει χάσει οκτώ από τις εννέα ζωές του, ο άλλοτε ατρόμητος Γάτος αποχαιρετά την περιπετειώδη προσωπικότητά του και βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι μιας κυρίας που φροντίζει γάτες. Όταν, όμως, ανακαλύπτει την ύπαρξη του μυθικού Αστεριού των Ευχών, ξεκινά μια αναζήτηση για να πάρει πίσω τις ζωές του. Στην αναζήτηση τον συνοδεύει η πρώην σύντροφός του, η Κίτι, και ένα χαρούμενο σκυλάκι, που οι δύο γάτες φωνάζουν Περίτο. Οι ήρωες πρέπει να φτάσουν στο Αστέρι πριν τους εχθρούς τους, τη... (Περισσότερα)



Μικρού Μήκους:
  
Shrek the Halls (2007)
★★★★★★☆☆☆☆
Όταν ο Σρεκ υπόσχεται στη Φιόνα και τα παιδιά Χριστούγεννα που θα θυμούνται για πάντα, αναγκάζεται να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για την γιορτή. Και την στιγμή που πλέον πιστεύει ότι έχει τα πάντα έτοιμα για ήσυχες οικογενειακές γιορτές, εμφανίζεται και η υπόλοιπη παρέα! (30 λεπτά) (Ηλικία: 6+)





Scared Shrekless (2010) 
★★★★★★☆☆☆☆
Ο Σρεκ μπαίνει στο πνεύμα του Χάλογουιν, προκαλώντας του φίλους του σε έναν διαγωνισμό για την πιο τρομακτική ιστορία! (26 λεπτά) (Ηλικία: 8+)