Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η Τελευταία Επιθυμία (2022)



Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η Τελευταία Επιθυμία (2022)

Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η Τελευταία Επιθυμία (2022)


Puss in Boots: The Last Wish (2022)
Puss in Boots: The Last Wish (2022)
"Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η Τελευταία Επιθυμία" 
★★★★★★★★☆☆  
Όταν συνειδητοποιεί ότι έχει χάσει οκτώ από τις εννέα ζωές του, ο άλλοτε ατρόμητος Γάτος αποχαιρετά την περιπετειώδη προσωπικότητά του και βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι μιας κυρίας που φροντίζει γάτες. Όταν, όμως, ανακαλύπτει την ύπαρξη του μυθικού Αστεριού των Ευχών, ξεκινά μια αναζήτηση για να πάρει πίσω τις ζωές του. Στην αναζήτηση τον συνοδεύει η πρώην σύντροφός του, η Κίτι, και ένα χαρούμενο σκυλάκι, που οι δύο γάτες φωνάζουν Περίτο. Οι ήρωες πρέπει να φτάσουν στο Αστέρι πριν τους εχθρούς τους, τη Χρυσομαλλούσα και τις Τρεις Αρκούδες, τον Τζακ Χόρνερ και τον Κακό Λύκο. (102 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Τζόουλ Κρόφορντ
Ηθοποιοί: Αντόνιο Μπαντέρας, Σάλμα Χάγιεκ, Χάρβεϊ Γκίλεν, Φλόρενς Πιου, Ολίβια Κόλμαν, Ρέι Γουίνστοουν, Σάμσον Κέιο, Τζον Μουλάνεϊ, Γουάγκνερ Μούρα, Ντα’Βιν Τζόι Ράντολφ, Άντονι Μέντεζ


Η 43η παραγωγή της DreamWorks Animation, είναι μια εξαιρετική, οπτικά και θεματικά, συνέχεια του υποψήφιου για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Γάτος Σπιρουνάτος (2011) και η έκτη ταινία του franchise “Shrek”. Ενώ, διατηρεί το πνευματώδες χιούμορ της σειράς, έχει έναν πιο σκοτεινό τόνο, καθώς στον πυρήνα της ιστορίας βρίσκονται ο φόβος του θανάτου και η αποδοχή του αναπόφευκτου τέλους. Ωστόσο, εξισορροπεί τα πιο βαριά θέματα με χιούμορ και διασκεδαστική δράση με έναν τρόπο που την κάνει κατάλληλη και απολαυστική για όλη την οικογένεια.

Εκτός από τις υπαρξιακές ανησυχίες, η ταινία εξερευνά και άλλα ώριμα θέματα και προσφέρει μηνύματα ουσίας και ένα εκπληκτικού στυλ animation. Αξιόλογες είναι και οι φωνητικές ερμηνείες, αλλά και το soundtrack. Όλα αυτά τα στοιχεία αναγνωρίστηκαν με νίκες και δεκάδες υποψηφιότητες σημαντικών βραβείων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι υποψηφιότητες για Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων στα Βραβεία Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες, Επιλογής Κριτικών και Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Οπτικά, η ταινία έχει εμφανείς επιρροές από anime, αλλά κυρίως από τον συνδυασμό 2D και 3D animation που διαδόθηκε από το Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν (2018) της Sony. Η μοναδική αισθητική της ταινίας τη διακρίνει με έναν ακόμη τρόπο από τις προγενέστερες της στον κόσμο του Σρεκ.

Ένα μειονέκτημα είναι ότι η πλοκή επιλύεται βιαστικά και προβλέψιμα. Ωστόσο, αυτό ταιριάζει με το μήνυμα της ιστορίας ότι είναι το ταξίδι που μετράει και όχι ο προορισμός. Μέσα από το ταξίδι τους οι ήρωες παίρνουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, περισσότερα από αυτά που σκόπευαν να ευχηθούν. Ωστόσο, η πραγματική αδυναμία της ταινίας, όπως και στην προγενέστερη, είναι ο ανταγωνιστής της. Ο ιδιαίτερα αντιπαθητικός χαρακτήρας του Τζακ Χόρνερ αποσπά την προσοχή, χωρίς να συνεισφέρει κάτι ουσιαστικό.

Η ταινία λειτουργεί ως υπενθύμιση να αξιοποιούμε στο έπακρο τη ζωή, να περιβάλλουμε τον εαυτό μας με αυτούς που αγαπάμε και να εκτιμούμε όσα ήδη έχουμε. Το ταξίδι των χαρακτήρων προβάλλει τη σημασία της ομαδικής εργασίας, της ανιδιοτέλειας, της γενναιότητας και του κουράγιου. 

Οι σκηνές δράσης περιλαμβάνουν μάχες με ξίφη, πτώσεις, εκρήξεις, φωτιές και συντριβές. Επίσης, παρουσιάζονται σε μια κωμική και σύντομη σεκάνς οι τρόποι με τους οποίους έχασε τις επτά προηγούμενες ζωές του ο Γάτος.