Η Μικρή Πριγκίπισσα (1995)




Η Μικρή Πριγκίπισσα (1995)

A Little Princess (1995)
  
Η Μικρή Πριγκίπισσα (1995)A Little Princess (1995)
"Η Μικρή Πριγκίπισσα"
★★★★★★★★☆☆
Το 1914, η νεαρή Σάρα ζει ευτυχισμένη στη Ινδία μαζί με τον στοργικό και εύπορο χήρο πατέρα της, τον λοχαγό Κρου. Όταν ξεσπά ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο λοχαγός εντάσσεται στον Βρετανικό στρατό, αφού πρώτα εμπιστεύεται την κόρη του σε ένα αριστοκρατικό ιδιωτικό σχολείο της Νέας Υόρκης. Εκεί, με το ελεύθερο πνεύμα, τις γνώσεις και τη φαντασία της, η Σάρα αποκτά φίλους αλλά προκαλεί και την αντιπάθεια της Διευθύντριας. Όταν ο λοχαγός Κρου κηρύσσεται νεκρός και κατάσχονται όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, η Σάρα αναγκάζεται να εργαστεί ως υπηρέτρια στο οικοτροφείο. (97 λεπτά ) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Αλφόνσο Κουαρόν
Ηθοποιοί: Λιζλ Μάθιους, Έλινορ Μπρον, Λίαμ Κάνινγχαμ


Μία γοητευτική προσαρμογή του κλασικού παιδικού μυθιστορήματος της Φράνσις Χόντζσον Μπάρνετ, συγγραφέα επίσης του βιβλίου στο οποίο βασίστηκαν οι εξίσου μαγευτικές ταινίες Ο Μυστικός Κήπος του 1993 και του 2020. Η ιστορία της Σάρα Κρου έχει διασκευαστεί 7 φορές για την τηλεόραση και 6 φορές για τον κινηματογράφο, με πιο γνωστή διασκευή εκείνη του 1939 με τη Σίρλεϊ Τεμπλ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η Μικρή Πριγκίπισσα (1995) αποτελεί την πρώτη Αμερικανική παραγωγή του Μεξικανού σκηνοθέτη Αλφόνσο Κουαρόν. Μετέπειτα ο Κουαρόν σκηνοθέτησε το Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (2004), και τιμήθηκε με πολλές υποψηφιότητες και νίκες βραβείων Όσκαρ για τις ταινίες του Gravity (2013) και Roma (2018).

Τα σκηνικά και η φωτογραφία της ταινίας υπήρξαν υποψήφια για Όσκαρ και μαζί με τα λεπτομερή κοστούμια εποχής και τη μουσική επένδυση του Πάτρικ Ντόιλ δημιουργούν μια πειστική εκδοχή της Νέας Υόρκης των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Η ατμόσφαιρα εμπλουτίζεται από τα πλούσια, ζεστά και πολύχρωμα στοιχεία της Ινδίας.

Έχοντας ζήσει μια ζωή ελευθερίας στην ύπαιθρο της Ινδίας, η Σάρα εγκλωβίζεται στο Νεοϋορκέζικο οικοτροφείο που διευθύνει η σκληρή κυρία Μίντσιν, η οποία καταπνίγει τον αυθορμητισμό και τη φαντασία των μαθητριών. Αν και δεν χαίρεται που βρίσκεται εκεί, η Σάρα προσπαθεί για το καλύτερο χωρίς να απογοητεύεται. Ακόμα και όταν η ζωή της επιδεινώνεται χωρίς εμφανή ελπίδα βελτίωσης, αν και αποθαρρύνεται για λίγο, χρησιμοποιεί τη φαντασία ώστε να μην αφήσει τις δυσκολίες να την πτοήσουν.

Η Σάρα πιστεύει πως κάθε κορίτσι είναι μία πριγκίπισσα, ανεξαρτήτως εμφάνισης, ευφυίας, ηλικίας, καταγωγής και οικονομικής κατάστασης. Η ευγενική ηρωίδα συμπεριφέρεται σε όλους ως ίσους, υπερασπίζεται τα πιστεύω της, παραμένει δυνατή μπροστά στις δυσκολίες και νοιάζεται έμπρακτα για όποιον βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση.

Υπάρχουν κάποιες πολεμικές σκηνές στα χαρακώματα, συμπεριλαμβανομένων εικόνων νεκρών στρατιωτών και εκρήξεων. Οι αφηγήσεις της Σάρα ενός μέρους του διάσημου Ινδικού έπους Ραμαγιάνα, της ιστορίας του ημίθεου πρίγκιπα Ράμα, απεικονίζουν τον Ραβάνα ως ένα δαιμονικό πλάσμα που θα μπορούσε να τρομάξει τα πιο μικρά παιδιά.