Ο Μυστικός Κήπος (1993)




Ο Μυστικός Κήπος (1993)

The Secret Garden (1993)
  
Ο Μυστικός Κήπος (1993)The Secret Garden (1993)
"Ο Μυστικός Κήπος"
★★★★★★★★☆☆
Όταν πεθαίνουν οι γονείς της, η δεκάχρονη Μαίρη Λένοξ ταξιδεύει από το σπίτι της στην Ινδία μέχρι τη βόρεια Αγγλία. Εκεί, σε ένα κρύο Βικτοριανό αρχοντικό ζει ο χήρος θείος της, ο λόρδος Άρτσιμπαλντ Κρέιβεν. Μετά τον θάνατο της συζύγου του, ο μυστηριώδης Κρέιβεν δεν αντέχει να παραμένει στο σπίτι για καιρό και λείπει συχνά, αφήνοντας τη φροντίδα της Μαίρη στην οικονόμο του σπιτιού, την αυστηρή κυρία Μέντλοκ. Το μοναχικό κορίτσι βρίσκει φίλους και ανακαλύπτει μυστικά, όπως έναν κλειδωμένο, απεριποίητο κήπο και έναν ξάδερφο που δεν γνώριζε ότι υπήρχε, τον αδύναμο Κόλιν. (102 λεπτά ) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Ανιέσκα Χόλαντ
Ηθοποιοί: Κέιτ Μάμπερλι, Χέιντον Πράουζ, Άντριου Νοτ, Μάγκι Σμιθ, Λόρα Κρόσλι, Τζον Λιντς

Με σεβασμό στην αθωότητα του παιδικού της κοινού, αλλά και στη νοημοσύνη των ενηλίκων, αυτή η αρχικά σκοτεινή μα συνολικά ελπιδοφόρα ταινία εποχής αφηγείται μια ιστορία για τη μοναξιά και τις ευεργετικές ιδιότητες της φύσης και της φιλίας. Ο Μυστικός Κήπος (1993) σε παραγωγή του Φράνσις Φορντ Κόπολα βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1911 της Φράνσις Χόντζσον Μπάρνετ. Η φημισμένη γοτθική ατμόσφαιρα του μυθιστορήματος αναδεικνύεται μέσα από μια μαγευτική ορχηστρική μουσική επένδυση, λεπτομερή κοστούμια και σκηνικά και την εντυπωσιακή φωτογραφία του 12 φορές υποψήφιου για Όσκαρ Ρότζερ Ντίκινς.

Η Μαίρη είναι ένα παιδί που η αδιαφορία των γονιών του το σκλήρυνε και η ανατροφή του από υποτακτικές υπηρέτριες το έκανε κακομαθημένο. Το κορίτσι βρίσκει για πρώτη φορά φίλους όταν γνωρίζεται με την πρόσχαρη νεαρή βοηθό της κυρίας Μέντλοκ, τη Μάρθα, και τον μικρότερο αδελφό της, τον καλόκαρδο Ντίκον, ένα αγόρι που αγαπά τη φύση και τα ζώα της και τον αγαπούν και αυτά. Προσπαθώντας να λύσει το μυστήριο πίσω από τα κλάματα που ακούει μέσα στο αρχοντικό, η Μαίρη ανακαλύπτει τον αδύναμο ξάδερφό της, τον Κόλιν. Ο λόρδος Κρέιβεν και η υπερπροστατευτική κυρία Μέντλοκ κρατούν απομονωμένο το αγόρι σε ένα από τα 100 δωμάτια του αρχοντικού.

Ο Κόλιν έχει και αυτός στερηθεί την αγάπη των γονιών του για διαφορετικούς λόγους. Το αγόρι είναι εξίσου μοναχικό, κακότροπο και κακομαθημένο με τη Μαίρη. Παρά τη χαρά τους που βρήκαν ο ένας τον άλλο, οι αυταρχικές προσωπικότητες των δύο παιδιών συγκρούονται. Ωστόσο, αυτό δεν τους εμποδίζει από το να γίνουν φίλοι.

Η Μαίρη και ο Κόλιν με τη βοήθεια του Ντίκον, δίνουν νέα ζωή στον εγκαταλελειμμένο μυστικό κήπο. Μαζί του ξαναγεννιούνται και οι ίδιοι. Τα παιδιά μαθαίνουν να νοιάζονται, να δίνουν, να μοιράζονται, να παίζουν, να σέβονται και να βοηθούν το ένα το άλλο.

Αν και η ταινία δεν περιέχει κάποιο ακατάλληλο περιεχόμενο, υπάρχουν πολλές αναφορές στους θανάτους των γονέων. Το μυστήριο του κήπου και των περίεργων ήχων στο σκοτεινό σπίτι κεντρίζουν το ενδιαφέρον των νεαρών θεατών, αλλά πιθανόν και να ανησυχήσουν κάποια μικρότερα παιδιά.

Αυτή είναι η τρίτη από τις τέσσερις συνολικά κινηματογραφικές μεταφορές του βιβλίου. Η πρώτη ήταν μια ασπρόμαυρη παραγωγή του βουβού κινηματογράφου το 1919. Η δεύτερη του 1949, ήταν και εκείνη ασπρόμαυρη, εκτός από τις σκηνές του αναζωογονημένου κήπου που γυρίστηκαν σε Technicolor. Ακολούθησε μία πιο μαγική και φωτεινή μεταφορά το 2020, από το Γαλλικό StudioCanal και τη Βρετανική Heyday Films.