Ο Μυστικός Κήπος (2020)
Ο Μυστικός Κήπος (2020)

The Secret Garden (2020)
  
Ο Μυστικός Κήπος (2020)The Secret Garden (2020)
"Ο Μυστικός Κήπος" 
★★★★★★★★☆☆
Όταν ο τρυφερός της πατέρας και η απόμακρη μητέρα της πεθαίνουν, η νεαρή Μαίρη Λένοξ αναγκάζεται να μετακομίσει από το σπίτι της στην Ινδία στο απομονωμένο κτήμα του θείου της, Άρτσιμπαλντ Κρέιβεν, στο Γιορκσάιρ. Εκεί, η Μαίρη εξερευνά τον αχανή χερσότοπο παρέα με έναν αδέσποτο σκύλο που την οδηγεί σε έναν μυστικό κήπο. Το πληγωμένο κορίτσι αρχίζει να βλέπει πιο αισιόδοξα τη ζωή χάρη στις ευεργετικές δυνάμεις του κήπου, τις οποίες μοιράζεται απλόχερα με άλλα δύο παιδιά που τις έχουν ανάγκη, τον φυσιολάτρη Ντίκον, και τον καθηλωμένο στο κρεββάτι ξάδελφό της, τον Κόλιν. (100 λεπτά ) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Μαρκ Μάνντεν
Ηθοποιοί: Ντίξι Ετζέριξ, Ίνταν Χέιχερστ, Αμίρ Γουίλσον, Κόλιν Φερθ, Τζούλι Γουόλτερς, Άισις Ντέιβις, Μέιβ Ντέρμοντι


Μετά την επιτυχημένη συνεργασία τους στις ταινίες Πάντινγκτον, το Γαλλικό StudioCanal και η Βρετανική εταιρεία παραγωγής των ταινιών Χάρι Πότερ, Heyday Films, προσφέρουν την πιο μαγευτική διασκευή του ομώνυμου κλασικού μυθιστορήματος του 1911 της Φράνσις Χόντζσον Μπάρνετ. Η ιστορία έχει μεταφερθεί 4 φορές στην τηλεόραση και άλλες 3 στον κινηματογράφο, ξεκινώντας από την ασπρόμαυρη παραγωγή του βουβού κινηματογράφου του 1919, μέχρι και την πιο γνωστή διασκευή, εκείνη του 1993 της Ανιέσκα Χόλαντ και με παραγωγό τον Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Η ταινία, του τρεις φορές βραβευμένου με BAFTA σκηνοθέτη Μαρκ Μάνντεν, διαθέτει εκπληκτική φωτογραφία, αισθαντική ορχηστρική επένδυση, υπέροχη χρήση ειδικών εφέ, εξαιρετικό καστ και ένα δυνατό σενάριο που ενώ παραμένει πιστό στο βαθύτερο πνεύμα της αρχικής ιστορίας, επεκτείνει τις φανταστικές της δυνατότητες. Η σημαντικότερη αλλαγή από το πρωτότυπο είναι ο χαρακτήρας της Μαίρη, η οποία αντίθετα από τις προηγούμενες εγωιστικές, ιδιότροπες και ανυπόφορες ενσαρκώσεις της, εδώ εμφανίζεται ως ένα ευφάνταστο, μοναχικό κορίτσι που παλεύει με τα τραύματα που της άφησε η συναισθηματικά απόμακρη μητέρα της και η απώλεια των γονιών της.

Το πρώτο μέρος της ταινίας κυριαρχείται από μια γοτθική, ζοφερή ατμόσφαιρα, όταν όμως η Μαίρη ανταλλάσσει τον θυμό με την προθυμία να κάνει φίλους και να ζήσει περιπέτειες, ανακαλύπτει τον κήπο, ο οποίος γεμίζει τη ζωή της και την οθόνη με άπλετο φως, χρώμα και ενθουσιώδη ενέργεια. Σε αυτή την ταινία, περισσότερο από ποτέ, ο καταπράσινος, απέραντος κήπος με τα φιλικά πλάσματα, τα ευεργετικά φυτά και τα θεραπευτικά σώματα νερού, μετατρέπεται σε έναν ζωντανό χαρακτήρα που αλληλοεπιδρά με τα συναισθήματα και τις ενέργειες των παιδιών. Αν και εμφανίζονται υπερφυσικά στοιχεία, το σενάριο διατηρεί σκόπιμα αρκετή ασάφεια για το αν αυτά συμβαίνουν στ’ αλήθεια, ή αν απλώς αποτελούν μια έκφανση της παιδικής φαντασίας.

Η ιστορία πραγματεύεται την απομόνωση και τη θλίψη της απώλειας, για την οποία προτείνει πως το να την αντικαταστήσουμε με όμορφες αναμνήσεις του αγαπημένου που χάσαμε είναι ευεργετικό για εμάς τους ίδιους και για όλους όσους μας χρειάζονται.