Ο Μυστικός Κήπος (2020)




Ο Μυστικός Κήπος (2020)

The Secret Garden (2020)
  
Ο Μυστικός Κήπος (2020)The Secret Garden (2020)
"Ο Μυστικός Κήπος" 
★★★★★★★★☆☆
Όταν ο τρυφερός της πατέρας και η απόμακρη μητέρα της πεθαίνουν, η νεαρή Μαίρη Λένοξ αναγκάζεται να μετακομίσει από το σπίτι της στην Ινδία στο απομονωμένο κτήμα του θείου της, Άρτσιμπαλντ Κρέιβεν, στο Γιορκσάιρ. Εκεί, η Μαίρη εξερευνά τον αχανή χερσότοπο παρέα με έναν αδέσποτο σκύλο που την οδηγεί σε έναν μυστικό κήπο. Το πληγωμένο κορίτσι αρχίζει να βλέπει πιο αισιόδοξα τη ζωή χάρη στις ευεργετικές δυνάμεις του κήπου, τις οποίες μοιράζεται απλόχερα με άλλα δύο παιδιά που τις έχουν ανάγκη, τον φυσιολάτρη Ντίκον και τον καθηλωμένο στο κρεβάτι ξάδελφό της, τον Κόλιν. (100 λεπτά ) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Μαρκ Μάνντεν
Ηθοποιοί: Ντίξι Έτζεριξ, Ίνταν Χέιχερστ, Αμίρ Γουίλσον, Κόλιν Φερθ, Τζούλι Γουόλτερς, Άισις Ντέιβις, Μέιβ Ντερμόντι


Μετά την επιτυχημένη συνεργασία τους στις ταινίες Πάντινγκτον, το Γαλλικό StudioCanal και η Βρετανική εταιρεία παραγωγής των ταινιών Χάρι Πότερ, Heyday Films, προσφέρουν την πιο μαγευτική διασκευή του ομώνυμου κλασικού μυθιστορήματος του 1911 της Φράνσις Χόντζσον Μπάρνετ. Η ιστορία έχει μεταφερθεί 4 φορές στην τηλεόραση και άλλες 3 στον κινηματογράφο, ξεκινώντας από την ασπρόμαυρη παραγωγή του βουβού κινηματογράφου του 1919, μέχρι και την πιο γνωστή διασκευή, εκείνη του 1993 της Ανιέσκα Χόλαντ και με παραγωγό τον Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Ο Μυστικός Κήπος (2020) του τρεις φορές βραβευμένου με BAFTA σκηνοθέτη Μαρκ Μάνντεν, διαθέτει εκπληκτική φωτογραφία, αισθαντική ορχηστρική επένδυση από τον Ντάριο Μαριανέλι, υπέροχη χρήση ειδικών εφέ και εξαιρετικό καστ. Πέραν των ταλαντούχων νεαρών ηθοποιών στους ρόλους των παιδιών, συμμετέχουν η Τζούλι Γουόλτερς ως κυρία Μέντλοκ και ο Κόλιν Φερθ ως λόρδος Άρτσιμπαλντ Κρέιβεν. Τριάντα τρία χρόνια νωρίτερα, ο Κόλιν Φερθ είχε ενσαρκώσει τον ενήλικο Κόλιν Κρέιβεν, στην ομώνυμη τηλεοπτική ταινία του Hallmark Hall of Fame.

Το δυνατό σενάριο του Τζακ Θορν, ενώ παραμένει πιστό στο βαθύτερο πνεύμα της αρχικής ιστορίας, επεκτείνει τις φανταστικές της δυνατότητες. Η σημαντικότερη αλλαγή από το πρωτότυπο είναι ο χαρακτήρας της Μαίρη. Αντίθετα από τις προηγούμενες εγωιστικές, ιδιότροπες και ανυπόφορες ενσαρκώσεις της, η Μαίρη εμφανίζεται εδώ ως ένα ευφάνταστο, μοναχικό κορίτσι που παλεύει με τα τραύματα που της άφησε η συναισθηματικά απόμακρη μητέρα της και η απώλεια των γονιών της.

Το πρώτο μέρος της ταινίας κυριαρχείται από μια γοτθική, ζοφερή ατμόσφαιρα. Όταν, όμως, η Μαίρη ανταλλάσσει τον θυμό με την προθυμία να κάνει φίλους και να ζήσει περιπέτειες, ανακαλύπτει τον κήπο. Ο μυστικός κήπος γεμίζει τη ζωή της και την οθόνη με άπλετο φως, χρώμα και ενθουσιώδη ενέργεια. Σε αυτή την ταινία, περισσότερο από ποτέ, ο καταπράσινος, απέραντος κήπος με τα φιλικά πλάσματα, τα ευεργετικά φυτά και τα θεραπευτικά σώματα νερού, μετατρέπεται σε έναν ζωντανό χαρακτήρα που αλληλεπιδρά με τα συναισθήματα και τις ενέργειες των παιδιών. Αν και εμφανίζονται υπερφυσικά στοιχεία, το σενάριο διατηρεί σκόπιμα αρκετή ασάφεια για το αν αυτά συμβαίνουν στ’ αλήθεια, ή αν απλώς αποτελούν μια έκφανση της παιδικής, ή ακόμα και της ενήλικης, φαντασίας.

Η ιστορία πραγματεύεται την απομόνωση και το πένθος. Η ταινία προτείνει πως το να αντικαταστήσουμε τη θλίψη της απώλειας με όμορφες αναμνήσεις του αγαπημένου που χάσαμε είναι ευεργετικό για εμάς τους ίδιους, αλλά και για όλους όσους μας χρειάζονται.