Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (2001)



Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (2001)



  
Harry Potter and the Philosopher's Stone (2001) 
"Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος" - "Harry Potter and the Sorcerer's Stone"
★★★★★★★★★★
Στα ενδέκατα γενέθλια του, ο Χάρι Πότερ, ένα ορφανό αγόρι που ζει ανεπιθύμητο στο σπίτι των θείων του, δέχεται την επίσκεψη ενός ευγενικού γίγαντα, του Χάγκριντ. Ως απεσταλμένος της “Σχολής Χόγκουαρτς για Μαγείες και Ξόρκια” ο Χάγκριντ αποκαλύπτει στο παιδί πως, όπως και οι γονείς του έτσι και εκείνο, κατέχει μαγικές δυνάμεις και το προσκαλεί να φοιτήσει στο Χόγκουαρτς. Εκεί, ο Χάρι γίνεται φίλος με δύο επίσης νέους μαθητές, τον Ρον και την Ερμιόνη. Τα τρία παιδιά ανακαλύπτουν πως κάποιος προσπαθεί να κλέψει ένα μυστηριώδες μαγικό αντικείμενο, τη Φιλοσοφική Λίθο. (152 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Κρις Κολόμπους
Ηθοποιοί: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμμα Γουάτσον, Ρούπερτ Γκριντ, Ρίτσαρντ Χάρις, Ρόμπι Κολτρέιν, Μάγκι Σμιθ, Άλαν Ρίκμαν

Το πρώτο κεφάλαιο του κινηματογραφικού franchise Χάρι Πότερ είναι μια περιπετειώδης ταινία φαντασίας που βασίζεται στο πρώτο βιβλίο της ομώνυμης σειράς μυθιστορημάτων της Βρετανίδας συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλιν. Η σειρά που αποτελείται από επτά μυθιστορήματα και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 80 γλώσσες, αποτελεί την πρώτη σε πωλήσεις σειρά βιβλίων στην ιστορία με πάνω από 500 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Η ταινία Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (2001) αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του 2001. Επίσης, ήταν υποψήφια για σημαντικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων 7 Bafta και των Όσκαρ Μουσικής Επένδυσης, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Κοστουμιών. Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια ακολούθησαν επτά συνέχειες. Η σειρά ολοκληρώθηκε με την ταινία Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου - Μέρος 2 (2011).

Κατά την παραγωγή της ταινίας είχαν εκδοθεί μόνο τα τέσσερα πρώτα βιβλία της σειράς. Γι' αυτόν τον λόγο, η Τζόαν Ρόουλιν συνεργάστηκε στενά με τον παραγωγό Ντέιβιντ Χέιμαν, τον σεναριογράφο Στιβ Κλόουβς και τον σκηνοθέτη Κρις Κολόμπους. Ως σύμβουλος εξασφάλισε συνέπεια τόσο στη μεταφορά του πρώτου βιβλίου όσο και στο όραμά της για την ολοκλήρωση της σειράς. Η Ρόουλιν διατηρώντας μεγάλο ποσοστό δημιουργικού ελέγχου, επέλεξε προσωπικά τον Ρόμπι Κολτρέιν, τη Μάγκι Σμιθ και τον Άλαν Ρίκμαν για τους ρόλους του Ρούμπεους Χάγκριντ και των καθηγητών ΜακΓκόναγκαλ και Σνέιπ αντίστοιχα.

Αναμφισβήτητα, η μαγική ατμόσφαιρα του βιβλίου μεταφέρθηκε επιτυχημένα στην ταινία. Σε αυτό συνέβαλαν οι αυθεντικές τοποθεσίες με τους επιβλητικούς καθεδρικούς, τα μεσαιωνικά κάστρα, τα ιστορικά πανεπιστήμια και τα σημεία ορόσημα του σύγχρονου Λονδίνου. Ωστόσο, οι μεταφυσική αίσθηση εδραιώθηκε χάρη στα ειδικά εφέ, τα κοστούμια, τις ερμηνείες του Βρετανικού καστ και την επική και απόκοσμη μουσική επένδυση του Τζον Γουίλιαμς.

Ο Χάρι Πότερ

Ο Χάρι μεγάλωσε στο σπίτι των σκληρών Ντάρσλεϊ πιστεύοντας πως οι γονείς του σκοτώθηκαν σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα όταν ο ίδιος ήταν ακόμα μωρό. Όμως, ο  Χάγκριντ του αποκαλύπτει πως οι γενναίοι μάγοι γονείς του, η Λίλι και ο Τζέιμς Πότερ, δολοφονήθηκαν από τον πανίσχυρο μάγο Λόρδο Βόλντεμορτ, όταν αντιστάθηκαν στην προσπάθειά του να κατακτήσει τους κόσμους των μάγων και των ανθρώπων.

Ο Χάγκριντ παίρνει τον Χάρι μακριά από τους Ντάρσλεϊ και υπό την προστασία του. Ο ευγενικός γίγαντας τον οδηγεί στη μυστική αγορά των μάγων, τη Διαγώνιο Αλέα, από όπου το παιδί προμηθεύεται τα απαραίτητα εφόδια για τη σχολή. Εκεί, ο Χάρι συνειδητοποιεί πως είναι διάσημος στον κόσμο της μαγείας, γνωστός ως “Το Αγόρι που Σώθηκε”. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως είναι ο μοναδικός μάγος που επέζησε ποτέ της επίθεσης του Βόλντεμορτ. Προσπαθώντας να σκοτώσει τον μόλις ενός έτους Χάρι με την ίδια κατάρα που είχε δολοφονήσει πολλούς μάγους πριν από αυτόν, ο σκοτεινός Βόλντεμορτ χτυπήθηκε από το ίδιο του το ξόρκι όταν εκείνο εξοστρακίστηκε πάνω από το μωρό, αφήνοντας στο μέτωπο του Χάρι ένα σημάδι σε σχήμα αστραπής.

Οι φίλοι

Όταν ο Χάρι επιβιβάζεται στο μαγικό τρένο της σχολής, το Χόγκουαρτς Εξπρές, γνωρίζεται με τους φίλους που θα τον συντροφεύσουν σε όλες του τις περιπέτειες. Ο ενθουσιώδης και αδέξιος Ρον Γουίζλι είναι ένα αγόρι από μια φτωχή, πολυμελή οικογένεια μάγων. Η πανέξυπνη Ερμιόνη Γκρέιντζερ είναι η μοναχοκόρη ενός ζευγαριού Μαγκλ, δηλαδή ανθρώπων χωρίς μαγικές δυνάμεις.

Οι κοιτώνες

Στη σχολή, οι μαθητές ταξινομούνται βάσει της προσωπικότητάς τους σε έναν από τους τέσσερις κοιτώνες του σχολείου. Στον οίκο Γκρίφιντορ κατατάσσονται οι πιο γενναίοι, στον Χάφλπαφλ οι πιο τίμιοι, στον Ρέιβενκλοου οι πιο ευφυείς και στον Σλίδεριν οι πιο φιλόδοξοι. Ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη εντάσσονται και οι τρεις στον Γκρίφιντορ. Υπεύθυνη του κοιτώνα τους είναι η αυστηρή μα δίκαιη Καθηγήτρια Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ. Στον Σλίδεριν, υπεύθυνος του οποίου είναι ο ψυχρός Καθηγητής Σέβερους Σνέιπ, κατατάσσεται ο Ντρέικο Μαλφόι, ένα κακομαθημένο παιδί μιας πλούσιας οικογένειας καθαρόαιμων μάγων, ο οποίος αναπτύσσει μεγάλη αντιπάθεια για τον Χάρι.

Η απόμακρη μα πατρική παρουσία του Άλμπους Ντάμπλντορ

Από όταν ήταν μωρό ο Χάρι, στο πλευρό του βρισκόταν ο ισχυρότερος μάγος στον κόσμο, ο διευθυντής του Χόγκουαρτς, Άλμπους Ντάμπλντορ. Γνωρίζοντας πως μια μέρα ο Βόλντεμορτ θα επιστρέψει για τον Χάρι, ο Ντάμπλντορ προσπαθεί διαρκώς να προετοιμάσει το παιδί για την αναμέτρηση και παίρνει δύσκολες αποφάσεις. Αφήνοντας τον Χάρι στο σπίτι των Ντάρσλεϊ κράτησε το παιδί ασφαλές μακριά από τους υποστηρικτές του Βόλντεμορτ και τη διασημότητα. Όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή φρόντισε να εκπαιδευτεί ο Χάρι στη μαγεία. Επίσης, σε μια προσπάθεια να τον ενδυναμώσει, τον αφήνει να φέρει εις πέρας τις δοκιμασίες μόνος του. Ωστόσο, του επισημαίνει διακριτικά τη σημασία της αντίστασης στο κακό, των σωστών επιλογών και των καλών φίλων.

Τα θέματα της ταινίας Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (2001)

Εκτός από κοινά θέματα της ζωής των παιδιών, όπως η φιλία και το σχολείο, η ιστορία πραγματεύεται και ώριμα θέματα. Καθ' όλη τη διάρκεια της σειράς επαναλαμβάνονται τα θέματα του εκφοβισμού, των κοινωνικών προκαταλήψεων, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού. Παράλληλα, η ιστορία του Χάρι εξυμνεί την αποδοχή της διαφορετικότητας, τη συνεργασία, τη γνώση, την επιμονή, το θάρρος και το κουράγιο να πράττει κανείς το σωστό.

Η ταινία περιέχει σκηνές αγωνιώδους δράσης και κάποιες τρομακτικές στιγμές, μεταξύ των οποίων τις επιθέσεις γιγάντιων φανταστικών πλασμάτων, την αναίμακτη δολοφονία της μητέρας του Χάρι και την τερατώδη εμφάνιση του ανταγωνιστή. Όσο προχωρά η σειρά, η ατμόσφαιρα γίνεται πιο σκοτεινή και τα τρομακτικά στοιχεία αυξάνονται.



Συνέχειες:

"Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά" 
★★★★★★★★
Έχοντας περάσει ένα δύσκολο και μοναχικό καλοκαίρι στο σπίτι των θείων του, των Ντάρσλεϊ, ο 12χρονος Χάρι αγνοεί την επίμονη παράκληση του σπιτικού ξωτικού Ντόμπι να αποφύγει τους κινδύνους που κρύβει το Χογκουάρτς. Σύντομα μετά το ξεκίνημα της δεύτερης σχολικής τους χρονιάς στο Χογκουάρτς, ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη ανακαλύπτουν πως ένας μυστηριώδης διάδοχος του σκοτεινού Σάλαζαρ Σλίδεριν, απειλεί κάθε μη καθαρόαιμο μάγο και ανοίγει την κρυμμένη Κάμαρα με τα Μυστικά, απελευθερώνοντας ένα μυθικό... (Περισσότερα)


Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)
"Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν"
★★★★★★★★★★
Καθώς ο Χάρι επιστρέφει στο Χόγκουαρτς για την τρίτη του χρονιά, πληροφορείται πως ένας ακόλουθος του Βόλντεμορτ, ο Σείριος Μπλακ, κατάφερε να αποδράσει από τη φυλακή του Άζκαμπαν και προσπαθεί να βρει τον Χάρι. Οι τρομακτικοί φύλακες του Άζκαμπαν, οι Παράφρονες, τοποθετούνται γύρω από τη σχολή με σκοπό να συλλάβουν τον δραπέτη, όμως τα σκοτεινά πλάσματα φοβίζουν τον Χάρι περισσότερο από ότι η απειλή του Μπλακ. Ο μυστηριώδης νέος καθηγητής Άμυνας κατά των Σκοτεινών Δυνάμεων... (Περισσότερα)


"Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς" 
★★★★★★★★★☆
Την τέταρτη χρονιά τους στο Χόγκουαρτς, ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη μαθαίνουν πως η σχολή τους θα φιλοξενήσει το Τρίαθλο Μαγείας, έναν επικίνδυνο αγώνα στον οποίο διαγωνίζεται ένας μαθητής από τρεις διαφορετικές σχολές μαγείας. Το Κύπελλο της Φωτιάς επιλέγει τον Σέντρικ Ντίγκορι για να εκπροσωπήσει το Χόγκουαρτς, τον Βίκτορ Κραμ για το Ινστιτούτο Ντάρμστρανγκ και τη Φλερ Ντελακούρ για την Ακαδημία Μπομπατόν. Όμως αναπάντεχα το Κύπελλο επιλέγει και τον ανήλικο Χάρι, ο οποίος αν και αρνείται πως... (Περισσότερα)


"Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα" 
★★★★★★★★★☆
Επιστρέφοντας στο Χόγκουαρτς για πέμπτη χρονιά, ο Χάρι βρίσκεται στο στόχαστρο του Υπουργού Μαγείας Κορνήλιου Φατζ. Ο Φατζ φοβούμενος πως ο Ντάμπλντορ προσπαθεί να πάρει τη θέση του ως ηγέτης της μαγικής κοινότητας, διορίζει την τυραννική Ντολόρες Άμπριτζ ως καθηγήτρια Άμυνας κατά των Σκοτεινών Δυνάμεων, με σκοπό να επιβλέπει για εκείνον τη σχολή. Καθώς τα θεωρητικά μαθήματα της Άμπριτζ δεν προετοιμάζουν τους νεαρούς μάγους για τον πόλεμο που φημολογείται πως πρόκειται να ξεσπάσει, ο Χάρι... (Περισσότερα)


"Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ"
★★★★★★★★★☆
Καθώς ο Βόλντεμορτ αναθέτει στον Ντράκο Μαλφόι να εκτελέσει ένα μυστηριώδες σχέδιο, ο Χάρι στην έκτη χρονιά του στο Χόγκουαρτς περνά αρκετό χρόνο με τον Ντάμπλντορ. Ο Διευθυντής της σχολής αποκαλύπτει στον Χάρι περισσότερα για το παρελθόν του Τομ Ριντλ και του ζητά να αποσπάσει από τον νέο καθηγητή Μαγικών Φίλτρων, τον Οράτιο Σλάγκχορν, ένα μυστικό που κρύβει σχετικά με τον Σκοτεινό Άρχοντα. Ο Χάρι διαπρέπει στα μαθήματα του Σλάγκχορν χάρη στις σημειώσεις που βρίσκονται μέσα σε ένα βιβλίο... (Περισσότερα)


Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου - Μέρος 1 (2010)Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010)
"Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου - Μέρος 1"
★★★★★★★★★☆
Μετά τις δολοφονίες των επικεφαλής του Χόγκουαρτς και του Υπουργείου Μαγείας, ο Βόλντεμορτ παίρνει υπό τον έλεγχό του τους δύο ισχυρότερους θεσμούς των μάγων, ενώ οι ολοένα αυξανόμενοι Θανατοφάγοι του ψάχνουν για τον Χάρι και διαπράττουν απαγωγές και μαζικές δολοφονίες. Ο Χάρι, η Ερμιόνη και ο Ρον δεν επιστρέφουν για την τελευταία τους χρονιά στη σχολή, καθώς αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας την αποστολή που ανέθεσε ο Ντάμπλντορ στον Χάρι· να βρει και να καταστρέψει τους υπόλοιπους πέντε... (Περισσότερα)


Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου - Μέρος 2 (2011)Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011)
"Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου - Μέρος 2"
★★★★★★★★★
Η αποστολή του Χάρι, του Ρον και της Ερμιόνης να βρουν και να καταστρέψουν τους υπόλοιπους Πεμπτουσιωτές του Βόλντεμορτ, την πηγή της αθανασίας του, τους οδηγεί πίσω στο Χόγκουαρτς, το οποίο βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των Θανατοφάγων. Ο Σκοτεινός Άρχοντας ανακαλύπτει το σχέδιο τους και εξαπολύει μια σφοδρή επίθεση στη σχολή με όλες του τις δυνάμεις. Ενώ ο Χάρι βρίσκεται αντιμέτωπος με απρόσμενες αποκαλύψεις, οι μαθητές, οι καθηγητές και τα εναπομείναντα μέλη του Τάγματος του Φοίνικα βρίσκουν... (Περισσότερα)


Spin Off:

Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)
"Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται"
★★★★★★★☆☆☆
Το 1926, ο Βρετανός µαγικοζωολόγος Νιουτ Σκαμάντερ καταφτάνει στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης με μια βαλίτσα γεμάτη μαγικά πλάσματα. Όταν κάποια από αυτά τα απαγορευμένα ζώα διαφεύγουν, ο συνεσταλμένος μάγος συνεργάζεται με τον εγκάρδιο Άμαγο Τζέικομπ Κοβάλσκι και τις ταλαντούχες αδελφές μάγισσες Τίνα και Κουίνι Γκόλντσταϊν, για να βρει τα χαμένα φανταστικά ζώα και να διαλύσει τις υποψίες που θέλουν ένα από αυτά υπεύθυνο για το θάνατο ενός αλαζονικού Άμαγου Γερουσιαστή των Ηνωμένων... (Περισσότερα)