Πάντινγκτον (2014)



Πάντινγκτον (2014) 









      
Paddington (2014)
"Πάντινγκτον"
★★★★★★★★★☆
Μετά τον ξαφνικό θάνατο του αγαπημένου του θείου, ένας νεαρός αρκούδος των Άνδεων ταξιδεύει από τα βάθη της ζούγκλας του Περού μέχρι το μητροπολιτικό Λονδίνο, με σκοπό να βρει ένα φιλόξενο σπίτι. Εκεί, η καλόκαρδη κυρία Μπράουν πείθει την οικογένειά της να προσφέρουν στο αρκουδάκι ένα προσωρινό καταφύγιο στο σπίτι τους και τον ονομάζει Πάντινγκτον. Καθώς τα μέλη της οικογένειας Μπράουν τον βοηθούν να εντοπίσει έναν εξερευνητή που δεκαετίες νωρίτερα είχε υποσχεθεί φιλοξενία στην οικογένεια του, ο Πάντινγκτον γίνεται στόχος μιας αδίστακτης ταριχεύτριας. (95 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Πολ Κιν
Ηθοποιοί: Μπεν Γουίσοου, Χιου Μπόνβιλ, Σάλι Χόκινς, Τζούλι Γουόλτερς, Τζιμ Μπρόντμπεντ, Νικόλ Κίντμαν, Πίτερ Καπάλντι, Μάντελιν Χάρις, Σάμιουελ Τζόσλιν, Ιμέλντα Στόντον

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Πολ Κιν, δημιούργησε την ιστορία προέλευσης του Πάντινγκτον αντλώντας έμπνευση και στοιχεία από το σύνολο της ομώνυμης σειράς παιδικών βιβλίων του Βρετανού συγγραφέα Μάικλ Μποντ. Η ταινία διατηρεί το γλυκό πνεύμα των κλασικών ιστοριών του άπειρου, μα πάντα πρόθυμου και ευγενικού αρκούδου, όμως ανταλλάσσει την ήρεμη διάθεση και τον προσχολικό τους χαρακτήρα με νέα περιπετειώδη και συγκινητικά στοιχεία.

Το κομψό και δημιουργικό περιβάλλον με τα ζεστά, έντονα χρώματα, οι εγκάρδιες ερμηνείες του ταλαντούχου βρετανικού καστ και η αληθοφάνεια των CGI χαρακτήρων, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα καλλιτεχνικό κινηματογραφικό σύμπαν, όπου τα ρεαλιστικά και φανταστικά στοιχεία συνυπάρχουν αβίαστα. Οι συναισθηματικές και περιπετειώδεις σκηνές υποστηρίζονται από την ορχηστρική επένδυση του Νικ Ουράτα, η οποία εμπλουτίζεται με κεφάτους Καλύψο ρυθμούς από το συγκρότημα Tobago and d’Lime.

Μέσα από τις περιπέτειες του Πάντινγκτον, η ταινία προσεγγίζει με ευαισθησία και αλληγορικό χαρακτήρα τα θέματα της μετανάστευσης, των δοκιμασιών των μεταναστών και της αποδοχής τους από την κοινωνία. Ωστόσο, στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται η οικογένεια. Η αξία και η σημασία της τονίζεται μέσα από τη μακρά αναζήτηση του Πάντινγκτον για ένα φιλόξενο νέο σπίτι. Αντίστοιχα, οι Μπράουν με τους υπερβολικούς και συχνά αντίθετους χαρακτήρες τους επισημαίνουν την αγάπη, την κατανόηση, τη φροντίδα, την ασφάλεια και την προστασία που η οικογένεια μπορεί και πρέπει να προσφέρει.

Αν και κατά κύριο λόγο η ταινία είναι τρυφερή και διασκεδαστική, περιέχει και κάποια στοιχεία ικανά να αναστατώσουν και να τρομάξουν τα μικρότερα παιδιά. Ένας ισχυρός σεισμός σκοτώνει τον θείο του Πάντινγκτον. Η ψυχοπαθής ταριχεύτρια που κυνηγά τον μικρό αρκούδο κατέχει όπλα, απειλητικά εργαλεία και ένα δωμάτιο γεμάτο ταριχευμένα ζώα. Η οικιακή βοηθός των Μπράουν, η κα Μπερντ, προκαλεί έναν φύλακα μουσείου σε έναν διαγωνισμό κατανάλωσης αλκοόλ, από τον οποίο καταλήγουν και οι δύο μεθυσμένοι.


Συνέχεια:

"Πάντινγκτον 2"
★★★★★★★★
Καθώς ο Πάντινγκτον ζει ευτυχισμένος στο Λονδίνο με τη νέα του οικογένεια, τους Μπράουν, ψάχνει να αγοράσει ένα ιδιαίτερο δώρο για τα 100ά γενέθλια της αγαπημένης του θείας Λούσι, η οποία μένει στο Περού. Στο παλαιοπωλείο του φίλου του, κυρίου Γκρούμπερ, ο ευγενικός αρκούδος βρίσκει ένα μοναδικό τρισδιάστατο βιβλίο με τα αξιοθέατα του Λονδίνου και κάνει διάφορες δουλειές για να μπορέσει να το αγοράσει. Όταν όμως ένας μυστηριώδης κλέφτης κλέβει το βιβλίο από το παλαιοπωλείο, ο Πάντινγκτον κατηγορείται... (Περισσότερα)