Η Μικρή Πριγκίπισσα (1939)



Η Μικρή Πριγκίπισσα (1939)

Η Μικρή Πριγκίπισσα (1939)


The Little Princess (1939)
"Η Μικρή Πριγκίπισσα"
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ο χήρος πατέρας της, Λοχαγός Κρου, καλείται στην Αφρική για να πολεμήσει, η καλόκαρδη νεαρή Σάρα μετακομίζει από την Ινδία στην Αγγλία, στο εσωτερικό σχολείο για κορίτσια της κυρίας Μίντσιν. Ο πλούσιος πατέρας της δεν λυπάται κανένα έξοδο για την κόρη του και η Σάρα ζει με πολυτέλεια. Όταν όμως φτάνουν νέα πως ο Λοχαγός Κρου είναι νεκρός και όλη η περιουσία της οικογένειας έχει κατασχεθεί, η ζηλόφθονη και βάναυση κυρία Μίντσιν αναγκάζει το κορίτσι να εργαστεί σκληρά ως υπηρέτρια. Η Σάρα πεπεισμένη πως ο πατέρας της δεν είναι νεκρός, ψάχνει να τον βρει στα πολεμικά νοσοκομεία. (93 λεπτά) (Ηλικία: 8+) 
Σκηνοθεσία: Γουόλτερ Λανγκ
Ηθοποιοί: Σίρλεϊ Τεμπλ, Ρίτσαρντ Γκριν, Ανίτα Λούις, Ίαν Χάντερ


Η γοητευτική αυτή ταινία εποχής βασίζεται στο κλασικό διήγημα που κυκλοφόρησε ως βιβλίο το 1905, της Βρετανίδας συγγραφέως παιδικών μυθιστορημάτων Φράνσις Χόντζσον Μπάρνετ. Ολόκληρος ο τίτλος του διηγήματος είναι “Η Μικρή Πριγκίπισσα, Ολόκληρη η Ιστορία της Σάρα Κρου Εδώ Ειπωμένης για Πρώτη Φορά”.  Η ιστορία της Σάρα Κρου έχει διασκευαστεί 7 φορές για την τηλεόραση και 6 φορές για τον κινηματογράφο. Εξίσου αξιόλογη με αυτή την παραγωγή, αλλά και με εκσυγχρονισμένα μηνύματα, είναι η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου από τον Αλφόνσο Κουαρόν το 1995.

Η παραγωγή της ταινίας φημίζεται για τα προσεγμένα και λεπτομερή κοστούμια, σκηνικά και αντικείμενα. Αυτά, σε συνδυασμό με το Βρετανικό υποστηρικτικό καστ, τη δραματική ορχηστρική μουσική επένδυση και τη σκοτεινή φωτογραφία, συνθέτουν μια πειστική ατμόσφαιρα του συντηρητικού και εμπόλεμου Βικτωριανού Λονδίνου του 1899.

Η γεμάτη ανατροπές ιστορία δίνει την ευκαιρία στην 11χρονη ηθοποιό Σίρλεϊ Τεμπλ να επιδείξει τα ταλέντα της τόσο στην τέχνη της υποκριτικής όσο και στο τραγούδι και τον χορό. Η βραβευμένη με Όσκαρ Τεμπλ ζωντανεύει τον αξιοσημείωτο λογοτεχνικό χαρακτήρα με μια γλυκιά και δυνατή ερμηνεία.

Η ευγενική Σάρα Κρου αποτελεί ένα σπουδαίο πρότυπο για κάθε παιδί, καθώς υπερασπίζεται το δίκαιο, μένει δυνατή απέναντι στις δυσκολίες και δεν χάνει ποτέ την ελπίδα της καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί σε σκληρές και άγνωστες σε εκείνη συνθήκες. Πάντα φιλική, συμπονετική, υπομονετική και προσγειωμένη, η μικρή πριγκίπισσα διατηρεί την πίστη πως ο πατέρας της είναι ζωντανός και με αποφασιστικότητα κάνει ότι μπορεί για να τον ξαναβρεί.

Ενώ η ταινία αναδεικνύει την αξία της οικογένειας, της φιλίας, της επιμονής και της καλοσύνης, πραγματεύεται και ιδιαίτερα δραματικά θέματα. Ανάμεσά τους τον πόλεμο, τον θάνατο των γονιών, την έλλειψη οικονομικών πόρων, τις διαφορές των κοινωνικών τάξεων και τον σχολικό εκφοβισμό. Η πλοκή περιλαμβάνει έντονα συγκινητικές στιγμές, ενώ η σκληρή και άδικη μεταχείριση των ηρώων από άκαρδους και μοχθηρούς ανταγωνιστές πιθανόν να δημιουργήσουν αναστάτωση στους πιο νεαρούς και ευαίσθητους θεατές.