Η Μικρή Πριγκίπισσα (1939)Η Μικρή Πριγκίπισσα (1939)

Η Μικρή Πριγκίπισσα (1939)


The Little Princess (1939)
"Η Μικρή Πριγκίπισσα"
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ο χήρος πατέρας της καλείται στην Αφρική για να πολεμήσει, η ευγενική και καλόκαρδη Σάρα, η οποία έχει ζήσει σχεδόν όλη της τη ζωή στην Ινδία, μετακομίζει με το πόνυ της σε ένα εσωτερικό σχολείο για κορίτσια στην Αγγλία. Κατά τη διάρκεια του πάρτι γενεθλίων της, λαμβάνει νέα πως ο πατέρας της είναι νεκρός και η περιουσία τους έχει κατασχεθεί. Τότε, το κορίτσι αναγκάζεται να εργαστεί σκληρά ως υπηρέτρια, στο αυστηρό σχολείο όπου φοιτούσε. (93 λεπτά) (Ηλικία: 8+) 
Σκηνοθεσία: Γουόλτερ Λανγκ
Ηθοποιοί: Σίρλεϊ Τεμπλ, Ρίτσαρντ Γκριν, Ανίτα Λούις, Ίαν Χάντερ


Η γοητευτική αυτή ταινία εποχής βασίζεται στο κλασικό διήγημα που κυκλοφόρησε ως βιβλίο το 1905, της Βρετανίδας συγγραφέως παιδικών μυθιστορημάτων Φράνσις Χότζσον Μπάρνετ, του οποίου ολόκληρος ο τίτλος είναι “Η Μικρή Πριγκίπισσα, Ολόκληρη η Ιστορία της Σάρα Κρου Εδώ Ειπωμένης για Πρώτη Φορά”. 

Η παραγωγή της ταινίας φημίζεται για τα προσεγμένα και λεπτομερή κοστούμια και σκηνικά, τα οποία σε συνδυασμό με τη δραματική ορχηστρική μουσική επένδυση συνθέτουν μια πειστική ατμόσφαιρα του συντηρητικού και εμπόλεμου Βικτωριανού Λονδίνου του 1899.

Η γεμάτη ανατροπές ιστορία δίνει την ευκαιρία στη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Σίρλεϊ Τεμπλ να επιδείξει τα ταλέντα της τόσο στην τέχνη της υποκριτικής, όσο στο τραγούδι και τον χορό και με μια γλυκιά και δυνατή ερμηνεία να δώσει ζωή σε έναν αξιοσημείωτο χαρακτήρα.

Η συμπονετική Σάρα αποτελεί ένα σπουδαίο πρότυπο για κάθε παιδί, καθώς υπερασπίζεται το δίκαιο, μένει δυνατή απέναντι στις δυσκολίες και δεν χάνει ποτέ την ελπίδα της καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί σε σκληρές και άγνωστες συνθήκες. Η μικρή πριγκίπισσα διατηρεί την πίστη πως ο πατέρας της είναι ζωντανός και με αποφασιστικότητα κάνει ότι μπορεί για να τον ξαναβρεί.

Η ταινία πραγματεύεται ιδιαίτερα τραγικά θέματα, ανάμεσά τους τον πόλεμο, τον θάνατο των γονιών, την έλλειψη οικονομικών πόρων και τον σχολικό εκφοβισμό. Η πλοκή περιλαμβάνει έντονα συγκινητικές στιγμές, ενώ η σκληρή και άδικη μεταχείριση των ηρώων από άκαρδους και μοχθηρούς ανταγωνιστές πιθανόν να αναστατώσουν τα μικρότερα παιδιά.