Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (2004)Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (2004)

  
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004) 
"Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν
★★★★★★★★
Καθώς ο Χάρι επιστρέφει στο Χόγκουαρτς για την τρίτη του χρονιά, πληροφορείται πως ένας ακόλουθος του Βόλντεμορτ, ο Σείριος Μπλακ, κατάφερε να αποδράσει από τη φυλακή του Άζκαμπαν και προσπαθεί να βρει τον Χάρι. Οι τρομακτικοί φύλακες του Άζκαμπαν, οι Παράφρονες, τοποθετούνται γύρω από τη σχολή με σκοπό να συλλάβουν τον δραπέτη, όμως τα σκοτεινά πλάσματα φοβίζουν τον Χάρι περισσότερο από ότι η απειλή του Μπλακ. Ο μυστηριώδης νέος καθηγητής Άμυνας κατά των Σκοτεινών Δυνάμεων, Ρέιμους Λούπιν, βοηθά τον Χάρι να μάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό του. (142 λεπτά) (Ηλικία: 9+)
Σκηνοθεσία: Αλφόνσο Κουαρόν
Ηθοποιοί: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμμα Γουάτσον, Ρούπερτ Γκριντ, Ρόμπι Κολτρέιν, Μάικλ Γκάμπον, Γκάρι Όλντμαν, Άλαν Ρίκμαν, Ντέιβιντ Θιούλις, Έμμα Τόμσον, Τίμοθι Σπολ


Για την τρίτη ταινία του Χάρι Πότερ, η οποία χάρη στην ενδιαφέρουσα πλοκή και την τεχνική της αρτιότητα αναγνωρίζεται από κοινό και κριτικούς ως μία από τις καλύτερες της σειράς, ο Κρις Κολόμπους, σκηνοθέτης των δύο προηγούμενων κεφαλαίων Η Φιλοσοφική Λίθος (2001) και Η Κάμαρα με τα Μυστικά (2002), ανέλαβε χρέη παραγωγού παραδίδοντας τη σκηνοθεσία στον Αλφόνσο Κουαρόν. Όπως και στο ομώνυμο βιβλίο της Τζ. Κ. Ρόουλιν, καθώς οι χαρακτήρες ωριμάζουν, οι προκλήσεις εντείνονται, τα θέματα εμβαθύνουν, το μυστήριο αυξάνεται και τα χιουμοριστικά στοιχεία μειώνονται, σηματοδοτώντας τη στροφή της ατμόσφαιρας από παιδική και διασκεδαστική σε πιο ώριμη και σκοτεινή.

Η συναισθηματική εξέλιξη των ηρώων, η έλευση νέων, πολύπλοκων χαρακτήρων και η εμφάνιση μιας νέας γκρίζας ζώνης ηθικής μέσα στην οποία κινούνται τα κίνητρα, οι ενέργειες και οι συνέπειες προσδίδουν μια αίσθηση ρεαλισμού που γίνεται επίσης εμφανής στις σκηνοθετικές επιλογές του Κουαρόν. Συνδέοντας τα σκηνικά και τις τοποθεσίες, ο σκηνοθέτης δημιουργεί έναν πιο ενιαίο κόσμο και αντικαθιστώντας τις σχολικές στολές με καθημερινά ρούχα δίνει μια πιο αληθινή υπόσταση στους χαρακτήρες, επιτρέποντας στις προσωπικότητές τους να αναδυθούν περαιτέρω.

Η υποψήφια για Όσκαρ ορχηστρική επένδυση του Τζον Γουίλιαμς, η τρίτη και τελευταία συμβολή του στη σειρά, αναπτύσσει τους ήχους των προηγούμενων σκορ ακολουθώντας την πιο σκοτεινή, δραματική και αγωνιώδη διάθεση της πλοκής.

Μέσα από ανατροπές, η ιστορία δίνει την ευκαιρία στον Χάρι να αποκτήσει μια πιο σφαιρική κατανόηση του παρελθόντος, να καταπολεμήσει τη μεγαλύτερη αδυναμία του και να συνειδητοποιήσει πως παρά τους συμμάχους, τους φίλους και τις ανώτερες δυνάμεις του σύμπαντος του, ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τη προστασία του εαυτού του. Ο φόβος, οι φοβίες και η κατάθλιψη, τα μυστικά, τα ψέματα και η προδοσία, η κρίση, η δικαιοσύνη και η εκδίκηση αποτελούν βασικά θέματα της ιστορίας, όπως όμως και η φιλία, η αγάπη, η γενναιότητα, η αφοσίωση και η δύναμη της θετικής σκέψης.

Η ταινία παρουσιάζει τρομακτικές εικόνες και πλάσματα, όπως τους μαυροφορεμένους απρόσωπους Παράφρονες και την επώδυνη μεταμόρφωση ενός λυκάνθρωπου.


Προηγούμενες Ταινίες:

"Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος" - "Harry Potter and the Sorcerer's Stone"
★★★★★★★★★★
Στα ενδέκατα γενέθλια του, τον Χάρι Πότερ, ένα ορφανό αγόρι που ζει ανεπιθύμητο στο σπίτι των θείων του, επισκέπτεται ένας ευγενικός γίγαντας, ο Χάγκριντ. Ως απεσταλμένος της “Σχολής Χόγκουαρτς για Μαγείες και Ξόρκια”, ο Χάγκριντ αποκαλύπτει στο παιδί πως όπως και οι γονείς του, έτσι και το ίδιο κατέχει μαγικές δυνάμεις και το προσκαλεί να φοιτήσει στο Χόγκουαρτς. Εκεί, ο Χάρι γίνεται φίλος με δύο επίσης νέους μαθητές, τον Ρον και την Ερμιόνη, και οι τρεις τους ανακαλύπτουν πως κάποιος προσπαθεί να κλέψει ένα... (Περισσότερα)


"Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά" 
★★★★★★★★
Έχοντας περάσει ένα δύσκολο και μοναχικό καλοκαίρι στο σπίτι των θείων του, των Ντάρσλεϊ, ο 12χρονος Χάρι αγνοεί την επίμονη παράκληση του σπιτικού ξωτικού Ντόμπι να αποφύγει τους κινδύνους που κρύβει το Χογκουάρτς. Σύντομα μετά το ξεκίνημα της δεύτερης σχολικής τους χρονιάς στο Χογκουάρτς, ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη ανακαλύπτουν πως ένας μυστηριώδης διάδοχος του σκοτεινού Σάλαζαρ Σλίδεριν, απειλεί κάθε μη καθαρόαιμο μάγο και ανοίγει την κρυμμένη Κάμαρα με τα Μυστικά, απελευθερώνοντας ένα μυθικό... (Περισσότερα)


Συνέχειες

"Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς" 
★★★★★★★★★☆
Την τέταρτη χρονιά τους στο Χόγκουαρτς, ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη μαθαίνουν πως η σχολή τους θα φιλοξενήσει το Τρίαθλο Μαγείας, έναν επικίνδυνο αγώνα στον οποίο διαγωνίζεται ένας μαθητής από τρεις διαφορετικές σχολές μαγείας. Το Κύπελλο της Φωτιάς επιλέγει τον Σέντρικ Ντίγκορι για να εκπροσωπήσει το Χόγκουαρτς, τον Βίκτορ Κραμ για το Ινστιτούτο Ντάρμστρανγκ και τη Φλερ Ντελακούρ για την Ακαδημία Μπομπατόν. Όμως αναπάντεχα το Κύπελλο επιλέγει και τον ανήλικο Χάρι, ο οποίος αν και αρνείται πως... (Περισσότερα)


"Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα" 
★★★★★★★★★☆
Επιστρέφοντας στο Χόγκουαρτς για πέμπτη χρονιά, ο Χάρι βρίσκεται στο στόχαστρο του Υπουργού Μαγείας Κορνήλιου Φατζ. Ο Φατζ φοβούμενος πως ο Ντάμπλντορ προσπαθεί να πάρει τη θέση του ως ηγέτης της μαγικής κοινότητας, διορίζει την τυραννική Ντολόρες Άμπριτζ ως καθηγήτρια Άμυνας κατά των Σκοτεινών Δυνάμεων, με σκοπό να επιβλέπει για εκείνον τη σχολή. Καθώς τα θεωρητικά μαθήματα της Άμπριτζ δεν προετοιμάζουν τους νεαρούς μάγους για τον πόλεμο που φημολογείται πως πρόκειται να ξεσπάσει, ο Χάρι... (Περισσότερα)


"Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ"
★★★★★★★★★☆
Καθώς ο Βόλντεμορτ αναθέτει στον Ντράκο Μαλφόι να εκτελέσει ένα μυστηριώδες σχέδιο, ο Χάρι στην έκτη χρονιά του στο Χόγκουαρτς περνά αρκετό χρόνο με τον Ντάμπλντορ. Ο Διευθυντής της σχολής αποκαλύπτει στον Χάρι περισσότερα για το παρελθόν του Τομ Ριντλ και του ζητά να αποσπάσει από τον νέο καθηγητή Μαγικών Φίλτρων, τον Οράτιο Σλάγκχορν, ένα μυστικό που κρύβει σχετικά με τον Σκοτεινό Άρχοντα. Ο Χάρι διαπρέπει στα μαθήματα του Σλάγκχορν χάρη στις σημειώσεις που βρίσκονται μέσα σε ένα βιβλίο... (Περισσότερα)


Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου - Μέρος 1 (2010)Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010)
"Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου - Μέρος 1"
★★★★★★★★★☆
Μετά τις δολοφονίες των επικεφαλής του Χόγκουαρτς και του Υπουργείου Μαγείας, ο Βόλντεμορτ παίρνει υπό τον έλεγχό του τους δύο ισχυρότερους θεσμούς των μάγων, ενώ οι ολοένα αυξανόμενοι Θανατοφάγοι του ψάχνουν για τον Χάρι και διαπράττουν απαγωγές και μαζικές δολοφονίες. Ο Χάρι, η Ερμιόνη και ο Ρον δεν επιστρέφουν για την τελευταία τους χρονιά στη σχολή, καθώς αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας την αποστολή που ανέθεσε ο Ντάμπλντορ στον Χάρι· να βρει και να καταστρέψει τους υπόλοιπους πέντε... (Περισσότερα)


Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου - Μέρος 2 (2011)Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011)
"Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου - Μέρος 2"
★★★★★★★★★
Η αποστολή του Χάρι, του Ρον και της Ερμιόνης να βρουν και να καταστρέψουν τους υπόλοιπους Πεμπτουσιωτές του Βόλντεμορτ, την πηγή της αθανασίας του, τους οδηγεί πίσω στο Χόγκουαρτς, το οποίο βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των Θανατοφάγων. Ο Σκοτεινός Άρχοντας ανακαλύπτει το σχέδιο τους και εξαπολύει μια σφοδρή επίθεση στη σχολή με όλες του τις δυνάμεις. Ενώ ο Χάρι βρίσκεται αντιμέτωπος με απρόσμενες αποκαλύψεις, οι μαθητές, οι καθηγητές και τα εναπομείναντα μέλη του Τάγματος του Φοίνικα βρίσκουν... (Περισσότερα)


Spin Off:

Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)
"Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται"
★★★★★★★☆☆☆
Το 1926, ο Βρετανός µαγικοζωολόγος Νιουτ Σκαμάντερ καταφτάνει στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης με μια βαλίτσα γεμάτη μαγικά πλάσματα. Όταν κάποια από αυτά τα απαγορευμένα ζώα διαφεύγουν, ο συνεσταλμένος μάγος συνεργάζεται με τον εγκάρδιο Άμαγο Τζέικομπ Κοβάλσκι και τις ταλαντούχες αδελφές μάγισσες Τίνα και Κουίνι Γκόλντσταϊν, για να βρει τα χαμένα φανταστικά ζώα και να διαλύσει τις υποψίες που θέλουν ένα από αυτά υπεύθυνο για το θάνατο ενός αλαζονικού Άμαγου Γερουσιαστή των Ηνωμένων... (Περισσότερα)