Τόγκο (2019)




Τόγκο (2019)

Togo (2019)
  
Τόγκο (2019)Togo (2019)
"Τόγκο" 
★★★★★★★★☆☆ 
Το 1925, η παραθαλάσσια πόλη Νομ της Δυτικής Αλάσκας προσβάλλεται από μια θανατηφόρα επιδημία διφθερίτιδας, η οποία πλήττει κυρίως τα παιδιά. Η θεραπεία με τη μορφή μιας αντι-τοξίνης βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά και η αερομεταφορά της είναι αδύνατη λόγω μιας σφοδρής χιονοθύελλας που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή. Τότε, ο εκπαιδευτής σκύλων Λέναρντ Σεπάλα, με το έλκηθρο του που το έλκουν χάσκι και οδηγό τους τον αγαπημένο του σκύλο, τον 12χρονο Τόγκο, ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι για να πάρει το φάρμακο και να το φέρει πίσω όσο το δυνατόν γρηγορότερα. (113 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Έρικσον Κόρε
Ηθοποιοί: Γουίλεμ Νταφό, Τζούλιαν Νίκολσον, Κρίστοφερ Χέγερνταλ, Μάικλ Γκαστόν, Μάικλ ΜακΈλχατον, Τζέιμι ΜακΣέιν, Μάικλ Γκρέιεγες

Αυτή η συγκινητική και γεμάτη μηνύματα για την αποφασιστικότητα, το θάρρος και την ανιδιοτέλεια περιπέτεια εποχής της Disney, κυκλοφόρησε απευθείας στη διαδικτυακή πλατφόρμα Disney+. To Τόγκο (2019) αφηγείται την αληθινή ιστορία του Λέναρντ Σεπάλα, ο οποίος μαζί με τον σκύλο του, Τόγκο, πραγματοποίησαν το πιο μακρύ και δύσκολο κομμάτι του φημισμένου The Serum Run. Η ταινία βασίζεται στην ίδια ιστορία με την ταινία κινουμένων σχεδίων Balto (1995), η οποία όμως επικεντρώθηκε στον διάσημο σκύλο Μπάλτο, ο οποίος ολοκλήρωσε μόνο το τελευταίο κομμάτι του ταξιδιού.

Αν και γεμάτη με συναρπαστική δράση, η ταινία του σκηνοθέτη Έρικσον Κόρε εμβαθύνει ιδιαίτερα στις σχέσεις των χαρακτήρων. Έμφαση δίνεται στον δεσμό μεταξύ του Τόγκο και του Λέναρντ, τον οποίο ενσαρκώνει αριστοτεχνικά ο Γουίλεμ Νταφό, απεικονίζοντας τόσο την κυνική όσο και την ευαίσθητη φύση του χαρακτήρα. Η δυναμική των δύο ηρώων αποτελεί τον συναισθηματικό πυρήνα της ταινίας και ενισχύεται από ενδιαφέρουσες ανασκοπήσεις που παρουσιάζουν την ιστορία τους πριν τη δύσκολη αποστολή τους.

Η φωτογραφία, την οποία ανέλαβε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, αναδεικνύει τα εντυπωσιακά λευκά τοπία της Αλάσκας. Η ταινία μας ταξιδεύει από την έρημη τούνδρα της Αρκτικής και τη βόρεια τάιγκα με τα χιονισμένα βουνά, τα πανύψηλα κωνοφόρα και τους απόκρημνους γκρεμούς, μέχρι τον παγωμένο κόλπο Νόρτον Σάουντ της Βερίγγειου Θάλασσας.

Το ταξίδι του Σεπάλα και των σκύλων του είναι γεμάτο απειλητικές και αγωνιώδεις καταστάσεις. Οι ήρωες αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες δεκάδων βαθμών υπό το μηδέν, διαδρομές χωρίς ορατότητα μέσα στη χιονοθύελλα, μία παραλίγο πτώση από γκρεμό, και περάσματα πάνω από μία παγωμένη υδάτινη επιφάνεια που σπάει κάτω από τα πόδια τους.

Δυστυχώς, η απαρχαιωμένη και σκληρή πρακτική εκμετάλλευσης πραγματικών ζώων για την υλοποίηση της ταινίας, όπως συνέβη και στο Η Λαίδη και ο Αλήτης (2019) λίγους μήνες νωρίτερα, σηματοδοτεί πισωγύρισμα για τη Disney. Αυτό είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό, καθώς η εταιρεία έχει επιτύχει εκθαμβωτικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώντας CGI ζώα στις παραγωγές της. Τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα είναι τα Βιβλίο της Ζούγκλας (2016)Αλαντίν (2019)Ντάμπο (2019) και Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (2019).

Το Serum Run ενέμπνευσε το Iditarod Trail Sled Dog Race, έναν αγώνα 1.000 μιλίων με έλκηθρα που τραβούν σκύλοι και διεξάγεται κάθε Μάρτιο από το 1973. Ο αγώνας που έχει οδηγήσει στο θάνατο δεκάδες σκύλους και μετρά εκατοντάδες τραυματισμούς τους, προσβάλει το ηρωικό ταξίδι του Τόγκο, του Μπάλτο και δεκάδων άλλων σκύλων, καθώς οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες εκμεταλλεύονται τα ζώα προσβλέποντας σε δημοσιότητα και σε οικονομικές απολαβές.