Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: Μέρος 1 (2010)



Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου - Μέρος 1 (2010)

Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου - Μέρος 1 (2010)
   
Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου - Μέρος 1 (2010)Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010)
"Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: Μέρος 1"
★★★★★★★★★☆
Μετά τις δολοφονίες των επικεφαλής του Χόγκουαρτς και του Υπουργείου Μαγείας, ο Βόλντεμορτ παίρνει υπό τον έλεγχό του τους δύο ισχυρότερους θεσμούς των μάγων. Παράλληλα, οι Θανατοφάγοι ψάχνουν για τον Χάρι και διαπράττουν απαγωγές και μαζικές δολοφονίες. Ο Χάρι, η Ερμιόνη και ο Ρον δεν επιστρέφουν για την τελευταία τους χρονιά στη σχολή, καθώς αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας την αποστολή που ανέθεσε ο Ντάμπλντορ στον Χάρι. Οι τρεις του πρέπει να βρουν και να καταστρέψουν τους υπόλοιπους πέντε Πεμπτουσιωτές του Βόλντεμορτ, την πηγή της αθανασίας του. (146 λεπτά) (Ηλικία: 12+)
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γέιτς
Ηθοποιοί: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Ρούπερτ Γκριντ, Έμμα Γουάτσον, Τομ Φέλτον, Άλαν Ρίκμαν, Ρόμπι Κολτρέιν, Ρέιφ Φάινς, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Ντέιβιντ Θιούλις, Τζούλι Γουόλτερς, Ιμέλντα Στόντον


Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: Μέρος 1 (2010) και Μέρος 2 (2011) βασίζονται στο έβδομο και τελευταίο βιβλίο Χάρι Πότερ της Τζόαν Ρόουλιν. Οι δύο ταινίες γυρίστηκαν ταυτόχρονα από τον Ντέιβιντ Γέιτς, σκηνοθέτη και των δύο προηγούμενων κεφαλαίων Το Τάγμα του Φοίνικα (2007) και Ο Ημίαιμος Πρίγκιψ (2009). Στο σενάριο επέστρεψε ο σεναριογράφος όλων των ταινιών εκτός του Το Τάγμα του Φοίνικα, Στιβ Κλόουβς. Η Ρόουλιν για πρώτη φορά, εκτός από σύμβουλος, ανέλαβε και χρέη συμπαραγωγού μαζί με τους Ντέιβιντ Χέιμαν και Ντέιβιντ Μπάρον.

Το υποψήφιο για Όσκαρ Οπτικών Εφέ και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης προτελευταίο κεφάλαιο της επικής σειράς φαντασίας, ακολουθεί μια πολύ διαφορετική πλοκή από τα προηγούμενα μέρη. Αυτή τη φορά η ιστορία δεν διαδραματίζεται στο Χόγκουαρτς. Αντίθετα, ακολουθεί τους αποκομμένους και κυνηγημένους ήρωες, καθώς αναζητούν τους Πεμπτουσιωτές και συλλέγουν στοιχεία για τα τρία πιο δυνατά αντικείμενα της μαγείας, τους Κλήρους του Θανάτου. Αποτελώντας πρελούδιο της τελικής αναμέτρησης μεταξύ των δυνάμεων του καλού και του κακού, η ταινία αντικαθιστά εξ ολοκλήρου κάθε κωμική και παιδική διάθεση με δραματικά, αγωνιώδη, τρομακτικά και βίαια στοιχεία.

Χωρίς σχέδιο, προστασία ή καθοδήγηση από τους καθηγητές και τους αγαπημένους τους, και με φορτίο την αρνητική επιρροή του κομματιού της ψυχής του Βόλντεμορτ που περιέχεται στον Πεμπτουσιωτή που βρίσκεται στην κατοχή τους, οι τρεις φίλοι βρίσκουν τη σχέση τους να διαταράσσεται και ο Ρον εγκαταλείπει την ομάδα. Η Ερμιόνη με την επιλογή της να παραμείνει με τον Χάρι, παρόλο που είναι ερωτευμένη με τον Ρον, αποτελεί πρότυπο ιεράρχησης προτεραιοτήτων. Αντίστοιχα, η επιλογή του Ρον να επιστρέψει αποτελεί πρότυπο έμπρακτης μεταμέλειας. Ο Χάρι, τον οποίο βαραίνει επιπλέον η ιδιότητα του Εκλεκτού, συνειδητοποιεί ότι και άλλοι άνθρωποι έχουν ευθύνη και σημαντικό ρόλο να παίξουν στον πόλεμο ενάντια στον Σκοτεινό Άρχοντα.

Παραλληλίζοντας ιστορικά γεγονότα που έχουν προκληθεί από φασιστικές ιδεολογίες, η αναζήτηση φυλετικής κάθαρσης του Βολντεμορτ φέρνει Ημίαιμους, Μαγκλογενείς και Μαγκλόφιλους αντιμέτωπους με ανακρίσεις, βασανιστήρια και εν ψυχρό δολοφονία. Τα ξαφνικά τρομακτικά στοιχεία, οι τραυματισμοί και οι θάνατοι είναι περισσότερα από ποτέ. Οι ήρωες απειλούνται από Θανατοφάγους αλλά και Παράφρονες.


Προηγούμενες Ταινίες:

"Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος" - "Harry Potter and the Sorcerer's Stone"
★★★★★★★★★★
Στα ενδέκατα γενέθλια του, τον Χάρι Πότερ, ένα ορφανό αγόρι που ζει ανεπιθύμητο στο σπίτι των θείων του, επισκέπτεται ένας ευγενικός γίγαντας, ο Χάγκριντ. Ως απεσταλμένος της “Σχολής Χόγκουαρτς για Μαγείες και Ξόρκια”, ο Χάγκριντ αποκαλύπτει στο παιδί πως όπως και οι γονείς του, έτσι και το ίδιο κατέχει μαγικές δυνάμεις και το προσκαλεί να φοιτήσει στο Χόγκουαρτς. Εκεί, ο Χάρι γίνεται φίλος με δύο επίσης νέους μαθητές, τον Ρον και την Ερμιόνη, και οι τρεις τους ανακαλύπτουν πως κάποιος προσπαθεί να κλέψει ένα... (Περισσότερα)


"Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά" 
★★★★★★★★
Έχοντας περάσει ένα δύσκολο και μοναχικό καλοκαίρι στο σπίτι των θείων του, των Ντάρσλεϊ, ο 12χρονος Χάρι αγνοεί την επίμονη παράκληση του σπιτικού ξωτικού Ντόμπι να αποφύγει τους κινδύνους που κρύβει το Χογκουάρτς. Σύντομα μετά το ξεκίνημα της δεύτερης σχολικής τους χρονιάς στο Χογκουάρτς, ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη ανακαλύπτουν πως ένας μυστηριώδης διάδοχος του σκοτεινού Σάλαζαρ Σλίδεριν, απειλεί κάθε μη καθαρόαιμο μάγο και ανοίγει την κρυμμένη Κάμαρα με τα Μυστικά, απελευθερώνοντας ένα μυθικό... (Περισσότερα)


Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)
"Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν"
★★★★★★★★★★
Καθώς ο Χάρι επιστρέφει στο Χόγκουαρτς για την τρίτη του χρονιά, πληροφορείται πως ένας ακόλουθος του Βόλντεμορτ, ο Σείριος Μπλακ, κατάφερε να αποδράσει από τη φυλακή του Άζκαμπαν και προσπαθεί να βρει τον Χάρι. Οι τρομακτικοί φύλακες του Άζκαμπαν, οι Παράφρονες, τοποθετούνται γύρω από τη σχολή με σκοπό να συλλάβουν τον δραπέτη, όμως τα σκοτεινά πλάσματα φοβίζουν τον Χάρι περισσότερο από ότι η απειλή του Μπλακ. Ο μυστηριώδης νέος καθηγητής Άμυνας κατά των Σκοτεινών Δυνάμεων... (Περισσότερα)


"Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς" 
★★★★★★★★★☆
Την τέταρτη χρονιά τους στο Χόγκουαρτς, ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη μαθαίνουν πως η σχολή τους θα φιλοξενήσει το Τρίαθλο Μαγείας, έναν επικίνδυνο αγώνα στον οποίο διαγωνίζεται ένας μαθητής από τρεις διαφορετικές σχολές μαγείας. Το Κύπελλο της Φωτιάς επιλέγει τον Σέντρικ Ντίγκορι για να εκπροσωπήσει το Χόγκουαρτς, τον Βίκτορ Κραμ για το Ινστιτούτο Ντάρμστρανγκ και τη Φλερ Ντελακούρ για την Ακαδημία Μπομπατόν. Όμως αναπάντεχα το Κύπελλο επιλέγει και τον ανήλικο Χάρι, ο οποίος αν και αρνείται πως... (Περισσότερα)


"Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα" 
★★★★★★★★★☆
Επιστρέφοντας στο Χόγκουαρτς για πέμπτη χρονιά, ο Χάρι βρίσκεται στο στόχαστρο του Υπουργού Μαγείας Κορνήλιου Φατζ. Ο Φατζ φοβούμενος πως ο Ντάμπλντορ προσπαθεί να πάρει τη θέση του ως ηγέτης της μαγικής κοινότητας, διορίζει την τυραννική Ντολόρες Άμπριτζ ως καθηγήτρια Άμυνας κατά των Σκοτεινών Δυνάμεων, με σκοπό να επιβλέπει για εκείνον τη σχολή. Καθώς τα θεωρητικά μαθήματα της Άμπριτζ δεν προετοιμάζουν τους νεαρούς μάγους για τον πόλεμο που φημολογείται πως πρόκειται να ξεσπάσει, ο Χάρι... (Περισσότερα)


"Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ"
★★★★★★★★★☆
Καθώς ο Βόλντεμορτ αναθέτει στον Ντράκο Μαλφόι να εκτελέσει ένα μυστηριώδες σχέδιο, ο Χάρι στην έκτη χρονιά του στο Χόγκουαρτς περνά αρκετό χρόνο με τον Ντάμπλντορ. Ο Διευθυντής της σχολής αποκαλύπτει στον Χάρι περισσότερα για το παρελθόν του Τομ Ριντλ και του ζητά να αποσπάσει από τον νέο καθηγητή Μαγικών Φίλτρων, τον Οράτιο Σλάγκχορν, ένα μυστικό που κρύβει σχετικά με τον Σκοτεινό Άρχοντα. Ο Χάρι διαπρέπει στα μαθήματα του Σλάγκχορν χάρη στις σημειώσεις που βρίσκονται μέσα σε ένα βιβλίο... (Περισσότερα)


Συνέχεια:

Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου - Μέρος 2 (2011)Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011)
"Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: Μέρος 2"
★★★★★★★★★
Η αποστολή του Χάρι, του Ρον και της Ερμιόνης να βρουν και να καταστρέψουν τους υπόλοιπους Πεμπτουσιωτές του Βόλντεμορτ, την πηγή της αθανασίας του, τους οδηγεί πίσω στο Χόγκουαρτς, το οποίο βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των Θανατοφάγων. Ο Σκοτεινός Άρχοντας ανακαλύπτει το σχέδιο τους και εξαπολύει μια σφοδρή επίθεση στη σχολή με όλες του τις δυνάμεις. Ενώ ο Χάρι βρίσκεται αντιμέτωπος με απρόσμενες αποκαλύψεις, οι μαθητές, οι καθηγητές και τα εναπομείναντα μέλη του Τάγματος του Φοίνικα βρίσκουν... (Περισσότερα)


Spin Off:

Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)
"Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται"
★★★★★★★☆☆☆
Το 1926, ο Βρετανός µαγικοζωολόγος Νιουτ Σκαμάντερ καταφτάνει στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης με μια βαλίτσα γεμάτη μαγικά πλάσματα. Όταν κάποια από αυτά τα απαγορευμένα ζώα διαφεύγουν, ο συνεσταλμένος μάγος συνεργάζεται με τον εγκάρδιο Άμαγο Τζέικομπ Κοβάλσκι και τις ταλαντούχες αδελφές μάγισσες Τίνα και Κουίνι Γκόλντσταϊν, για να βρει τα χαμένα φανταστικά ζώα και να διαλύσει τις υποψίες που θέλουν ένα από αυτά υπεύθυνο για το θάνατο ενός αλαζονικού Άμαγου Γερουσιαστή των Ηνωμένων... (Περισσότερα)