Vivo (2021)



 

Vivo (2021)

Vivo (2021)

Vivo (2021)
Vivo (2021)
★★★★★★★☆☆☆
Κάθε μέρα ο ηλικιωμένος Αντρές και το κίνκατζού του, ο Vivo, απολαμβάνουν να παίζουν μαζί μουσική σε μια πλατεία της Αβάνα. Μια μέρα ο Αντρές λαμβάνει ένα γράμμα από την παλιά του φίλη και παρτενέρ, Μάρτα Σαντοβάλ. Η Μάρτα, θρυλική πλέον τραγουδίστρια έτοιμη να αποσυρθεί, καλεί τον Αντρές να παίξει μαζί της στην αποχαιρετιστήρια συναυλία της στο Μαϊάμι. Ο Αντρές θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να μπορέσει να πει στη Μάρτα πώς νιώθει για εκείνη μέσα από ένα τραγούδι που της έγραψε. Όμως, ο Αντρές πεθαίνει και ο Vivo ορκίζεται να πάει εκείνος το τραγούδι του Αντρές στη Μάρτα. Ωστόσο, για να φτάσει στο Μαϊάμι, ο Vivo θα χρειαστεί τη βοήθεια της ανιψιάς του Αντρές, της αντισυμβατικής Γκάμπι. (99 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Κερκ Ντε Μίκο, Μπράντον Τζέφορντς
Ηθοποιοί: Λιν-Μανουέλ Μιράντα, Γιουνάιραλι Σίμο, Ζόι Σαλντάνα, Χουάν ντε Μάρκος, Μπράιαν Ταϊρί Χένρι, Γκλόρια Εστέφαν, Μάικλ Ρούκερ, Νικόλ Μπάιερ


Η 26η κινηματογραφική παραγωγή της Sony Pictures Animation είναι μια κωμική μουσική περιπέτεια που, παρά την απλή υπόθεσή της, μαγνητίζει τους νεαρούς θεατές με την πληθωρική ενέργειά της. Η ταινία του Κερκ ΝτεΜίκο ήταν η 3η κατά σειρά animation παραγωγή της Sony που προβλήθηκε απευθείας στο Netflix. Είχαν προηγηθεί Το Τζίνι-Δράκος (2021) και Οι Μίτσελ και η Εξέγερση των Μηχανών (2021).

Τόσο ο σχεδιασμός και οι χρωματικές παλέτες όσο και οι ερμηνείες, τα πρόσχαρα τραγούδια και ο ρυθμός της πλοκής είναι γεμάτα ζωντάνια. Το πρωταρχικό κοινό της 1ης μουσικής ταινίας του στούντιο είναι τα μικρότερα παιδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πιο βαθιά και συγκινητικά θέματα, όπως η απώλεια, η μοναξιά και η ανάγκη του αποχαιρετισμού, να διερευνώνται εν συντομία.

Τα όμορφα και ζωντανά τοπία αλλάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια. Η ιστορία μας μεταφέρει από τη γοητευτική Αβάνα και το ηλιόλουστο Key West, στα κατάφυτα Everglades και στο μητροπολιτικό Μαϊάμι. Όμως, το ίδιο το ταξίδι είναι γεμάτο με επεισοδιακής φύσης εμπόδια, τυπικές καταδιώξεις και πλήθος δευτερευόντων χαρακτήρων, που φαίνεται να υπάρχουν κατά κύριο λόγο για να γεμίσουν την πλοκή.

Ωστόσο, τα τραγούδια που εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα είναι αρκετά ενδιαφέροντα ώστε να κρατήσουν την προσοχή. Ο βραβευμένος με Tony, Grammy και Pulitzer δημιουργός του Hamilton, Λιν-Μανουέλ Μιράντα, δάνεισε τη φωνή του στον Vivo και έγραψε τα 11 πρωτότυπα τραγούδια. Η μουσική, που περιλαμβάνει κουβανέζικους ρυθμούς, χιπ χοπ, ποπ και μπαλάντες σε στιλ Μπρόντγουεϊ, παίζει σημαντικό ρόλο στην πλοκή. Τα μηνύματα για την οικογένεια, τη φιλία, την αγάπη, το θάρρος και τη σημασία του να είναι κανείς πιστός στον εαυτό του, ενισχύονται από τους μοντέρνους μα και στοχαστικούς στίχους. Ισχυρή είναι και η ιδέα πως η μουσική έχει τη δύναμη να συνδέει απομακρυσμένους και διαφορετικούς ανθρώπους.

Υπάρχουν μερικές ήπια θλιβερές και αρκετές κωμικά απειλητικές στιγμές. Ένα νεαρό κορίτσι εξαπατά τη μητέρα της και ξεκινά κρυφά ένα επικίνδυνο ταξίδι. Ο θάνατος  ενός ηλικιωμένου στην αρχή της ταινίας αντιμετωπίζεται με ευαισθησία και διακριτικότητα. Επιπλέον υπάρχουν αναφορές στην απώλεια ενός συζύγου και πατέρα.