Το Τζίνι-Δράκος (2021)




Το Τζίνι-Δράκος (2021)

Wish Dragon (2021)
  
Wish Dragon (2021)
Wish Dragon (2021)
"Το Τζίνι-Δράκος"
★★★★★★★★☆☆
Δύο αγαπημένοι φίλοι, οι εννιάχρονοι Ντιν και Λίνα, χωρίζονται, όταν η Λίνα και ο πατέρας της φεύγουν από τη φτωχική τους γειτονιά. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Ντιν είναι αποφασισμένος να ξαναβρεί την παιδική του φίλη, η οποία είναι πια πλούσια και διάσημη. Όταν ένας μυστηριώδης ηλικιωμένος του δίνει μια τσαγιέρα, ο Ντιν γίνεται αφέντης του δράκου Λονγκ, ο οποίος μπορεί να του πραγματοποιήσει τρεις ευχές. Ο ανυπόμονος Λονγκ προτρέπει το αγόρι να ευχηθεί για πλούτο και δύναμη. Ωστόσο, ο Ντιν το μόνο που επιθυμεί είναι τη φίλη του πίσω και χρειάζεται χρόνο για να βρει την κατάλληλη ευχή. (98 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Κρις Άπελχανς
Ηθοποιοί: Τζον Τσο, Τζίμι Γουόνγκ, Νατάσα Λιου Μποντίζο, Κόνστανς Γου


Η  2η ταινία της Sony Animation για το Netflix, μετά το Οι Μίτσελ και η Εξέγερση των Μηχανών (2021), είναι μια διασκεδαστική και γλυκιά διασκευή του Αλαντίν, η οποία επαναφέρει τη λαϊκή ιστορία στις κινεζικές της ρίζες.

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Κρις Άπελχανς προσεγγίζει τα διαχρονικά μηνύματα του παραμυθιού από μια πιο ώριμη σκοπιά και δίνει ιδιαίτερο βάρος στην εξέλιξη των χαρακτήρων. Ταυτόχρονα, η μεταφορά της πλοκής στο σύγχρονο κινεζικό περιβάλλον, τα συγκινητικά στοιχεία και το χιούμορ ανανεώνουν και διαφοροποιούν αρκετά τη γνώριμη ιστορία. Επιπλέον, η ταινία ωφελείται και από τις ευρηματικές ακολουθίες πολεμικών τεχνών, που αποτίουν φόρο τιμής στον παραγωγό της, Τζάκι Τσαν. Μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα αποτελούν οι υπέροχοι χαρακτήρες.

Και τα δύο παιδιά, ο Ντιν και η Λίνα, εκπέμπουν μια ακαταμάχητη θετική ενέργεια παρά τις προσωπικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Και οι δύο είναι έξυπνοι και εργατικοί και επιθυμούν να κάνουν τους γονείς τους περήφανους. Ο Ντιν, αν και έχει μεγαλώσει με στερήσεις, δεν αποζητά μια εύκολη διέξοδο από την οικονομική του κατάσταση. Αντίθετα, κατανοεί πως ο χαρακτήρας και η φιλία είναι πιο σημαντικά από τον πλούτο και τη δύναμη. Και ενώ και η Λίνα πιστεύει το ίδιο, διχάζεται ανάμεσα στις επιθυμίες και στις υποχρεώσεις της. Ο δράκος Λονγκ, δεν είναι απλώς ένας υποστηρικτικός κωμικός χαρακτήρας, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μηνυμάτων.

Η ταινία αντιπαραθέτει τη φιλία, την οικογένεια, την προσωπική αξία και τον αλτρουισμό με τον πλούτο, την εξουσία και τη διασημότητα. Ένα μειονέκτημα που προκύπτει όμως, είναι η στερεοτυπική προσέγγιση του πλούτου, ο οποίος συγχέεται με την απληστία και τη σκληρότητα. Οι περισσότεροι χαρακτήρες της εργατικής τάξης παρουσιάζονται συντροφικοί και πρόσχαροι, ενώ οι πλούσιοι χαρακτηρίζονται από έλλειψη ελευθερίας, πληρότητας, και προτεραιοτήτων.

Σημειώνονται συχνές μάχες πολεμικών τεχνών, ατυχήματα και κάποιοι θάνατοι, οι περισσότεροι προσωρινοί. Το χιούμορ είναι ως επί το πλείστον έξυπνο, ωστόσο υπάρχουν και αρκετά παιδιάστικά αστεία και χιούμορ τουαλέτας.