Οι Μίτσελ και η Εξέγερση των Μηχανών (2021)
Οι Μίτσελ και η Εξέγερση των Μηχανών (2021)

Οι Μίτσελ και η Εξέγερση των Μηχανών (2021)
  
The Mitchells vs. the Machines (2021)
The Mitchells vs. the Machines (2021)
"Οι Μίτσελ και η Εξέγερση των Μηχανών"
★★★★★★★★☆☆
Αν και οι εκκεντρικές ταινίες της Κέιτι Μίτσελ δεν καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν τους γονείς της, της κερδίζουν μια θέση στην κινηματογραφική σχολή των ονείρων της στην άλλη άκρη της χώρας. Η Κέιτι ανυπομονεί να βρεθεί εκεί, όμως ο πατέρας της, σε μια σπασμωδική προσπάθεια επανασύνδεσης μαζί της, ακυρώνει το αεροπορικό της εισιτήριο και της ανακοινώνει πως θα την πάει στη σχολή όλη η οικογένεια οδικώς. Αναπάντεχα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η οικογένεια Μίτσελ γίνεται η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας για επιβίωση, καθώς οι μηχανές επιχειρούν να κυριαρχήσουν στον κόσμο. (107 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Μάικλ Ριάντα
Ηθοποιοί: Άμπι Τζέικομπσον, Ντάνι ΜακΜπράιντ, Μάγια Ρούντολφ, Μάικλ Ριάντα, Έρικ Αντρέ, Ολίβια Κόλμαν, Μπεκ Μπένετ, Φρεντ Άρμισεν, Τζον Λέτζεντ, Κρίσι Τιγκ


Η 20η κινηματογραφική παραγωγή της Sony Animation είναι μια διασκεδαστική, πνευματώδης και εφευρετική κωμική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, η οποία παρά την παιδιάστικη ενέργεια, την pop αισθητική και τους ξέφρενους ρυθμούς καταφέρνει να αναδείξει πλήθος οικογενειακών και κοινωνικών θεμάτων με αξιοσημείωτο βάθος.

Πίσω από τη σκηνοθεσία βρίσκεται ο Διευθυντής Δημιουργικού του απολαυστικού Gravity Falls, Μάικλ Ριάντα, ο οποίος έγραψε και το σενάριο μαζί με τον σεναριογράφο της σειράς, Τζεφ Ρόου. Η νέα τους συνεργασία φέρει επιρροές από την παλαιότερη, καθώς παρομοίως με τους Πάινς του Gravity Falls, οι Μίτσελ αποτελούν μία ιδιόρρυθμη και αξιολάτρευτη οικογένεια, της οποίας τα μέλη δεν συμφωνούν συχνά μεταξύ τους, όμως αγαπιούνται βαθιά και όταν αντιμετωπίζουν απειλές και αντιξοότητες αλληλοστηρίζονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Επιπλέον κοινό των δύο παραγωγών είναι το θέμα πως καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν πρέπει να ωριμάζουν μα δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουν τα χαρακτηριστικά που διέκριναν την πιο νεαρή τους ηλικία.

Ακόμη πιο εμφανής είναι η συμβολή των παραγωγών Φιλ Λορντ και Κρίστοφερ Μίλλερ, καθώς το δημιουργικό κομμάτι παρουσιάζει αρκετά κοινά με τα προηγούμενα ανατρεπτικά έργα τους, The Lego Movie (2014) και Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018). Η χαρακτηριστική mixed-media, αντισυμβατική και προοδευτική προσέγγιση τους είναι παρούσα, αν και ορισμένα οπτικά στοιχεία όπως τα φίλτρα Instagram, τα δισδιάστατα γραφικά, τα GIF και τα emoji αναδύουν μια επιτηδευμένη αίσθηση, όπως και η επιλογή του σκηνοθέτη να δανείσει τη φωνή του στον νεαρό αδερφό της Κέιτι. 

Αν και η ταινία πραγματεύεται τους κινδύνους της τεχνολογίας, ιδίως την εξάρτηση των ανθρώπων από αυτή, δεν παραβλέπει να τονίσει τα θετικά της, ιδιαίτερα την αξία της ως εργαλείο δημιουργικότητας. Επιπλέον αναδεικνύει εξίσου τη σημασία των καλλιτεχνικών ταλέντων και των πρακτικών δεξιοτήτων. Η ιστορία συμβουλεύει τους γονείς να ενθαρρύνουν τα ενδιαφέροντα των παιδιών τους και τα παιδιά να εκτιμήσουν την αγάπη και τις θυσίες των γονιών τους. Ιδιαίτερα κομμάτια της ταινίας είναι η σπάνια απεικόνιση της φιλικής σχέσης μεταξύ δύο νεαρών αδελφιών και η αποδοχή της σεξουαλικής ταυτότητας ενός χαρακτήρα από την οικογένειά του.  

Αν και υπάρχουν αρκετές σκηνές έντασης κατά τις οποίες η οικογένεια αντιμετωπίζει διάφορους κινδύνους, η διάθεση διατηρείται ανάλαφρη. Απειλητικά ρομπότ με όπλα συλλαμβάνουν ανθρώπους και τους φυλακίζουν σε γυάλινους ατομικούς θαλάμους. Σημειώνονται σκηνές καταδίωξης, πυροβολισμών και εκρήξεων και κάποιες ήπια αγενείς εκφράσεις.