Γέτι: Ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων (2019)




Γέτι: Ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων (2019)

Γέτι: Ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων (2019)
  
Abominable (2019)Abominable (2019)
"Γέτι: Ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων" 
★★★★★★★★☆☆
Σε μια Κινεζική μητρόπολη, η έφηβη Γι έχει απομονωθεί μετά από τον θάνατο του πατέρα της. Όταν βρίσκει στην ταράτσα της ένα φοβισμένο Γέτι, το κορίτσι ξεκινάει ένα μακρινό ταξίδι για να το βοηθήσει να επιστρέψει στο σπίτι του, στα Ιμαλάια. Στο πλευρό της Γι και του μαγικού πλάσματος που ονομάζει Έβερεστ, βρίσκονται δύο γείτονές της, ο εθισμένος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Τζιν και ο μικρότερος ξάδελφος του, ο ενθουσιώδης Πενγκ. Κατά μήκος της διαδρομής, η ομάδα καταδιώκεται από έναν πλούσιο ηλικιωμένο και μία ζωολόγο που προσπαθούν να αιχμαλωτίσουν τον Έβερεστ. (97 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Τζιλ Κάλτον, Τοντ Γουίλντερμαν
Ηθοποιοί: Κλόι Μπένετ, Άλμπερτ Τσάι, Τένζινγκ Νόργκεϊ Τρέινορ, Έντι Ίζαρντ, Σάρα Πόλσον, Τσάι Τσιν, Μισέλ Γουόνγκ


Η συμπαραγωγή της Αμερικανικής DreamWorks Animation και του Κινέζικου στούντιο Pearl εντάσσεται στην πολυπληθή κατηγορία ταινιών όπου παιδιά προσπαθούν να σώσουν παράξενα πλάσματα με ισχυρές δυνάμεις από ενήλικες που τα φοβούνται ή επιθυμούν να τα εκμεταλλευτούν. Πολλά βασικά στοιχεία της πλοκής θυμίζουν παλαιότερες και νεότερες παραγωγές. Μεταξύ αυτών είναι τα Ε.Τ. ο Εξωγήινος (1982), Σιδερένιος Γίγαντας (1999)Λίλο και Στιτς (2002), Ψηλά στον Ουρανό (2009)Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας (2010), και Ο Πιτ και ο Δράκος του (2016).

Το Γέτι: Ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων (2019) ακολουθεί πιστά τη γνώριμη ιστορία, όμως κάνει προσπάθειες να αποκτήσει μια δική του ξεχωριστή ταυτότητα. Με εντυπωσιακά μαγικά στοιχεία, δράση, θετική παρουσίαση του κινέζικου πολιτισμού, οπτική ομορφιά και ατμοσφαιρική μουσική, δημιουργείται ένα πολύ ευχάριστο, γλυκό και διασκεδαστικό, μα άτολμο, αποτέλεσμα.

Το ταξίδι των ηρώων, από την πολύβουη μητρόπολη και τα παραδοσιακά ψαροχώρια στα όρη και στις κρυφές κοιλάδες των Ιμαλαΐων, είναι οπτικά εκθαμβωτικό. Επιπλέον, κατά τη διάρκειά της περιπέτειας παρουσιάζονται διάφορα εντυπωσιακά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η Λίμνη των Χιλίων Νησιών, η Έρημος Γκόμπι, το Κίτρινο Βουνό, το Δάσος των Δέκα Χιλιάδων Κορυφών και ο Γιγαντιαίος Βούδας του Λεσάν, δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν μερικά από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κίνας.

Παρά την οπτική ομορφιά της όμως, σε αντίθεση με την πρόσφατη παραγωγή με Γέτι, Ο Μικροπόδαρος (2018), η οποία αν και λιγότερο θεαματική άγγιξε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, η ταινία αποφεύγει να εγείρει κάποιο ουσιώδες ή αμφιλεγόμενο θέμα. Ωστόσο, η προβολή της απαγορεύτηκε σε αρκετές ασιατικές χώρες λόγω της εμφάνισης ενός χάρτη που αναγνωρίζει την κυριαρχία της Κίνας επί μιας αμφισβητούμενης περιοχής.

Το κεντρικό περιβαλλοντολογικό μήνυμα είναι γλυκό μα ελλιπές. Δυστυχώς, περιορίζεται στην προστασία των σπάνιων ειδών και δεν τολμά να επεκταθεί στον υπόλοιπο φυσικό κόσμο και στους μη σπάνιους κατοίκους του. Παρόλο που τα Ιμαλάια είναι ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία στην κλιματική αλλαγή, η ταινία όχι μόνο αποφεύγει να αναφερθεί σε αυτό το ζήτημα, αλλά προωθεί και περνά ένα λανθασμένο μήνυμα. Εδώ και χρόνια, μεγάλες οργανώσεις, όπως ο ΟΗΕ και η IPPC, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση κρέατος πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 90% για την αντιμετώπιση της μεταβολής του παγκοσμίου κλίματος. Όμως, οι δημιουργοί της ταινίας, από μία εθνική κουζίνα που έχει να προσφέρει μια αναρίθμητη ποικιλία φυτικών γευμάτων, έκαναν την επιλογή να προωθούν επανειλημμένα την κατανάλωση χοιρινού.

Μεγάλος μέρος της πλοκής αποτελεί η καταδίωξη των παιδιών και του Έβερεστ από οπλισμένους μισθοφόρους.