Ψηλά στον Ουρανό (2009)



Ψηλά στον Ουρανό (2009)

Ψηλά στον Ουρανό (2009)


Ψηλά στον ΟυρανόUp (2009)
"Ψηλά στον Ουρανό" 
★★★★★★★★★★
Ο 78χρονος μοναχικός χήρος Καρλ Φρέντρικσεν αποφασίζει να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε στην αγαπημένη του σύζυγο, την Έλι, όσο ήταν ακόμα παιδιά. Ο Καρλ, που το επάγγελμά του ήταν πωλητής μπαλονιών στον ζωολογικό κήπο που εργαζόταν και η Έλι, δένει στο σπίτι τους χιλιάδες μπαλόνια γεμάτα ήλιο και πετά με αυτό προς τους Παραδεισένιους Καταρράκτες, στη Βενεζουέλα. Ο Ράσελ, ένας ενθουσιώδης νεαρός εξερευνητής της άγριας φύσης που επισκέφθηκε τον Καρλ προσπαθώντας να κερδίσει το τελευταίο προσκοπικό του σήμα, τον συνοδεύει άθελά του στο περιπετειώδες ταξίδι. (96 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Πίτερ Ντόκτερ
Ηθοποιοί: Έντουαρντ Άσνερ, Τζόρνταν Νάγκαϊ, Κρίστοφερ Πλάμερ, Μπομπ Πίτερσον


Η 10η ταινία της Pixar είναι μια πανέμορφη κωμική περιπέτεια φαντασίας με παιδική ατμόσφαιρα μα και δραματικά στοιχεία. Ανάμεσα σε πολυάριθμα σημαντικά βραβεία, το Ψηλά στον Ουρανό (2009) τιμήθηκε και με τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και Πρωτότυπης Μουσικής Επένδυσης. Η ταινία υπήρξε υποψήφια για τρία ακόμα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, στις κατηγορίες Σεναρίου και Μοντάζ Ήχου, αλλά και για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Μάλιστα, είναι η δεύτερη μόλις παραγωγή κινουμένων σχεδίων στην ιστορία του κινηματογράφου, η οποία έλαβε υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, μετά από την ταινία της DisneyΗ Πεντάμορφη και το Τέρας (1991).

Με καθαρό χιούμορ, συναρπαστική δράση και συγκινητικές στιγμές, η γλυκιά ιστορία αποτίει φόρο τιμής στην ανύψωση του ανθρώπινου πνεύματος μέσα από την προσπάθεια πραγματοποίησης των ονείρων. Μέσα από τους δυνατούς δεσμούς του Καρλ, η ταινία εξυμνεί την αγάπη στις διάφορες μορφές της, όπως τη ρομαντική, τη φιλική, την πατρική και την αγάπη προς και από τα ζώα, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις προκλήσεις της.

Τα καλλιτεχνικά στοιχεία

Τόσο η συναισθηματική και περιπετειώδης πλοκή όσο και ο χαρακτήρας, οι φόβοι και οι επιθυμίες του κεντρικού ήρωα αναδεικνύονται από τα ταιριαστά ρετρό μουσικά θέματα του Μάικλ Τζιακίνο που μοιάζουν βγαλμένα από την Αμερική της δεκαετίας του 1930. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες συντροφεύονται από τα δικά τους ενδιαφέροντα θέματα, με παγκόσμιες επιρροές, όπως ευρωπαϊκό βαλς και λάτιν τζαζ. Η απολαυστική μουσική επένδυση εκφράζει μια μεγάλη ποικιλία γεγονότων και συναισθημάτων, όπως τον ρομαντισμό, την οικογενειακή ζωή, τη μοναξιά, τον ενθουσιασμό, τη μελαγχολία και την αίσθηση θαυμασμού, ανακάλυψης και κινδύνου.

Ο μελετημένος σχεδιασμός χαρίζει ζεστασιά και αμεσότητα τους χαρακτήρες, οι οποίοι αν και στυλιζαρισμένοι εκπέμπουν οικειότητα και φυσικότητα. Κάθε ένας βασίζεται και περιβάλλεται από ένα συγκεκριμένο γεωμετρικό σχήμα και χρωματικό φάσμα, στοιχεία που οπτικοποιούν την προσωπικότητά του. Ο πεισματάρης και συντηρητικός Καρλ βασίζεται στο τετράγωνο και σε θαμπά χρώματα. Αντίθετα, η δυναμική Έλι χαρακτηρίζεται από κυκλικά σχέδια και φωτεινότητα. Ο γλυκός και χαρούμενος Ράσελ βασίζεται στην απαλή έλλειψη, ενώ ο ανταγωνιστής στο σκληρό τρίγωνο.

Παρομοίως, και τα σκηνικά συντελούν στη διαμόρφωση της διάθεσης, εναλλάσσοντας βάθη, χρώματα, τόνους και φωτεινότητα. Τα γραφικά, παστέλ Αμερικάνικα σπίτια του 1930 δίνουν τη θέση τους σε σύγχρονους γκρίζους ουρανοξύστες. Ωστόσο, κύριο ρόλο στην αφήγηση κατέχουν τα βραχώδη βουνά, τα καταπράσινα τροπικά δάση και οι εντυπωσιακοί καταρράκτες της Νότιας Αμερικής.

Η πλοκή

Όταν ο νεαρός, ντροπαλός Καρλ συνάντησε την περιπετειώδη, ομιλητική συνομήλικη του, την Έλι, ανακάλυψε πως μοιράζονται το ίδιο όνειρο. Και τα δύο παιδιά ονειρεύονταν να γίνουν μια μέρα εξερευνητές, όπως το ίνδαλμα τους, ο διάσημος και χαρισματικός Τσαρλς Μαντζ. Η Έλι εμπιστεύτηκε στον Καρλ το όνειρό της να μετακομίσει ολόκληρο το εγκαταλελειμμένο σπίτι, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως έδρα της μικρής τους λέσχης, στους ανεξερεύνητους Παραδεισένιους Καταρράκτες. Εκείνος της υποσχέθηκε πως θα τη βοηθήσει.

Σε μια σύντομη μα συγκλονιστική μουσική ακολουθία ξεδιπλώνεται η ζωή των δύο παιδιών με τις ευτυχισμένες και τις οδυνηρές στιγμές της. Ο Καρλ και η Έλι μεγαλώνουν, παντρεύονται, ανακαινίζουν και ζουν στο παιδικό τους κρησφύγετο. Όταν μαθαίνουν πως δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά, στρέφουν τα όνειρά τους στο να επισκεφθούν τους Παραδεισένιους Καταρράκτες. Για τον σκοπό αυτό, το ζευγάρι εξοικονομεί διαρκώς χρήματα, τα οποία όμως τελικά διαθέτει σε πιο επείγουσες ανάγκες. Όταν ο ηλικιωμένος πια Καρλ προγραμματίζει το ταξίδι, η Έλι αρρωσταίνει και πεθαίνει προτού προλάβουν να το πραγματοποιήσουν.

Χρόνια αργότερα, ο απομονωμένος, δύστροπος και δυσκίνητος Καρλ, θυμώνει με έναν οικοδόμο και άθελά του τον τραυματίζει. Το δικαστήριο αποφασίζει πως ο ηλικιωμένος πρέπει να μετακομίσει σε έναν οίκο ευγηρίας. Εκείνος όμως, αποφασισμένος να εκπληρώσει την υπόσχεσή του στην Έλι, αρνείται να αφήσει το σπίτι τους. Τότε, το μετατρέπει σε αερόπλοιο και ανοίγει πανιά για τον μυθικό κόσμο των παιδικών τους ονείρων.

Ο παραμελημένος μα πρόσχαρος νεαρός Ράσελ, ο πιστός σκύλος Νταγκ και ένα εξωτικό πουλί με το όνομα Κέβιν, προσφέρουν ένα νέο νόημα στη ζωή του Καρλ, το οποίο του δίνει δύναμη και θέληση να συνεχίσει. Καθώς απελευθερώνεται από τη θλίψη, το πνεύμα του αναζωογονείται, αποκτά ενέργεια και ευδιαθεσία. Ο Καρλ συνειδητοποιεί πως η ζωή του ήταν η μία περιπέτεια μετά την άλλη και πως το Βιβλίο των Περιπετειών του έχει ακόμα λευκές σελίδες για να γεμίσει.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Σημειώνονται κάποιες αγωνιώδεις σκηνές, όπου οι πρωταγωνιστές κινδυνεύουν από έναν δολοφονικό ανταγωνιστή και την απειλητική αγέλη του από ομιλούντα σκυλιά. Παράλληλα, παρουσιάζονται και ορισμένα ευαίσθητα θέματα, όπως η αδυναμία αναπαραγωγής, ο θάνατος, η κατάθλιψη και το διαζύγιο.




Μικρού Μήκους:

George & A.J. (2009)
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ο Καρλ του Up πραγματοποιεί τη μεγαλειώδη απόδραση του σηκώνοντας το σπίτι του ψηλά στον ουρανό χρησιμοποιώντας χιλιάδες μπαλόνια, εμπνέει και άλλους ηλικιωμένους να το σκάσουν με εξίσου πρωτότυπους τρόπους. (4 λεπτά) (Ηλικία: 5+)






Dug's Special Mission (2009)
★★★★★★★☆☆☆
Ο Άλφα, o Βήτα, και ο Γάμμα προσπαθούν να κρατήσουν τον Νταγκ μακριά τους, ενώ κυνηγούν τον Κέβιν, το θρυλικό πουλί του Up. Ωστόσο, οι οδηγίες τους για "μια πολύ ειδική αποστολή" τους γυρνάνε μπούμερανγκ. (5 λεπτά) (Ηλικία: 5+)