Σκρουτζ: Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (2022)


Σκρουτζ: Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (2022)

Scrooge: A Christmas Carol (2022)


Σκρουτζ: Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (2022)
Scrooge: A Christmas Carol (2022)
"Σκρουτζ: Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία"
★★★★★★★☆☆
Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1843, ο άκαρδος και τσιγκούνης Εμπενίζερ Σκρουτζ απορρίπτει κάθε ευκαιρία να βοηθήσει τους συνανθρώπους του, αλλά και να νιώσει τη χαρά των γιορτών. Το ίδιο βράδυ, τον επισκέπτεται στο σπίτι του το βασανισμένο φάντασμα του παλιού του συνεργάτη και φίλου του, Τζέικομπ, ο οποίος τον προειδοποιεί ότι και αυτός θα έχει παρόμοια μοίρα όταν πεθάνει, εκτός αν αλλάξει προς το καλύτερο. Πριν φύγει, ο Μάρλεϊ ανακοινώνει στον Σκρουτζ πως θα τον επισκεφτούν τρία πνεύματα για να του δείξουν τα λάθη του, αλλά και πώς να γίνει καλύτερος άνθρωπος. (96 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Στίβεν Ντόνελι
Ηθοποιοί: Λουκ Έβανς, Ολίβια Κόλμαν, Τζέσι Μπάκλεϊ, Τζόναθαν Πράις, Τζόνι Φλιν, Τζέιμς Κόσμο


Αυτό το χριστουγεννιάτικο μιούζικαλ φαντασίας είναι μια διασκευή κινουμένων σχεδίων της ταινίας Σκρουτζ (1970), η οποία με τη σειρά της βασίστηκε στο μυθιστόρημα «A Christmas Carol», του Τσαρλς Ντίκενς. Η ταινία του Netflix διατηρεί τις περισσότερες από τις μικρές αλλαγές στις οποίες είχε προχωρήσει η ταινία ζωντανής δράσης πριν από 52 χρόνια. Μερικοί από τους χαρακτήρες του πρωτότυπου συνδυάζονται, άλλοι παραλείπονται και ορισμένα ονόματα αλλάζουν. 

Ωστόσο, η πιο ουσιαστική διαφορά είναι ότι αυτή η ταινία παρουσιάζει τον Σκρουτζ ως έναν πολύ πιο συμπαθητικό άνθρωπο. Εδώ ο γνώριμος μίζερος και στριμμένος τσιγκούνης έχει μια πιο ελκυστική εμφάνιση από τις περισσότερες άλλες διασκευές και από την περιγραφή του στο λογοτεχνικό έργο. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι το σενάριο παρέχει λόγους για την κακή συμπεριφορά του.

Αυτή η εκδοχή του Σκρουτζ δεν μεγάλωσε πλουσιοπάροχα. Αντίθετα, ο Εμπενίζερ ως παιδί αναγκάστηκε να εργαστεί σε εργοστάσιο για στηρίξει την οικογένειά του όταν ο πατέρας του κατέληξε στη φυλακή για χρέη. Αυτή η αλλαγή προσφέρει μια πιο ξεκάθαρη εξήγηση για την εμμονή του με το να αποκτήσει οικονομική σταθερότητα.

Επίσης, ο Σκρουτζ παρά τον αδίστακτο χαρακτήρα που επιθυμεί να προβάλει, δείχνει ίχνη ότι διαθέτει συνείδηση πριν καν εμφανιστεί ο Μάρλεϊ. Αργότερα, η προοπτική του θανάτου του τον αναστατώνει πολύ λιγότερο από ότι η ανακάλυψη ότι ο Τιμ θα πεθάνει. Στο τέλος, είναι ξεκάθαρο πως η αλλαγή του δεν συμβαίνει για δικό του όφελος, αλλά με σκοπό να βοηθήσει τους συνανθρώπους του να ζήσουν πιο ευτυχισμένες ζωές.

Άλλες θετικές αλλαγές αφορούν την συμπερίληψη μειονοτήτων. Μεταξύ άλλων, στην ταινία εμφανίζονται αρκετοί έγχρωμοι χαρακτήρες και ένα ζευγάρι μεικτής φυλής, ενώ το Φάντασμα του παρελθόντος απεικονίζεται ως γυναίκα.

Παρά τις αλλαγές, τα θέματα και τα μηνύματα της ιστορίας του Ντίκενς παραμένουν τα ίδια. Το κυριότερο είναι πως αν και κανείς δεν μπορεί να αναιρέσει το παρελθόν, μπορεί να μάθει από αυτό, να συμπεριφέρεται διαφορετικά στο παρόν, και να διαγράψει μια νέα τροχιά προς το μέλλον. 

Αν και η μουσική ταινία προσεγγίζει την περιπέτεια του Σκρουτζ δίνοντας έμφαση στη δράση και την ανάπτυξη των χαρακτήρων και όχι στα τρομακτικά στοιχεία, οι περισσότερες σκηνές περιλαμβάνουν φαντάσματα. Γίνονται συχνές αναφορές στο θάνατο μια αδελφής και μητέρας και ενός παιδιού. Υπάρχουν σκηνές μέσα σε ένα νεκροταφείο με φέρετρα. 

Οι οικογένειες που θέλουν να εισάγουν τα μικρότερα παιδιά στην κλασική χριστουγεννιάτικη ιστορία του Τσαρλς Ντίκενς μπορούν να επιλέξουν μία από τις δύο προγενέστερες παραγωγές της Disney, τη μικρού μήκους Τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα του Μίκυ (1984) και Τα Μάπετς σε μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (1992). Για τα παιδιά από 9 ετών και άνω προτείνεται και η πιο σκοτεινή ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (2009). Για οικογένειες με παιδιά άνω των 12 προτείνεται το ανατρεπτικό κωμικό μιούζικαλ Spirited (2022)