Τα Μάπετς σε μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (1992)



Τα Μάπετς σε μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (1992)

The Muppet Christmas Carol (1992)





   
The Muppet Christmas Carol (1992)The Muppet Christmas Carol (1992)
"Τα Μάπετς σε μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία"
★★★★★★★★☆☆
Μια παραμονή Χριστουγέννων στο Λονδίνο του 19ου αιώνα, ο στριμμένος τσιγκούνης Εμπενίζερ Σκρουτζ απορρίπτει την πρόσκληση του ανιψιού του για Χριστουγεννιάτικο δείπνο, δύο κύριους που συλλέγουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ένα κουνελάκι που τραγουδάει τα κάλαντα και την παράκληση των υπαλλήλων του για περισσότερο κάρβουνο ώστε να ζεσταθούν. Αργότερα τον Σκρουτζ επισκέπτονται τα φαντάσματα των παλιών συνεργατών του, οι οποίοι τον προειδοποιούν να αλλάξει στάση και τον ενημερώνουν πως την ίδια νύχτα θα τον επισκεφθούν τρία πνεύματα. (85 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Μπράιαν Χένσον
Ηθοποιοί: Μάικλ Κέιν, Στίβεν Μάκιντος, Μέρεντιθ Μπράουν, Ντέιβ Γκολζ, Τζέρι Νέλσον, Στιβ Γουίτμιρ, Φρανκ Οζ, Ντέιβιντ Ράντμαν


Μία χριστουγεννιάτικη μουσική κωμωδία φαντασίας του Μπράιαν Χένσον, με τις εμβληματικές μαριονέτες του πατέρα του, Τζιμ Χένσον, και ζωντανούς ηθοποιούς. Τα Μάπετς σε μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (1992), με αστεία, τραγούδια και συγκινητικές στιγμές, χρησιμεύει ως ιδανική εισαγωγή των νεαρών θεατών στην πιο σκοτεινή ιστορία του Άγγλου συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς.

Ο Ντίκενς σε ηλικία 31 ετών, ήδη πατέρας τεσσάρων από τα συνολικά δέκα παιδιά του, ευαισθητοποιήθηκε από το πλήθος των φτωχών και αναλφάβητων παιδιών του Λονδίνου που εργάζονταν σε άθλιες συνθήκες και σχεδίαζε την δημοσίευση επικριτικών δοκιμίων. Αντί των δοκιμίων όμως, έγραψε το διήγημα A Christmas Carol (1843), καθώς αποφάσισε πως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να επικοινωνήσει πειστικά τις κοινωνικές ανησυχίες του στο ευρύτερο τμήμα του πληθυσμού ήταν να γράψει μια συγκινητική Χριστουγεννιάτικη ιστορία.

Αν και η διάθεση της είναι πιο παιδική και ανάλαφρη, η ταινία ακολουθεί πιστά την αυθεντική ιστορία του Ντίκενς. Τα πνευματώδη και εύστοχα Μάπετς πλαισιώνουν την εκπληκτική ερμηνεία του Μάικλ Κέιν ως Εμπενίζερ Σκρουτζ, έναν ρόλο που ο ίδιος ο Άγγλος ηθοποιός ξεχωρίζει ως τον πιο αξιομνημόνευτο της καριέρας του.

Κεντρικό θέμα της ιστορίας είναι το πώς οι προτεραιότητες και οι επιλογές μας κατευθύνουν και καθορίζουν τη ζωή μας. Επιπλέον, η ταινία προωθεί την ιδέα πως όλοι μπορούμε να βελτιώσουμε τόσο τον εαυτό μας και τη ζωή μας όσο και τον υπόλοιπο κόσμο, με το να μετασχηματίσουμε την ιδεολογία, την ηθική και τα συναισθήματά μας. Τα θετικά μηνύματα προτείνουν καλοσύνη, ευγένεια, γενναιοδωρία, και τη διατήρηση του χαρούμενου και συμπονετικού Χριστουγεννιάτικου πνεύματος όλο τον χρόνο.

Τα φαντάσματα των αδελφών Μάρλεϊ, ερμηνευμένα από τους “γέρους του Μάπετ Σόου” Στάτλερ και Γουόλντορφ, είναι κωμικά και τα πνεύματα των Χριστουγέννων του Παρελθόντος και του Παρόντος είναι συμπαθητικά χωρίς να προσφέρουν λόγους ανησυχίας. Ωστόσο, το σιωπηλό, απρόσωπο και σκοτεινό πνεύμα των Μελλοντικών Χριστουγέννων, αν και είναι φιλικός χαρακτήρας, μπορεί με την εμφάνισή του να φοβίσει αρχικά τα πιο νεαρά παιδιά.


Ταινίες των Μάπετς από τη Disney:

The Muppets (2011)The Muppets (2011)
"Τα Μάπετς"
★★★★★★★★☆☆
Για να γιορτάσουν τη 10η επέτειό τους, ο Γκάρι και η Μαίρη επισκέπτονται το Λος Άντζελες παίρνοντας μαζί τους και τον αδερφό και καλύτερο φίλο του Γκάρι, τον Γουόλτερ, ο οποίος είναι μια ζωντανή μαριονέτα και ο μεγαλύτερος θαυμαστής των εδώ και χρόνια διαλυμένων Μάπετς. Καθώς περιηγούνται το σχεδόν εγκαταλειμμένο πια στούντιο των Μάπετς ανακαλύπτουν πως ένας μεγιστάνας του πετρελαίου σχεδιάζει να το κατεδαφίσει. Τότε οι τρεις τους εντοπίζουν τον Κέρμιτ και τον προτρέπουν να συγκεντρώσει ξανά την παλιά παρέα για... (Περισσότερα)


"Τα Μάπετς Καταζητούνται" 
★★★★★★★☆☆☆
Τα Μάπετς προσεγγίζονται από τον ραδιούργο Ντόμινικ Μπάντγκαϊ, ο οποίος αναλαμβάνει να οργανώσει για αυτά μια παγκόσμια περιοδεία. Όμως ο Μπάντγκαϊ με τον συνεργό του Κόνσταντιν, «τον πιο επικίνδυνο βάτραχο στον κόσμο», θέλουν να χρησιμοποιήσουν την παγκόσμια περιοδεία των Μάπετς ως πρόσχημα μιας σειράς διαρρήξεων μουσείων ανά την Ευρώπη. Ο Κόνσταντιν, που μοιάζει πολύ με τον αρχηγό των Μάπετς αλλάζει θέσεις μαζί του, και ο Κέρμιτ καταλήγει κρατούμενος σε ένα Γκούλαγκ της Σιβηρίας, υπό... (Περισσότερα)



Ταινίες των Μάπετς από τη The Jim Henson Company: 

"Οι Μάπετ Σόου στο Χόλιγουντ" 
★★★★★★★★☆☆
Μετά από την πρόταση ενός μάνατζερ του Χόλιγουντ, ο Κέρμιτ αποφασίζει να διεκδικήσει μια καριέρα στον κινηματογράφο. Με το όνειρο να κάνει εκατομμύρια ανθρώπους ευτυχισμένους, ταξιδεύει από τον μικρό του βάλτο στη Φλόριντα προς την Καλιφόρνια και ενώνεται με άλλα Μάπετς με παρόμοιες φιλοδοξίες, όπως τον Φόζι τον Αρκούδο, τη Μις Πίγκι, τον Γκόνζο και τον Άνιμαλ. Ταυτόχρονα όμως ο ταλαντούχος βάτραχος καταδιώκεται από έναν αδίστακτο επιχειρηματία, ο οποίος προσπαθεί να τον πείσει να γίνει εκπρόσωπος... (Περισσότερα)



Τηλεοπτικές Σειρές:


The Muppet Show (1976)
"Το Μάπετ Σώου" 
★★★★★★★★☆☆
Το περιοδικό Time χαρακτήρισε Το Μάπετ Σώου ως "το πιο δημοφιλές ψυχαγωγικό πρόγραμμα στη γη". Ξεκαρδιστικό και ευφυές διασκεδάζει εξίσου μικρούς και μεγάλους. (30 λεπτά) (Ηλικία: 5+)




Muppet Babies (1984)
★★★★★★★☆☆☆
Τα αγαπημένα Muppet ως αξιολάτρευτα μωρά, ζουν συναρπαστικές περιπέτειες με τη φαντασία τους μέσα στο παιδικό τους δωμάτιο. (60 λεπτά) (Ηλικία: 4+)