Οι Μάπετ Σόου στο Χόλιγουντ (1979)




Οι Μάπετ Σόου στο Χόλιγουντ (1979)

The Muppet Movie (1979)


   
The Muppet Movie (1979)
"Οι Μάπετ Σόου στο Χόλιγουντ" 
★★★★★★★★☆☆
Μετά από την πρόταση ενός μάνατζερ του Χόλιγουντ, ο Κέρμιτ αποφασίζει να διεκδικήσει μια καριέρα στον κινηματογράφο. Με το όνειρο να κάνει εκατομμύρια ανθρώπους ευτυχισμένους, ταξιδεύει από τον μικρό του βάλτο στη Φλόριντα προς την Καλιφόρνια. Στη διαδρομή ενώνεται με άλλα Μάπετς με παρόμοιες φιλοδοξίες, όπως τον Φόζι τον Αρκούδο, τη Μις Πίγκι, τον Γκόνζο και τον Άνιμαλ. Ταυτόχρονα όμως, ο ταλαντούχος βάτραχος καταδιώκεται από έναν αδίστακτο επιχειρηματία, ο οποίος προσπαθεί να τον πείσει να γίνει εκπρόσωπος των εστιατορίων του που πουλούν βατραχοπόδαρα. (97 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Φρόλεϊ
Ηθοποιοί: Τζιμ Χένσον, Φρανκ Οζ, Τζέρι Νέλσον, Ντέιβιντ Γκoλζ, Ρίτσαρντ Χαντ, Τσαρλς Ντέρνινγκ, Όστιν Πέντλτον


Τρία χρόνια μετά το τηλεοπτικό τους ντεμπούτο, τα Μάπετς πραγματοποίησαν την πρώτη από τις οκτώ συνολικά εμφανίσεις τους στην κινηματογραφική οθόνη με την αθώα, πρόσχαρη και διασκεδαστική μουσική περιπέτεια Οι Μάπετ Σόου στο Χόλιγουντ (1979). Η κριτικά και εμπορικά επιτυχημένη υβριδική ιστορία προέλευσης του φασαριόζικου θιάσου του Κέρμιτ σηματοδότησε επίσης την πρώτη εμφάνιση των μαριονετών του Τζιμ Χένσον στον κόσμο των ανθρώπων.

Η βασική πλοκή έχει τη μορφή τυπικής ιστορίας δρόμου (Road Movie), κατά την οποία οι ήρωες ταξιδεύοντας στον μακρύ επαρχιακό δρόμο κατακτούν ένα νέο επίπεδο αυτογνωσίας. Όμως, η ταινία εμπλουτίζεται με πνευματώδες σουρεαλιστικό χιούμορ, άφθονες μετα-αναφορές (meta-references) και με μια υποψήφια για Όσκαρ μουσική επένδυση γεμάτη αξέχαστα τραγούδια που, όπως και η ίδια η ιστορία, εξισορροπούν ανάμεσα σε παιδιάστικες ανοησίες και βαθιά φιλοσοφικά ερωτήματα.

Ιδιαίτερα, το υπέροχα μελωδικό, συγκινητικό, βαθυστόχαστο και επίσης υποψήφιο για Όσκαρ “Rainbow Connection”, ένα τραγούδι που έχει διασκευαστεί περισσότερες από 30 φορές από διάσημους καλλιτέχνες, συμπυκνώνει όλη την ουσία της ταινίας ως ένας ύμνος των ιδεαλιστών, των ρομαντικών και όλων όσων τολμούν να ονειρεύονται.

Επιπλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι και η μακρά σειρά καμέο εμφανίσεων από διάσημους σύγχρονους της ηθοποιούς και αρκετά μεγάλα ονόματα της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ, από τον Όρσον Γουέλς, τον Μπομπ Χόουπ και τον Μίλτον Μπερλ μέχρι τον Μελ Μπρουκς, τον Στιβ Μάρτιν, τον Ντομ ΝτεΛουίζ, την Κλόρις Λίτσμαν, τον Ρίτσαρντ Πράιορ, τον Έλλιοτ Γκουλντ και τον Τέλι Σαβάλας.

Τα μηνύματα προτείνουν πως η ευτυχία προκύπτει από την τόλμη να ακολουθεί κανείς τα αγνότερα όνειρά του. Ο Κέρμιτ τολμά να διεκδικήσει μια ευκαιρία στον απαιτητικό χώρο του θεάματος, όμως απομακρύνεται συνειδητά από τον εύκολο αλλά ανήθικο δρόμο που του εγγυάται χρήματα και δόξα, καθώς το αληθινό του όνειρο είναι να κάνει τον κόσμο καλύτερο προσφέροντας χαρά στους ανθρώπους.

Η ταινία περιλαμβάνει τη χρήση όπλων και βίαια περιστατικά σωματικής κωμωδίας, ενώ οι περιορισμένες γυναικείες παρουσίες τείνουν να συντηρούν αρνητικά στερεότυπα.  



Ταινίες των Μάπετς από τη Disney:

The Muppets (2011)The Muppets (2011)
"Τα Μάπετς"
★★★★★★★★☆☆
Για να γιορτάσουν τη 10η επέτειό τους, ο Γκάρι και η Μαίρη επισκέπτονται το Λος Άντζελες παίρνοντας μαζί τους και τον αδερφό και καλύτερο φίλο του Γκάρι, τον Γουόλτερ, ο οποίος είναι μια ζωντανή μαριονέτα και ο μεγαλύτερος θαυμαστής των εδώ και χρόνια διαλυμένων Μάπετς. Καθώς περιηγούνται το σχεδόν εγκαταλειμμένο πια στούντιο των Μάπετς ανακαλύπτουν πως ένας μεγιστάνας του πετρελαίου σχεδιάζει να το κατεδαφίσει. Τότε οι τρεις τους εντοπίζουν τον Κέρμιτ και τον προτρέπουν να συγκεντρώσει ξανά την παλιά παρέα για... (Περισσότερα)


"Τα Μάπετς Καταζητούνται" 
★★★★★★★☆☆☆
Τα Μάπετς προσεγγίζονται από τον ραδιούργο Ντόμινικ Μπάντγκαϊ, ο οποίος αναλαμβάνει να οργανώσει για αυτά μια παγκόσμια περιοδεία. Όμως ο Μπάντγκαϊ με τον συνεργό του Κόνσταντιν, «τον πιο επικίνδυνο βάτραχο στον κόσμο», θέλουν να χρησιμοποιήσουν την παγκόσμια περιοδεία των Μάπετς ως πρόσχημα μιας σειράς διαρρήξεων μουσείων ανά την Ευρώπη. Ο Κόνσταντιν, που μοιάζει πολύ με τον αρχηγό των Μάπετς αλλάζει θέσεις μαζί του, και ο Κέρμιτ καταλήγει κρατούμενος σε ένα Γκούλαγκ της Σιβηρίας, υπό... (Περισσότερα)



Ταινίες των Μάπετς από τη The Jim Henson Company: 
  
The Muppet Christmas Carol (1992)The Muppet Christmas Carol (1992)
"Τα Μάπετς σε μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία"
★★★★★★★★☆☆
Μια παραμονή Χριστουγέννων στο Λονδίνο του 19ου αιώνα, ο στριμμένος τσιγκούνης Εμπενίζερ Σκρουτζ απορρίπτει την πρόσκληση του ανιψιού του για Χριστουγεννιάτικο δείπνο, δύο κύριους που συλλέγουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ένα κουνελάκι που τραγουδάει τα κάλαντα και την παράκληση των υπαλλήλων του για περισσότερο κάρβουνο ώστε να ζεσταθούν. Αργότερα τον Σκρουτζ επισκέπτονται τα φαντάσματα των παλιών συνεργατών του, οι οποίοι τον προειδοποιούν να αλλάξει στάση και τον... (Περισσότερα)



Τηλεοπτικές Σειρές:


The Muppet Show (1976)
"Το Μάπετ Σώου" 
★★★★★★★★☆☆
Το περιοδικό Time χαρακτήρισε Το Μάπετ Σώου ως "το πιο δημοφιλές ψυχαγωγικό πρόγραμμα στη γη". Ξεκαρδιστικό και ευφυές διασκεδάζει εξίσου μικρούς και μεγάλους. (30 λεπτά) (Ηλικία: 5+)




Muppet Babies (1984)
★★★★★★★☆☆☆
Τα αγαπημένα Muppet ως αξιολάτρευτα μωρά, ζουν συναρπαστικές περιπέτειες με τη φαντασία τους μέσα στο παιδικό τους δωμάτιο. (60 λεπτά) (Ηλικία: 4+)