Spirited (2022)




Spirited (2022)

Spirited (2022)

Spirited (2022)
Spirited (2022)
★★★★★★★
Κάθε Χριστούγεννα τα πνεύματα των Χριστουγέννων του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος στοιχειώνουν έναν διαφορετικό άνθρωπο με σκοπό να τον αλλάξουν προς το καλύτερο. Ο νέος τους στόχος είναι ο Κλιντ Μπριγκς, ένας επιτυχημένος Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων που χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα για να προωθήσει τους πελάτες του. Ωστόσο, ο καπάτσος Κλιντ αντιστέκεται σθεναρά στις προσπάθειες των πνευμάτων να τον αλλάξουν και ανατρέπει συνεχώς τα σχέδιά τους. Τότε, το Πνεύμα του Παρόντος συνειδητοποιώντας πως η υπόθεση του Κλιντ απαιτεί μια αντισυμβατική προσέγγιση, τον μεταφέρει στο δικό του παρελθόν. Αυτή η κίνηση θα αλλάξει τις ζωές τους για πάντα. (127 λεπτά) (Ηλικία: 12+)
Σκηνοθεσία: Σον Άντερς
Ηθοποιοί: Γουίλ Φέρελ, Ράιαν Ρένολντς, Οκτάβια Σπένσερ, Σουνίτα Μάνι, Πάτρικ Πέιτζ, Μάρλοου Μπάρκλεϊ, Τρέισι Μόργκαν, Άντρεα Άντερς


Από την εποχή του βωβού κινηματογράφου έχουν γυριστεί αμέτρητες κινηματογραφικές μεταφορές του φημισμένου έργου του Τσαρλς Ντίκενς «A Christmas Carol», ενώ νέες προστίθενται στη λίστα κάθε χρόνο. Οι περισσότερες από αυτές, ανεξάρτητα με το μέσο αφήγησης που επιλέγουν ή τη διάθεσή τους, ακολουθούν αρκετά πιστά τη νουβέλα του 1843. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το κλασικό δράμα Σκρουτζ (1951), το μικρού μήκους animation Τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα του Μίκυ (1984) της Disney, η οικογενειακή ταινία με μαριονέτες Τα Μάπετς σε μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (1992) του Μπράιαν Χένσον, το κωμικό Scrooged (1998) με τον Μπιλ Μάρεϊ, και η πιο σκοτεινή motion capture Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (2009) του Ρόμπερτ Ζεμέκις. 

Αντίθετα όμως με τον κανόνα, το χριστουγεννιάτικο Spirited (2022) ανατρέπει την πλοκή, τη δομή, τους χαρακτήρες και τα μηνύματα της γνώριμης ιστορίας με έναν τόσο πρωτότυπο τρόπο που καταφέρνει και αυτό να βρεθεί ανάμεσα στις λιγοστές διασκευές που μπορούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους. 

Γεμάτο τραγούδι, χορό, συναίσθημα, ώριμα θέματα, ισχυρά μηνύματα, δυνατές αλήθειες, δράμα, ρομαντισμό, χιούμορ, μεταδοτική ενέργεια, και, οριακά ανεκτές για οικογενειακή ταινία, αγενείς λέξεις και σεξουαλικές αναφορές, το Spirited (πνευματώδες/ζωηρό) αναμφισβήτητα ανταποκρίνεται στο όνομά του. Ο Γουίλ Φέρελ και ο Ράιαν Ρέινολντς με τις γνωστές τους κινηματογραφικές περσόνες, το πνευματώδες χιούμορ και τις ενθουσιώδεις ερμηνείες τους είναι απολαυστικοί. Παράλληλα, η τρεις φορές υποψήφια για Όσκαρ Οκτάβια Σπένσερ προσφέρει στην ιστορία λογική και αξιοπιστία.

Η ταινία, αν και ως επί το πλείστον ευδιάθετη και κωμική, προσεγγίζει αρκετά απαιτητικά θέματα, όπως τους κινδύνους της κατάχρησης των social media, την παιδική αυτοκτονία, τις ενοχές, τις τύψεις και τις ανασφάλειες του ανθρώπου που έχει ενστερνιστεί τη σκληρότητα του κόσμου. Τα μηνύματα προωθούν την καλοσύνη, την αγάπη προς τον πλησίον, τη φιλία, τη σημασία του να βοηθάς, να συνεισφέρεις, να μην διαβάλλεις, να μην προσβάλλεις και να μην εκθέτεις ανθρώπους. 

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως περιέχονται αρκετές συγκαλυμμένες σεξουαλικές αναφορές, όπως το υπονοούμενο πως δυο χαρακτήρες συνευρέθηκαν ερωτικά σύντομα μετά τη γνωριμία τους. Σημειώνονται αγενείς λέξεις και χαρακτηρισμοί και μία άσεμνη χειρονομία έκτασης του μεσαίου δαχτύλου. Ένας χαρακτήρας σκοτώνεται όταν τον χτυπά αυτοκίνητο, ενώ σε ένα εναλλακτικό μέλλον, ένα παιδί αυτοκτονεί λόγω διαδικτυακού εκφοβισμού. Αυτό το περιστατικό αποτελεί μια καλή αφορμή για συζήτηση με τα παιδιά, τόσο για το πώς ο εκφοβισμός, τα λόγια και οι πράξεις μας επηρεάζουν τους ανθρώπους όσο και για την αυτοκτονία. 

Οι οικογένειες που θέλουν να εισάγουν τα μικρότερα παιδιά στην κλασική χριστουγεννιάτικη ιστορία του Τσαρλς Ντίκενς μπορούν να επιλέξουν μία από τις δύο προγενέστερες παραγωγές της Disney, τη μικρού μήκους Τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα του Μίκυ (1984) και Τα Μάπετς σε μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (1992). Επίσης, ικανοποιητική επιλογή για παιδιά είναι και το animation του Netflix Σκρουτζ: Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (2022). Για τα παιδιά από 9 ετών και άνω προτείνεται και η πιο σκοτεινή ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (2009).