Οικογένεια Ελβετών Ροβινσώνων (1960)Οικογένεια Ελβετών Ροβινσώνων (1960)

Οικογένεια Ελβετών Ροβινσώνων (1960)


Swiss Family Robinson (1960) 
"Οικογένεια Ελβετών Ροβινσώνων" 
★★★★★★☆☆☆☆
Κυνηγημένη από πειρατές, μια πενταμελής οικογένεια η οποία κατευθύνεται προς τη νέα Γουινέα, πέφτει μέσα σε καταιγίδα και ναυαγεί σε ένα ακατοίκητο τροπικό νησί. Η οικογένεια περισυλλέγει ότι μπορεί από το ναυάγιο και μαθαίνει να επιβιώνει στην άγρια φύση. Με ευρηματικότητα και συνεργασία τα μέλη της κατορθώνουν να μετατρέψουν το ερημονήσι σε σπίτι τους. Τη γαλήνια ζωή τους στο νησί αναστατώνουν απειλητικοί πειρατές και επικίνδυνα ζώα. (126 λεπτά) (Ηλικία: 8+) Περισσότερα...
Σκηνοθεσία: Κεν Άνακιν
Ηθοποιοί: Τζον Μιλς, Ντόροθι ΜακΓκουάιρ, Τζέιμς Μακ Άρθουρ, Τζάνετ Μανρό, Σεσούε Χαγιακάουα, Τόμι Κερκ, Κέβιν Κόρκοραν, Σέσιλ Πάρκερ


Αυτή η γρήγορη και διασκεδαστική περιπετειώδης ταινία επιβίωσης της Disney, εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη μακρά της διάρκεια και συναρπάζει από την πρώτη στιγμή με χιούμορ, άγρια ζώα και άφθονη δράση. Τα εντυπωσιακά εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στο παρθένο τροπικό νησί Τομπάγκο της Καραϊβικής.

Χάρη στην ενδιαφέρουσα πλοκή, η οποία βασίζεται χαλαρά στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1812 του Ελβετού συγγραφέα Γιόχαν Ντέιβιντ Βυς, τα πανέμορφα τοπία και ίσως το πιο ονειρεμένο κινηματογραφικό δεντρόσπιτο, η Οικογένεια Ελβετών Ροβινσώνων διακρίνεται ως μια κλασική εξωτική οικογενειακή περιπέτεια.

Κεντρικό θέμα της ταινίας είναι η οικογένεια και το τι μπορούν να κατορθώσουν τα μέλη της εάν εργαστούν ομαδικά. Η μητέρα, ο πατέρας και οι τρεις γιοι τους συνεργάζονται στενά και καταφέρνουν να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες αλλά και να δημιουργήσουν μια ευτυχισμένη ζωή στο ακατοίκητο, εξωτικό νησί.

Οι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να έχουν θάρρος, να δημιουργήσουν, να ανακαλύψουν, να εφεύρουν, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, αλλά και να διασκεδάσουν.

Η ταινία περιέχει συχνές βίαιες μάχες και απειλητικές καταστάσεις, ενώ η ηλικία της φαίνεται τόσο από τις  αναχρονιστικές απόψεις και τις στερεότυπες απεικονίσεις των γυναικών και των Ασιατών, όσο και από τη σκληρή μεταχείριση των ζώων. Ο Κέβιν Κόρκοραν στο ρόλο του νεότερου γιου, με την ιδιαίτερη άνεση που τον χαρακτηρίζει με τα ζώα, υποδύεται και πάλι το παιδί που τα αγαπά μα παίζει απερίσκεπτα μαζί τους.