Ο Φίλος μου κι Εγώ (1957)

Ο Φίλος μου κι Εγώ (1957)

Ο Φίλος μου κι Εγώ (1957)

Old Yeller (1957) 
"Ο Φίλος μου κι Εγώ" 
★★★★★☆☆☆☆☆
Τη δεκαετία του 1860 στο Τέξας, ένας πατέρας φεύγει για ένα πολύμηνο, μακρινό ταξίδι, ώστε να πουλήσει τις αγελάδες του στο Κάνσας. Πίσω στη φάρμα, αφήνει τη σύζυγό του και τους δυο νεαρούς γιους τους. Καθώς το μεγαλύτερο αγόρι, ο Τράβις εργάζεται στο χωράφι της οικογένειας, συναντά έναν ζημιάρη σκύλο τον οποίο προσπαθεί να διώξει μακριά. Όμως, ο μικρότερος αδελφός του, ο Άρλις αποφασίζει να τον κρατήσει και η μητέρα τους συναινεί. (83 λεπτά) (Ηλικία: 12+)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Στίβενσον
Ηθοποιοί: Ντόροθι ΜακΓκουάιρ, Φες Πάρκερ, Τόμι Κερκ, Κέβιν Κόρκοραν

Το κλασικό αυτό γουέστερν της Disney, γνωστό και ως “Ο Φωνακλάς” έχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο δραματικές οικογενειακές κινηματογραφικές παραγωγές όλων των εποχών. Η πλοκή βασίζεται στο ομώνυμο βραβευμένο μυθιστόρημα του 1956, του Αμερικανού συγγραφέα Φρεντ Γκίμπσον, και παρουσιάζεται μέσα από ρομαντικές ερμηνείες, ρουστίκ σκηνικά της Άγριας Δύσης και μια ταιριαστή μουσική επένδυση από τους συνθέτες Όλιβερ Γουάλας και Γουίλ Σέιφερ.

Το πρώτο μέρος της ταινίας είναι ευχάριστο και ανάλαφρο καθώς αφηγείται καθημερινές στιγμές μιας περασμένης εποχής, πιο σκληρής μα και πιο ελεύθερης.

Στο δεύτερο μέρος όμως, μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό του Φωνακλά, η ατμόσφαιρα γίνεται όλο και πιο βαριά και κορυφώνεται με μία τραγική σκηνή, η οποία συχνά χαρακτηρίζεται ως τραυματική.

Το νόημα της ενηλικίωσης αποτελεί το κεντρικό θέμα της ταινίας, το οποίο ξεδιπλώνεται μέσα από την ιστορία του Τράβις, ενός υπεύθυνου αγοριού που αφήνει πίσω την παιδική του ηλικία για να αναλάβει πιο ώριμες ευθύνες. Όταν το αγόρι δέχεται στη ζωή του τον πιστό σκύλο, παίζοντας μαζί του βρίσκει έναν τρόπο να διατηρήσει κάποια στοιχεία της παιδικότητάς του.

Αν και η δυνατή ιστορία πραγματεύεται την αγάπη μεταξύ ανθρώπου και σκύλου, οι χαρακτήρες της δεν αποτελούν παραδείγματα σωστής συμπεριφοράς προς τα ζώα. Το μεγαλύτερο αγόρι κυνηγά με όπλο, ενώ το μικρότερο συλλέγει διάφορα ζώα και παίζει επιπόλαια μαζί τους. Επιπλέον, κάποιες σκηνές μάχης μεταξύ εκπαιδευμένων ζώων μπορεί να αναστατώσουν τους πιο ευαίσθητους θεατές.