Το Πολικό Εξπρές (2004)Το Πολικό Εξπρές (2004)

Το Πολικό Εξπρές (2004)


The Polar Express (2004)
"Το Πολικό Εξπρές"
★★★★★★★☆☆☆
Την παραμονή των Χριστουγέννων, ένα νεαρό αγόρι που μόλις έχει αρχίσει να αμφιβάλει για την ύπαρξη του Άι-Βασίλη, ξυπνά μέσα στη νύχτα και έκπληκτο βλέπει ένα μαγικό τρένο, το Πολικό Εξπρές, να καταφθάνει και να σταματά μπροστά από την αυλή του. Το αγόρι επιβιβάζεται στο τρένο μετά από πρόσκληση του μυστηριώδη Ελεγκτή, και ξεκινά ένα περιπετειώδες ταξίδι προς τον Βόρειο Πόλο, με σκοπό να γνωρίσει από κοντά τον Άι-Βασίλη.  (100 λεπτά) (Ηλικία: 4+)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ζεμέκις
Ηθοποιοί: Τομ Χανκς, Ντάριλ Σαμπάρα, Νόνα Γκέι, Μάικλ Τζίτερ, Λέσλι Ζεμέκις


Αυτή η χριστουγεννιάτικη μουσική ταινία φαντασίας, βασίζεται στο σύντομο ομώνυμο παιδικό βιβλίο του 1985, του Αμερικανού εικονογράφου και συγγραφέα Chris Van Allsburg. Με ψηφιακούς χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν με την καταγραφή της κίνησης και των εκφράσεων αληθινών ηθοποιών, αποτελεί την πρώτη ταινία που φτιάχθηκε εξολοκλήρου με την τεχνική Motion Capture.

Το τρένο, τα γραφικά Αμερικανικά τοπία και τα πλούσια σκηνικά του φανταστικού Βόρειου Πόλου, διατηρούν το ύφος και τη μαγεία των ζωγραφιών του Chris Van Allsburg, ενώ η ψηφιακή καταγραφή των ερμηνειών των ηθοποιών, χαρίζει στους χαρακτήρες έναν πρωτόγνωρο για την εποχή ρεαλισμό. Ο Tom Hanks, ερμήνευσε σωματικά 5 διαφορετικούς χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένου και του νεαρού ήρωα, ενώ δάνεισε τη φωνή του σε 4 από αυτούς, αναλαμβάνοντας επίσης και τον ρόλο του αφηγητή.

Η ταινία έχει γρήγορους ρυθμούς, οι οποίοι επιβραδύνονται ευχάριστα κατά τη διάρκεια των όμορφων συναισθηματικών στιγμών. Τους ρυθμούς αυτούς, τη μαγική ατμόσφαιρα και την περιπετειώδη, συχνά αγωνιώδη πλοκή, ακολουθεί στενά η γοητευτική, γιορτινή μουσική επένδυση του Alan Silvestri.

Η ιστορία μέσα από όμορφα, ζεστά και άμεσα μηνύματα για την υπευθυνότητα, το θάρρος, τη φιλία, το κουράγιο και τη μετριοφροσύνη, επικεντρώνεται στις ανθρώπινες αξίες που πρεσβεύουν οι γιορτές. Συνολικά, τονίζεται και ενθαρρύνεται η πίστη στον συμβολικό χαρακτήρα του Άι-Βασίλη, αν και ο επίλογος προσφέρει και μια υλική απόδειξη της ύπαρξης του.

Η γεμάτη δράση πλοκή, περιλαμβάνει αρκετές σκηνές κατά τις οποίες οι ήρωες αντιμετωπίζουν κινδύνους, και αν και δεν υπάρχουν κακοί ανταγωνιστές, ορισμένοι από τους χαρακτήρες έχουν μια ιδιαίτερη ένταση και απειλητική εμφάνιση.