Επιστροφή στο Μέλλον (1985)



Επιστροφή στο Μέλλον (1985)


  
Back to the Future (1985)
"Επιστροφή στο Μέλλον" 
★★★★★★★★★
Ο Μάρτι ΜακΦλάι, ένας 17χρονος μαθητής στο Χιλ Βάλεϊ της Καλιφόρνιας, ταξιδεύει κατά λάθος πίσω στον χρόνο, από το 1985 στο 1955, μέσα στη χρονομηχανή που έφτιαξε ο φίλος του και εκκεντρικός επιστήμονας Δρ. Έμετ “Ντοκ” Μπράουν. Αποκλεισμένος στο παρελθόν, ο Μάρτι συναντά τους νεαρούς γονείς του και άθελά του εμποδίζει τη γνωριμία τους. Ο Μάρτι για να αποκαταστήσει το συνεχές του χωροχρόνου, πρέπει να βοηθήσει τους γονείς του να ερωτευτούν, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να βρει τρόπο να επιστρέψει στην εποχή του, αλλά και να σώσει τη ζωή του καθηγητή Μπράουν. (116 λεπτά) (Ηλικία: 10+)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ζεμέκις
Ηθοποιοί: Μάικλ Τζ. Φοξ, Κρίστοφερ Λόιντ, Λία Τόμσον, Τόμας Εφ Γουίλσον

Το 1ο μέρος της τριλογίας Back to the Future, Επιστροφή στο Μέλλον (1985), είναι μία κωμική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, η οποία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του 1985. Η ταινία τιμήθηκε με τα βραβεία Hugo και Saturn στις κατηγορίες Επιστημονικής Φαντασίας. Επίσης, έλαβε από τέσσερις υποψηφιότητες στις διοργανώσεις BAFTA, Golden Globes και Academy Awards.

Η ευρηματική ιστορία και οι αξέχαστοι χαρακτήρες της σε συνδυασμό με τη συναρπαστική δράση, τα διασκεδαστικά κωμικά στοιχεία και το επαναστατικό πνεύμα, ανέδειξαν την ταινία σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο ποπ κουλτούρας, του οποίου η επιρροή εκτείνεται δεκαετίες αργότερα. Το 2008, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI) συμπεριέλαβε την ταινία ανάμεσα στις 10 Καλύτερες Ταινίες Επιστημονικής Φαντασίας όλων των Εποχών. Επιπλέον, το 2015 ο Μάρτι ΜακΦλάι κατέλαβε την 12η και ο Έμετ “Ντοκ” Μπράουν την 20ή θέση στη λίστα του περιοδικού Empire με τους Μεγαλύτερους Κινηματογραφικούς Χαρακτήρες Όλων των Εποχών.

Τα καλλιτεχνικά στοιχεία του Επιστροφή στο Μέλλον

Το υποψήφιο για Όσκαρ σενάριο των Ρόμπερτ Ζεμέκις και Μπομπ Γκέιλ παρουσιάζει με άμεσο και κατανοητό τρόπο πολύπλοκες επιστημονικές θεωρίες για το ταξίδι στο χρόνο, ενώ αποτελεί πρότυπο περιεκτικής δομής και διδάσκεται σε κινηματογραφικές σχολές ανά τον κόσμο. Κάθε σκηνικό, κάθε διάλογος και δράση, κάθε φαινομενικά άσχετη αναφορά και λεπτομέρεια, είναι εντυπωσιακά επιμελημένες πληροφορίες, οι οποίες έχουν σκοπό την ανάπτυξη τόσο της πλοκής όσο και των χαρακτήρων.

Οι πρωταγωνιστές Μάικλ Τζ. Φοξ και Κρίστοφερ Λόιντ με δύο αξιοσημείωτες, γεμάτες ενέργεια ερμηνείες, αλλά και ο σιωπηλός, τρίτος πρωταγωνιστής, η εμβληματική χρονομηχανή με τη μορφή ενός DeLorean, δημιουργούν μια ανάλαφρη ατμόσφαιρα, όπου τα φανταστικά στοιχεία μοιάζουν πιθανά.

Το υποστηρικτικό καστ, τα λεπτομερή σκηνικά, τα αντικείμενα και τα κοστούμια μεταμορφώνονται ολοκληρωτικά υπογραμμίζοντας το πέρασμα του χρόνου. Το γκρίζο Χιλ Βάλεϊ του 1985, με τις προαστιακές κατοικίες και τις διάσπαρτες φθορές, γυρνά 30 χρόνια πίσω, σε μια μικρή, γραφική εκδοχή του με φωτεινά, παστέλ χρώματα, παλιά λογότυπα, απαρχαιωμένες πλέον αντιλήψεις και ξεπερασμένα κοινωνικά στερεότυπα.

Οι αντιθέσεις των δύο χρονικών περιόδων αντανακλώνται και από τη μουσική επένδυση, η οποία συνδυάζει ρομαντικές doo wop και κλασικές rock and roll επιτυχίες. Το υποψήφιο για Όσκαρ τραγούδι “The Power of Love” των Huey Lewis and the News, βρέθηκε στην 1η θέση του Billboard. Παράλληλα, το κεντρικό θέμα του επικού ορχηστρικού score του Άλαν Σιλβέστρι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο αναγνωρίσιμες κινηματογραφικές συνθέσεις όλων των εποχών.

Τα θέματα και μηνύματα του Επιστροφή στο Μέλλον (1985)

O Μάρτι ΜακΦλάι, ένα έξυπνο αγόρι με δυναμική προσωπικότητα και ζωντάνια, ζει μια συνηθισμένη ζωή σε μία τυπική, μικρή Αμερικανική πόλη. Τα θέματα που τον απασχολούν είναι διαχρονικά και παγκοσμίως κοινά στη καθημερινή ζωή των εφήβων, όπως το σχολείο, η οικογένεια και οι ρομαντικές σχέσεις. Αν και είναι αρκετά γενναίος να αντισταθεί στον εκφοβισμό και κάνει όνειρα και προσπάθειες για μια πιο συναρπαστική και επιτυχημένη ζωή, υποφέρει από ανασφάλεια και φόβο για την αποτυχία, τυπικά χαρακτηριστικά της δυσλειτουργικής οικογένειάς του.

Στο αναπάντεχο ταξίδι του στο παρελθόν, ο Μάρτι βρίσκεται αντιμέτωπος με φαινομενικά αδιέξοδα προβλήματα, στα οποία ανταποκρίνεται με αποφασιστικότητα, σκέψη και δράση. Περνώντας χρόνο με τους νεαρούς γονείς του, την επιπόλαια Λορέιν και τον ντροπαλό και δειλό Τζόρτζ, ο Μάρτι συνειδητοποιεί τις καταστρεπτικές επιπτώσεις του φόβου. Τότε, ανακαλύπτει πως το κλειδί για μια επιτυχημένη ζωή βρίσκεται στον αυτοσεβασμό, την αυτοπεποίθηση και το θάρρος.

Θετικό πρότυπο αποτελεί και ο καθηγητής Μπράουν, ο οποίος με δημιουργικότητα, επιμονή και αφοσίωση στους στόχους του, υλοποιεί το όραμα του δημιουργώντας μια χρονομηχανή. Επιπλέον, ο ιδιόρρυθμος Ντοκ αποτελεί παράδειγμα καλοσύνης και ανιδιοτέλειας. Στο 1985, ο καθηγητής θυσιάζεται για να σώσει τη ζωή του φίλου του Μάρτι. Αλλά και στο 1955, ο νεότερος εαυτός του καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει, το ακόμα άγνωστο σε εκείνον αγόρι, να επιστρέψει στην εποχή του.

Κεντρικό θέμα της ταινίας είναι ο εκφοβισμός, σχολικός και εργασιακός. Για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού προτείνεται η άμεση και γενναία αντίσταση με επαρκή όπλα την ευστροφία, τον αυτοέλεγχο και την ακεραιότητα. Επίσης, τα μηνύματα προωθούν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, τους υψηλούς στόχους και την επίμονη προσπάθεια.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Αν και η διάθεση είναι κωμική και οι αρνητικές συμπεριφορές παρουσιάζονται ως παραδείγματα προς αποφυγή, η ταινία περιέχει αρκετά βίαια στοιχεία, όπως τρομοκράτες, πυροβολισμούς, απειλές, ανεπιθύμητες σεξουαλικές προσεγγίσεις και επιθέσεις. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές στη χρήση ουσιών, περιέχονται αγενείς εκφράσεις και γίνεται επανειλημμένη τοποθέτηση προϊόντων, ενώ μία από τις υποπλοκές περιστρέφεται γύρω από την έφηβη μελλοντική μητέρα του Μάρτι, καθώς εκείνη γοητεύεται φευγαλέα από τον γιο της.

Η ταινία οδήγησε σε δύο συνέχειες, Επιστροφή στο Μέλλον 2 (1989) και Επιστροφή στο Μέλλον 3 (1990), οι οποίες γυρίστηκαν ταυτόχρονα.


Συνέχειες:

"Επιστροφή στο Μέλλον 2" 
★★★★★★
Αμέσως μετά την επιστροφή του από το πρώτο του ταξίδι στον χρόνο, ο Μάρτι ΜακΦλάι ταξιδεύει 30 χρόνια στο μέλλον, αυτή τη φορά μαζί με τo κορίτσι του, τη Τζένιφερ Πάρκερ και τον καθηγητή Μπράουν, με σκοπό να βοηθήσει τη μελλοντική του οικογένεια. Η παρουσία τους όμως στο 2015, δίνει την ευκαιρία στον ηλικιωμένο Μπιφ Τάνεν να κλέψει το DeLorean, να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και να αλλάξει την ιστορία. Επιστρέφοντας στο 1985, ο Μάρτι έρχεται αντιμέτωπος με μια δυστοπική πραγματικότητα, που για να την... (Περισσότερα)


"Επιστροφή στο Μέλλον 3" 
★★★★★★
Αποκλεισμένος στο 1955, ο Μάρτι ΜακΦλάι λαμβάνει ένα γράμμα 70 ετών, γραμμένο από τον Δρ. Έμετ “Ντοκ” Μπράουν, στο οποίο ο καθηγητής ενημερώνει τον Μάρτι πως βρίσκεται στην Άγρια Δύση του 1885 και του δίνει οδηγίες για το πως να ανακτήσει το DeLorean και να το επιδιορθώσει, ώστε να επιστρέψει στην εποχή του, το 1985. Όταν ο Μάρτι ανακαλύπτει πως ο Ντοκ, έξι μέρες αφότου έγραψε το γράμμα, δολοφονήθηκε από τον Μπούφορντ “Τρελό Σκύλο” Τάνεν, αποφασίζει να ταξιδέψει και πάλι πίσω στο χρόνο, αυτή τη φορά για... (Περισσότερα)