Το Τερατόσπιτο (2006)



Το Τερατόσπιτο (2006)

Το Τερατόσπιτο (2006)


Monster House (2006)
"Το Τερατόσπιτο"
★★★★★★☆☆☆☆
Την παραμονή του Χαλοουίν ο οξύθυμος ηλικιωμένος Νεμπερκράκερ παθαίνει καρδιακή προσβολή. Την επόμενη μέρα, τρία παιδιά, ο έξυπνος Ντι Τζέι, ο ελαφρόμυαλος Τσάουντερ και η δυναμική Τζένι, ανακαλύπτουν πως το ανατριχιαστικό σπίτι του Νεμπερκράκερ είναι στοιχειωμένο και επικίνδυνο. Καθώς κανένας ενήλικας δεν τους πιστεύει, οι τρεις τους αποφασίζουν να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Όμως θα πρέπει να ολοκληρώσουν την αποστολή τους πριν βραδιάσει και τα ανύποπτα παιδιά της γειτονιάς αρχίσουν να επισκέπτονται το σπίτι για το παραδοσιακό trick or treat. (91 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Γκιλ Κέναν
Ηθοποιοί: Μάικλ Μούσο, Σαμ Λέρνερ, Σπένσερ Λοκ, Ράιαν Νιούμαν, Κάθριν Ο'Χάρα, Κέβιν Τζέημς


Με άφθονα μα συγκρατημένα τρομακτικά στοιχεία και μια συχνά κυνική διάθεση Το Τερατόσπιτο (2006) είναι μια ταινία που θα εκτιμηθεί περισσότερο την ημέρα του Χαλοουίν από μεγαλύτερα παιδιά και νεαρούς εφήβους. Η οικογενειακή κωμική περιπέτεια τρόμου, που αποτέλεσε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γκιλ Κέναν, έλαβε μια υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, το οποίο κέρδισε τελικά το Χαρούμενα Πόδια (2006)

Παραγωγοί της ταινίας είναι ο Ρόμπερτ Ζεμέκις και ο μέντοράς του, Στίβεν Σπίλμπεργκ. Οι επιρροές των δύο δημιουργών είναι εμφανείς οπτικά και σεναριακά. Οι ψηφιακοί χαρακτήρες δημιουργήθηκαν με την καταγραφή της κίνησης και των εκφράσεων αληθινών ηθοποιών με την τεχνική Motion Capture. Η πρώτη ταινία που φτιάχτηκε με αυτή την τεχνική ήταν Το Πολικό Εξπρές (2004) του Ζεμέκις. Η επιρροή του Σπίλμπεργκ έγκειται στο ήπια πονηρό χιούμορ και στην παρουσίαση της παιδικής ηλικίας ως μιας συναρπαστικής περιόδου οξύνοιας, θάρρους και δυναμικότητας. Επίσης στο πνεύμα των οικογενειακών παραγωγών του Σπίλμπεργκ, οι κηδεμόνες απουσιάζουν. Παράλληλα, οι ενήλικες που εμφανίζονται είναι αφελείς, αδιάφοροι ή ανίκανοι. 

Το σενάριο του συνδημιουργού της σειράς Rick and Morty, Νταν Χάρμον, σε συνεργασία με τους Ρομπ Σραμπ και Πάμελα Πέτλερ, είναι στοιχειώδες, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο συναισθηματικό ή πνευματικό βάθος. Αν και υπάρχει μια απροσδόκητη ανατροπή, η ιστορία στο σύνολο της είναι προβλέψιμη. Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της ταινίας είναι η απόκοσμη ατμόσφαιρα και η αίσθηση μυστηρίου. Ωστόσο, καθώς η ιστορία εξελίσσεται, αυτά τα στοιχεία δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε τετριμμένες σκηνές δράσης. 

Τα θετικά μηνύματα της ιστορίας περιορίζονται στην αξία του θάρρους και της συνεργασίας. Τα τρομακτικά στοιχεία προέρχονται από το στοιχειωμένο σπίτι, ένα υπερφυσικό πλάσμα που καταβροχθίζει παιχνίδια, ζώα και ανθρώπους που εισέρχονται στην αυλή του. Όλοι οι ενήλικες αποτελούν παραδείγματα προς αποφυγή. Αρκετοί από αυτούς απειλούν τα παιδιά σωματικά και λεκτικά. Τα παιδιά κλέβουν, χρησιμοποιούν αγενείς εκφράσεις και χαρακτηρισμούς και διασχίζουν συχνά τον δρόμο χωρίς να ελέγξουν για διερχόμενα αυτοκίνητα.