Ζαθούρα: Μια Περιπέτεια στο Διάστημα (2005)




Ζαθούρα: Μια Περιπέτεια στο Διάστημα (2005)

Zathura: A Space Adventure (2005)

  
Ζαθούρα: Μια Περιπέτεια στο Διάστημα (2005)
Zathura: A Space Adventure (2005)
"Ζαθούρα: Μια Περιπέτεια στο Διάστημα" 
★★★★★★★☆☆☆
Ο 6χρονος Ντάνι βαριέται καθώς ο πατέρας του λείπει, ο 10χρονος αδελφός του, ο Γουόλτερ, προτιμά να παρακολουθεί τηλεόραση και η έφηβη αδελφή του, η Λίσα, περνά την ημέρα στο κρεβάτι. Τότε αποφασίζει να παίξει με το Ζαθούρα, ένα παλιό επιτραπέζιο που ανακάλυψε στο υπόγειο. Η πρώτη κάρτα που βγαίνει από το παιχνίδι τον προειδοποιεί για μια επερχόμενη βροχή μετεωριτών και έξαφνα μετεωρίτες καταστρέφουν το σαλόνι. Ο Ντάνι και ο Γουόλτερ συνειδητοποιούν πως το σπίτι τους έχει μεταφερθεί στο διάστημα και ο μοναδικός τρόπος για να επιστρέψουν στη Γη είναι να τερματίσουν το παιχνίδι. (101 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Τζον Φαβρό
Ηθοποιοί: Τζος Χάτσερσον, Τζόνα Μπόμπο, Κρίστεν Στιούαρτ, Νταξ Σέπαρντ, Τιμ Ρόμπινς, Φρανκ Οζ


Η υπόθεση αυτής της οικογενειακής περιπέτειας φαντασίας του Τζον Φαβρό θυμίζει ιδιαίτερα την υπόθεση της ταινίας του Τζο Τζόνστον, Τζουμάντζι (1995) με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς. Οι ομοιότητες είναι κάθε άλλο παρά τυχαίες, καθώς και οι δύο ταινίες βασίζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα εικονογραφημένα βιβλία του Αμερικανού συγγραφέα Κρις Βαν Όλσμπεργκ, ο οποίος είχε επίσης γράψει και το βιβλίο πίσω από τη χριστουγεννιάτικη ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις, Το Πολικό Εξπρές (2004).

Εκτός από τις δύο αυτές ταινίες, το franchise Jumanji περιλαμβάνει τις κινηματογραφικές ταινίες Jumanji: Καλώς Ήρθατε στη Ζούγκλα (2017) και Jumanji: Η Επόμενη Πίστα (2019) του Τζέικ Κάσνταν, αλλά και την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε μεταξύ του 1996 και 1999.

Συγκριτικά με το Τζουμάντζι, το Ζαθούρα: Μια Περιπέτεια στο Διάστημα (2005) είναι πιο θεαματικό και έχει πιο ευχάριστη διάθεση. Το σενάριο, εμφανώς πιο καλοδουλεμένο, αφιερώνει χρόνο στους χαρακτήρες και τις σχέσεις τους, ενώ εμπερικλείει και αρκετά θετικά μηνύματα. Το κεντρικό θέμα πραγματεύεται τις αδελφικές σχέσεις. Παράλληλα, προβάλλεται η αξία της συνεργασίας, της γενναιότητας και του να αναγνωρίζει κανείς τα δυνατά του στοιχεία.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της πλοκής πάσχει ακριβώς από το ίδιο πρόβλημα με το Τζουμάντζι. Το παιχνίδι, αν αφαιρέσει κανείς τα υπερφυσικά γεγονότα που προκαλεί, δεν είναι τίποτα πιο εμπνευσμένο ή πολύπλοκο από το επιτραπέζιο προσχολικής ηλικίας Φιδάκι. Το παιχνίδι, και κατά συνέπεια η πλοκή, οδηγείται καθαρά από την τύχη, χωρίς να επιτρέπει στον παίχτη να χρησιμοποιήσει στρατηγική ή κάποιο άλλο ταλέντο για να προχωρήσει. Η εισαγωγή ειδικών καρτών στο Ζαθούρα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς δίνει τη δυνατότητα στους χαρακτήρες να πάρουν κάποιες αποφάσεις. Στις επόμενες ταινίες της σειράς το μειονέκτημα αυτό αντιμετωπίζεται επιτυχημένα.

Βάσει της ηλικίας των δύο πρωταγωνιστών, της βατότητας της πλοκής και των συγκρατημένων τρομακτικών στοιχείων, πρωταρχικό κοινό της ταινίας είναι τα παιδιά προεφηβικής ηλικίας. Όμως υπάρχουν αρκετοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί και κάποια σεξουαλικά υπονοούμενα. Ατυχής επιλογή είναι και η εσκεμμένα σέξι εμφάνιση της έφηβης αδελφής. Ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά της Λίσα ξεπερνούν τα όρια του στερεότυπου των έφηβων κοριτσιών και τείνουν προς την καρικατούρα.

Σημειώνονται αρκετοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί και κάποια σεξουαλικά υπονοούμενα. Περιέχονται πολλές καταστροφές και επιθέσεις εξωγήινων διαστημοπλοίων, οι οποίες έχουν καθαρά περιπετειώδη χαρακτήρα. Το στοιχείο που πιθανόν να τρομάξει τα μικρά παιδιά είναι οι σαυροειδείς σαρκοφάγοι εξωγήινοι που εισβάλουν στο σπίτι των παιδιών.


Jumanji Franchise:

Jumanji (1995)
"Τζουμάντζι
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ο δεκάχρονος Άλαν Πέρις εξαφανίζεται, κανείς δεν πιστεύει τη φίλη του, Σάρα Γουίτλ, πως το αγόρι έχει παγιδευτεί μέσα σε ένα μαγικό επιτραπέζιο παιχνίδι. Είκοσι έξι χρόνια αργότερα, δύο ορφανά αδέλφια, η Τζούντι και ο Πίτερ, μετακομίζουν μαζί με τη θεία τους στην εγκαταλειμμένη πια έπαυλη της οικογένειας Πέρις, όπου και ανακαλύπτουν το επικίνδυνο παιχνίδι. Τα παιδιά ρίχνουν τα ζάρια αγνοώντας πως συνεχίζουν το παιχνίδι που άφησαν στη μέση ο Άλαν και η Σάρα, από το οποίο απελευθερώνονται επικίνδυνα... (Περισσότερα)


"Jumanji: Καλώς Ήρθατε στη Ζούγκλα
★★★★★★★☆☆
Τέσσερις συμμαθητές, ο αμήχανος Σπένσερ, ο αθλητικός Φριτζ, η δημοφιλής Μπέθανι και η εσωστρεφής Μάρθα, ανακαλύπτουν στην αποθήκη του σχολείου τους μια παλιά κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών με ένα παιχνίδι που δεν έχουν ξανακούσει, το Jumanji. Όταν αποφασίζουν να το παίξουν, οι έφηβοι μεταφέρονται μαγικά στην επικίνδυνη ζούγκλα του Jumanji με τα σώματα των avatars που είχαν επιλέξει. Για να τερματίσουν το παιχνίδι, τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα δυνατά σημεία των avatars τους, να ανακαλύψουν... (Περισσότερα)


"Jumanji: Το Παιχνίδι Παίζεται Αλλιώς" 
★★★★★★★★☆☆
Δύο χρόνια μετά την πρώτη τους περιπέτεια στον κόσμο του Jumanji, ένας από τους τέσσερις φίλους αποφασίζει να ξαναμπεί μόνος του στο παιχνίδι. Όταν το ανακαλύπτουν οι υπόλοιποι αποφασίζουν να τον ακολουθήσουν, σίγουροι πως μπορούν να τον βοηθήσουν να το τερματίσει, τόσο λόγω της εμπειρίας τους όσο και της δεμένης ομάδας τους. Όμως το παιχνίδι όχι μόνο δυσλειτουργεί, προκαλώντας μεγάλες ανατροπές στην ομάδα, αλλά επίσης τους μεταφέρει στην επόμενη πίστα με ανεξερεύνητες τοποθεσίες, νέα δυνατά... (Περισσότερα)