Lightyear (2022)




Lightyear (2022)

Lightyear (2022)

Lightyear (2022)
Lightyear (2022)
★★★★★★★
Ένα εξερευνητικό σκάφος της “Αστρικής Διοίκησης” αλλάζει πορεία για να διερευνήσει σημάδια ζωής στον άγνωστο πλανήτη T’Kani Prime. Καθώς ο αφοσιωμένος Αστροφύλακας Μπαζ Λάιτγιαρ και η διοικητής του, Αλίσα Χόθορν, εξερευνούν τον πλανήτη, δέχονται επίθεση από εχθρικές μορφές ζωής. Στην προσπάθειά τους να απογειώσουν το σκάφος, ο Μπαζ  προκαλεί άθελά του τη συντριβή του. Κατηγορώντας τον εαυτό του τον εγκλωβισμό του πολυπληθούς πληρώματος στον εχθρικό πλανήτη, ο Μπαζ δαπανά χρόνια προσπαθώντας να τους επιστρέψει όλους πίσω στο σπίτι. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν στον T’Kani Prime καταφθάνει ο Ζοργκ και ο στρατός του από αδίστακτα ρομπότ. (105 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Άνγκους Μακλέιν
Ηθοποιοί: Κρις Έβανς, Κέκε Πάλμερ, Πίτερ Σον, Τζέιμς Μπρόλιν, Τάικα Γουαϊτίτι, Τζέιμς Μπρόλιν, Ούζο Αντούμπα


“To 1995 o μικρός Άντι πήρε ένα παιχνίδι Μπαζ Λάιτγιαρ για δώρο γενεθλίων. Ήταν από την αγαπημένη του ταινία. Αυτή είναι εκείνη η ταινία.” 

Με αυτή τη δήλωση ανοίγει το Lightyear (2022), διευκρινίζοντας έτσι ότι αφηγείται την ιστορία προέλευσης του Μπαζ Λάιτγιαρ, του ήρωα που ενέπνευσε το διάσημο παιχνίδι Αστροφύλακα του franchise Toy Story.

Η περιπέτεια δράσης επιστημονικής φαντασίας της Disney και της Pixar ακολουθεί τον θρυλικό Space Ranger σε μια διαγαλαξιακή περιπέτεια μαζί με μια ομάδα νεοσύλλεκτων και το ρομπότ σύντροφό τους, Σοξ. Η ταινία ξεχωρίζει για τo πολυπολιτισμικό της καστ, την αντιπροσώπευση κοινωνικών μειονοτήτων, τα θετικά της μηνύματα, τα θετικά πρότυπα, τα οπτικά στοιχεία τελευταίας τεχνολογίας, το χιούμορ και το εξαιρετικό score του Μάικλ Τζιακίνο. Επίσης, προσφέρει ιδέες σχετικά με τα ταξίδια στον χωροχρόνο, οι οποίες προσεγγίζονται για πρώτη φορά από ταινία για τόσο νεαρό κοινό, και έχει να επιδείξει ένα ενδιαφέρον twist. Κατά τα άλλα όμως, το Lightyear αναλώνει ένα μεγάλο μέρος του σε σκηνές δράσης και σε συμβατικά στοιχεία πλοκής.

Η ταινία είναι ιδιαίτερα συμπεριληπτική στους τομείς του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ποικιλομορφίας της φυλής, του φύλου, της ηλικίας και του σωματότυπου. Τα θετικά της μηνύματα προωθούν την ομαδική εργασία, το θάρρος, την ενσυναίσθηση, την επιμονή, την αφοσίωση, τον αλτρουισμό και τη φιλία. Η ιστορία τονίζει τη σημασία της ανθρώπινης σύνδεσης και ενθαρρύνει τους θεατές να ζητούν βοήθεια και να εκτιμούν τα ταλέντα των άλλων.

Οι σκηνές δράσης είναι έντονες και συχνά προκαλούν αγωνία, χωρίς όμως να περιέχουν τρομακτικά στοιχεία. Οι Αστροφύλακες δέχονται επιθέσεις από εξωγήινα φυτά και έντομα και από απειλητικά ρομπότ. Ανάμεσα στα θέματα της ταινίας είναι και ο κύκλος της ζωής, ο οποίος παρουσιάζεται με ένα έξυπνο μοντάζ που καταλήγει σε μια συναισθηματικά φορτισμένη σκηνή. Αυτό το κομμάτι της ταινίας θυμίζει την συγκλονιστική ακολουθία που ξεδίπλωνε τη ζωή του Καρλ και της Έλι από το Ψηλά στον Ουρανό (2009).  



Spin-Off του του franchise Toy Story:

Toy Story (1995)
★★★★★★★★★★ 
Ο σερίφης Γούντι, το αγαπημένο παιχνίδι του εξάχρονου Άντι, νιώθει να απειλείται από τον ερχομό ενός νέου παιχνιδιού, του εντυπωσιακού διαστημάνθρωπου Μπαζ Λάιτγιαρ. Προσπαθώντας να κερδίσει λίγο χρόνο με τον Άντι, ο Γούντι, ρίχνει κατά λάθος τον Μπαζ από το παράθυρο, όμως σπεύδει να διορθώσει το λάθος του, αποφασισμένος να επιστρέψει τον Μπαζ στον νεαρό ιδιοκτήτη τους, πριν το παιδί μετακομίσει με την οικογένειά του σε ένα νέο σπίτι. Αντί για το σπίτι του Άντι όμως, τα δύο παιχνίδια καταλήγουν στο σπίτι του γείτονα του, του Σιντ, ενός παιδιού που καταστρέφει τα παιχνίδια του... (Περισσότερα)


★★★★★★★★★★ 
Καθώς ο Άντι και ο Γούντι ετοιμάζονται φύγουν για την κατασκήνωση, ένα ατύχημα αναγκάζει τον Άντι να αφήσει πίσω το πιστό παιχνίδι καουμπόι. Όταν ένας συλλέκτης παιχνιδιών κλέβει τον Γούντι, ο Μπαζ ηγείται της ομάδας διάσωσης που αναλαμβάνει να τον φέρει πίσω. Ταυτόχρονα, ο Γούντι ανακαλύπτει πως ο ίδιος είναι ένα σπάνιο συλλεκτικό κομμάτι μιας τηλεοπτικής σειράς της δεκαετίας του 1950 και συναντά άλλα τρία παιχνίδια του σετ, τη δυναμική καουμπόισσα Τζέσι, το παιχνιδιάρικο άλογο Bullseye και τον άθικτο Χρυσοθήρα που δεν έχει βγει ποτέ από το κουτί του... (Περισσότερα)


★★★★★★★★★★
Ο 17χρονος πλέον Άντι αποφασίζει να πάρει μαζί του στο κολέγιο τον Γούντι και πακετάρει τα υπόλοιπα αγαπημένα του παιχνίδια για να τα φυλάξει στο πατάρι. Κατά λάθος όμως, τα παιχνίδια καταλήγουν στον κάδο σκουπιδιών και ενώ ο Γούντι προσπαθεί να τους εξηγήσει ότι πρόκειται για παρεξήγηση, εκείνα ανησυχούν για το αβέβαιο μέλλον τους και αποφασίζουν να βρουν ένα νέο σπίτι στον φαινομενικά ειδυλλιακό παιδικό σταθμό Σάνισαϊντ. Από εκεί όμως, καθώς οι ήρωες βρίσκονται αντιμέτωποι με ασυγκράτητα νήπια και μια συμμορία παιχνιδιών, προσπαθούν να επιστρέψουν σπίτι... (Περισσότερα)



Toy Story 4 (2019)Toy Story 4 (2019)
"Η Ιστορία των Παιχνιδιών 4
★★★★★★★★
Αφότου o Άντι χάρισε τα παιχνίδια του στη νεαρή Μπόνι, ο Γούντι συνειδητοποιεί ότι δεν καταλαμβάνει την ίδια ξεχωριστή θέση στην καρδιά της όπως στου Άντι. Όμως, προσηλωμένος στην ιδέα πως ένα παιχνίδι πρέπει να είναι αφοσιωμένο στο παιδί του, αναλαμβάνει να βοηθήσει τον Φόρκι, το νέο αγαπημένο παιχνίδι της Μπόνι που δημιούργησε μόνη της, να αποδεχτεί το ρόλο του ως παιχνίδι. Όταν ο Γούντι και ο Φόρκι απομακρύνονται από την Μπόνι κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, συναντούν την αδίστακτη κούκλα Γκάμπι... (Περισσότερα)