Ο Μαγεμένος Τάρανδος (2003)
Ο Μαγεμένος Τάρανδος (2003)

Blizzard (2003)
  
Ο Μαγεμένος Τάρανδος (2003)Blizzard (2003)
"Ο Μαγεμένος Τάρανδος" 
★★★★★★☆☆☆ 
Όταν ο καλύτερος της φίλος μετακομίζει μακριά, η δεκάχρονη Τζέσι είναι απαρηγόρητη και η θεία Μίλι για να την κάνει να αισθανθεί καλύτερα της διηγείται μια ιστορία. Στην ιστορία η επίσης δεκάχρονη Κέιτι, η οποία αγαπά να κάνει πατινάζ στον πάγο, συναντά έναν ηλικιωμένο Ολυμπιονίκη που προσφέρεται να την προπονήσει. Όμως όταν ο πατέρας της χάνει τη δουλειά του, η Κέιτι με την οικογένεια της αναγκάζονται να μετακομίσουν στην πόλη. Παράλληλα, στο Βόρειο Πόλο, ο Μπλίτζεν και η Ντέλφαϊ, δύο τάρανδοι του Άι Βασίλη, αποκτούν ένα διαφορετικό μωρό, τη χαρισματική Μπλίζαρντ. (100 λεπτά) (Ηλικία: 4+)
Σκηνοθεσία: ΛεΒαρ Μπάρτον
Ηθοποιοί: Ζόι Γουόρνερ, Τζένιφερ Πιζάνα, Μπρέντα Μπλέθιν, Κρίστοφερ Πλάμερ, Κέβιν Πόλακ, Γούπι Γκόλντμπεργκ


Αυτή η γλυκιά Καναδική Χριστουγεννιάτικη ταινία απευθύνεται κυρίως στα νεαρότερα παιδιά, όμως η νοσταλγική και αθώα της διάθεση μπορεί να γοητεύσει και τους πιο τρυφερούς ενήλικες. Σκηνοθέτης της είναι ο Αμερικανός ηθοποιός, παρουσιαστής και συγγραφέας ΛεΒαρ Μπάρτον, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός για το ρόλο του ως πρώτος μηχανικός Τζόρντι Λα Φορτζ στο Star Trek: Η Επόμενη Γενιά. Ο Μπάρτον είναι επίσης γνωστός ως ο οικοδεσπότης της πολυβραβευμένης παιδικής εκπαιδευτικής σειράς Reading Rainbow του PBS, από την οποία πιθανόν να απέκτησε και την ευαισθησία με την οποία σκηνοθέτησε την πρώτη του κινηματογραφική παραγωγή.

Αν και οι περισσότερες χριστουγεννιάτικες ταινίες εμπίπτουν στα είδη κωμωδίας ή δράσης, και χαρακτηρίζονται από θεαματικά σκηνικά και συχνά φρενήρεις ρυθμούς, το Blizzard, όπως και το Πράνσερ (1989), μία ακόμα ανεξάρτητη χριστουγεννιάτικη παραγωγή με θέμα της έναν μαγικό τάρανδο, ακολουθεί πιο ήρεμους ρυθμούς και βασίζεται στους καλοσυνάτους χαρακτήρες της, στην απλή μαγική ιστορία και τα ζεστά μηνύματά της. Επιπλέον, καθώς το Blizzard αποφεύγει τις θρησκευτικές αναφορές του Πράνσερ, είναι πιο κατάλληλο για οικογένειες οποιουδήποτε ή κανενός θρησκευτικού δόγματος που επιλέγουν να γιορτάζουν το ανθρωπιστικό πνεύμα αγάπης των γιορτών.

Η ταινία παρουσιάζει όμορφα πρότυπα, όπως τον καλόκαρδο ηλικιωμένο Ολυμπιονίκη, τον γεμάτο κατανόηση Άι Βασίλη, τους αφοσιωμένους γονείς της Κείτι, και τον φίλο της Μπλίζαρντ το προστατευτικό ξωτικό Τζέρεμι, ωστόσο δίνεται μια ιδιαίτερη έμφαση στους γυναικείους χαρακτήρες. Η θεία Μίλι είναι μια περιπετειώδης και ζεστή γυναίκα, η Μπλίζαρντ αν και αποκλείεται από κάποιους αρσενικούς ταράνδους εξαιτίας του φύλου της παραμένει φιλική και δεν απογοητεύεται, η Κέιτι αν και θέλει να αναγνωριστεί ως καλή αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ προέχει για εκείνη να πράττει το σωστό, και ακόμη και η ανταγωνιστική Έριν βρίσκει το θάρρος να ομολογήσει το λάθος της.

Η ιστορία αναδεικνύει τα οφέλη του να είναι κανείς διαφορετικός, της ύπαρξης καλών κανόνων στην κοινωνία χωρίς υπερβολές, της μεταμέλειας, της συγχώρεσης, της αλληλεγγύης και της φιλίας.