Πράνσερ (1989)



Πράνσερ (1989)

Πράνσερ (1989)


Prancer (1989)
"Πράνσερ" 
★★★★★★☆☆☆☆
Η οκτάχρονη Τζέσικα Ριγκς, ένα ευφάνταστο κορίτσι που έχει χάσει πρόσφατα τη μητέρα του, ζει μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό της Στιβ και τον πατέρα τους Τζον, στο φτωχικό τους αγρόκτημα. Όταν η Τζέσικα συναντά έναν πληγωμένο τάρανδο, τον παίρνει υπό την προστασία της και τον κρύβει στην αποθήκη της φάρμας της, φοβούμενη πως αν τον βρει ο απότομος πατέρας της, θα τον πυροβολήσει. Σίγουρη πως πρόκειται για τον Πράνσερ, έναν από τους ταράνδους του Άι-Βασίλη, το κορίτσι τον φροντίζει και προσπαθεί να τον κάνει καλά μέχρι τα Χριστούγεννα. (103 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Τζον Χάνκοκ
Ηθοποιοί: Ρεμπέκα Χάρελ, Σαμ Έλιοτ, Κλόρις Λίτσμαν, Ρουτάνια Άλντα, Έιμπ Βιγκόντα, Μάικλ Κόνσταντιν, Τζον Γκαλέκι


Ο Πράνσερ είναι μια ανεξάρτητη χριστουγεννιάτικη ταινία φαντασίας, η οποία έχοντας γυριστεί μακριά από τα μεγάλα στούντιο του Hollywood διαφέρει από τις τυπικές, πιο θεαματικές γιορτινές παραγωγές. Χωρίς σκηνές δράσης και εφέ, με φυσικά σκηνικά και νατουραλιστικές ερμηνείες, η ταινία προσφέρει μια ρεαλιστική απεικόνιση της αμερικανικής επαρχίας του 20ού αιώνα.

Η απλή, συναισθηματική πλοκή εστιάζει στη σχέση μεταξύ πατέρα και κόρης και εξερευνά το πώς δύσκολες εμπειρίες, όπως η απώλεια, η θλίψη και η φτώχεια, ενώ μπορούν να γίνουν πιο ανεκτές με την επικοινωνία και την υποστήριξη, με λανθασμένους χειρισμούς μπορούν να οδηγήσουν στην αποξένωση των ανθρώπων.

Ο σκληρά εργαζόμενος, απόμακρος πατέρας της Τζέσικα, ο Τζον, είναι στα πρόθυρα να χάσει το αγρόκτημα τους και δυσκολεύεται να φροντίσει μόνος του τα δύο του παιδιά. Απαισιόδοξος για το μέλλον, ο Τζον εξερευνά σοβαρά το ενδεχόμενο να στείλει τη Τζέσικα να ζήσει με την αδελφή της μητέρας της, τη θεία Σάρα. Με την απουσία της μητέρας της, τα πειράγματα του αδελφού της και την έλλειψη χρόνου και τρυφερότητας από τον πατέρα της, το ευαίσθητο κορίτσι νιώθει πως της λείπει η αγάπη, ένα κενό που έρχεται να αναπληρώσει ο τραυματισμένος τάρανδος.

Τα παιδιά και οι πιο ρομαντικοί ενήλικες θεατές θα ταυτιστούν με την επίμονη και ανθεκτική ηρωίδα που σαν άλλη Πολυάννα αγγίζει τις καρδιές των κατοίκων της μικρής της πόλης στο Μίσιγκαν. Ο πατέρας της, πέραν των φανταστικών στοιχείων, διατηρεί μέχρι τέλους τον πραγματισμό του, συνειδητοποιώντας όμως πως παρά τις δυσκολίες, μια οικογένεια πρέπει να μένει αγαπημένη και ενωμένη.

Η Τζέσικα με παιδική λογική και αφέλεια, καταλήγει σε επιπόλαια συμπεράσματα γύρω από σύνθετα υπαρξιακά ερωτήματα, στα οποία δυστυχώς η ταινία επιχειρεί να προσφέρει έτοιμες και απλοϊκές απαντήσεις, βασιζόμενη σε φανταστικά στοιχεία. 

Ο Τζον σχεδόν πυροβολεί τον Πράνσερ, ενώ ρίχνει μία βολή στον αέρα για να τρομάξει κάποια παιδιά. Ένα παιδί πέφτει από ένα δέντρο και χάνει τις αισθήσεις του.