Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ (2019)




Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ (2019)

Missing Link (2019)
  
Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ (2019)Missing Link (2019) 
"Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ
★★★★★★★★☆☆
Ο Σερ Λάιονελ Φροστ, ένας χαρισματικός ερευνητής μυθικών πλασμάτων, προσπαθεί να γίνει μέλος της ελιτίστικης Λέσχης Εξερευνητών του Λονδίνου. Όταν λαμβάνει μια επιστολή με την τοποθεσία ενός Μεγαλοπόδαρου, ο Φροστ ανακαλύπτει το πλάσμα και το ονομάζει κ. Λινκ. Ο νοήμων και ευγενικός κ. Λινκ του αποκαλύπτει πως ο ίδιος έστειλε το γράμμα, καθώς χρειάζεται τη βοήθειά του για να βρει τους συγγενείς του, τα Γέτι των Ιμαλαΐων. Ο Φροστ συμφωνεί να τον βοηθήσει και στην ομάδα προστίθεται η δυναμική Αντελίνα Φόρτναϊτ, η οποία διαθέτει έναν χάρτη που οδηγεί στη μυστική γη των Γέτι. (94 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Κρις Μπάτλερ
Ηθοποιοί: Χιου Τζάκμαν, Ζακ Γαλιφιανάκης, Ζόι Σαλντάνα, Στίβεν Φράι, Τίμοθι Όλιφαντ, Έμμα Τόμσον, Αμρίτα Ατσάρια

Η 5η κινηματογραφική ταινία της Laika είναι άλλη μία αριστοτεχνική stop-motion παραγωγή, η οποία όπως και όλες οι προγενέστερες της, ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ (2019) με την πρόσχαρη ιστορία, το ζωηρό πνεύμα και την πολυχρωμία του σηματοδότησε μία στροφή του στούντιο από τις προηγούμενες τέσσερις Goth παραγωγές της. Oι Coraline (2009), ParaNorman (2012), Τα Τερατοκουτάκια (2014) και Ο Κούμπο και οι Δυο Χορδές (2016) αφηγούνταν τις τρομακτικές περιπέτειες παιδιών σε σκοτεινούς κόσμους. Αντίθετα, αυτή η φωτεινή ταινία, γεμάτη χιούμορ, περιπετειώδη διάθεση και πανέμορφα τοπία, ακολουθεί τα ταξίδια και τις σχέσεις τριών ενηλίκων.

Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει και από μία σύντομη ακολουθία στους τίτλους τέλους, ο συνδυασμός της απαιτητικής τεχνικής stop-motion με τα τρισδιάστατα σκηνικά από ηλεκτρονικό υπολογιστή αποτελεί έναν τεχνικό και καλλιτεχνικό θρίαμβο. Τα λεπτομερή σετ είναι θαυμάσια, από το πολυάσχολο Βικτοριανό Λονδίνο και το παρθένο Βορειοδυτικό άκρο της Αμερικής, μέχρι τον τρικυμιώδη Ατλαντικό, το καταπράσινο δάσος της Ινδίας, τα υποβλητικά Ιμαλάια και τη μυθική κοιλάδα των Γέτι.

Η ταινία διαθέτει συμπαθητικούς χαρακτήρες και έξυπνο χιούμορ που προέρχεται κυρίως από τον κ. Λινκ και τις κυριολεκτικές ερμηνείες του των γλωσσικών ιδιωματισμών. Οι εξωτικές περιπέτειες των ηρώων θυμίζουν ευχάριστα το πνεύμα του «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» του Ιουλίου Βερν. Επιπλέον, η ταινία αγγίζει ενδιαφέροντα θέματα γύρω από την ταυτότητα, την αποδοχή και τη μοναξιά. Μοναδικό αρνητικό είναι πως η γεμάτη από καταδιώξεις και στοιχεία σωματικής κωμωδίας αφήγηση αποσπά από την κεντρική ιστορία.

Ο Σερ Λάιονελ Φροστ είναι αναμφισβήτητα πομπώδης, αλλά και ικανός και έντιμος. Λόγω των ανασφαλειών του, προσπαθεί να κερδίσει την αποδοχή των υπεροπτικών μελών της οπισθοδρομικής Λέσχης Εξερευνητών του Λονδίνου. Έτσι, καταλήγει να παρασυρθεί στην επιδίωξη φήμης και δόξας. Με τη βοήθεια της ατρόμητης και συμπονετικής Αντελίνα και του πράου κ. Λινκ, ο Λάιονελ συνειδητοποιεί ότι η αξία της φιλίας ξεπερνά αυτή της δημόσιας αναγνώρισης.

Υπάρχουν αρκετές βίαιες σκηνές με όπλα, σωματική πάλη και καταστροφές. Χαρακτήρες καυχιούνται για το κυνήγι και τη δολοφονία πλασμάτων, αμφισβητούν τη θεωρία της εξέλιξης και εκφράζουν ρατσιστικές απόψεις. Ωστόσο, καθώς πρόκειται για τους ανταγωνιστές, είναι ξεκάθαρο το σφάλμα των αναχρονιστικών ιδεών τους.