Μαλέφισεντ (2014)




Μαλέφισεντ (2014)

Μαλέφισεντ (2014)
  
Maleficent (2014)Maleficent (2014)
"Μαλέφισεντ" 
★★★★★★★★☆☆ 
Στο Μουρς, ένα μαγικό, γαλήνιο δάσος που συνορεύει με ένα ανθρώπινο βασίλειο, ζει μια νεαρή νεράιδα, η Μαλέφισεντ, η οποία ερωτεύεται ένα ορφανό αγόρι, τον Στεφάν. Όμως, τα συναισθήματα του Στεφάν επισκιάζονται από τις φιλοδοξίες του και οι δυο τους απομακρύνονται. Η ενήλικη πια Μαλέφισεντ γίνεται η ισχυρή προστάτιδα του κόσμου της, όμως ο Στεφάν θέλοντας να γίνει ο νέος βασιλιάς του δικού του, προδίδει την παιδική του φίλη. Εκείνη, συντετριμμένη από τη βαναυσότητα του Στεφάν, μετατρέπει το Μουρς σε ένα σκοτεινό βασίλειο και ρίχνει μια κατάρα στη νεογέννητη κόρη του, την Ορόρα. (97 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Ρομπ Στρόμπεργκ
Ηθοποιοί: Αντζελίνα Τζολί, Ελ Φάνιν, Σάρλτο Κόπλεϊ, Σαμ Ράιλι, Μπρέντον Θουέιτς, Ιμέλντα Στόντον, Τζούνο Τεμπλ, Λέσλι Μάνβιλ


Εμπνευσμένη από το παραμύθι της Ωραίας Κοιμωμένης του Σαρλ Περώ και την ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων του Γουόλτ Ντίσνεϊ του 1959, η live-action παραγωγή της Disney Pictures παρουσιάζει τη γνώριμη ιστορία από την οπτική της ανταγωνίστριας. Η αναθεωρητική ταινία συστήνει τη νεράιδα Μαλέφισεντ ως μια καλοπροαίρετη, ισχυρή γυναίκα που υποκύπτει στο σκοτάδι όταν πέφτει θύμα κακοποίησης. Αν και το Μαλέφισεντ (2014) δεν προσπαθεί ποτέ να δικαιολογήσει την περιβόητη κατάρα της Μαλέφισεντ, καταφέρνει να κάνει κατανοητά τα κίνητρα της. Μέσω της πολυεπίπεδης γραφής της Λίντα Γούλβερτον και της αριστοτεχνικής ερμηνείας της Αντζελίνα Τζολί, η ταινία μετατρέπει μία από τους πιο σκοτεινούς χαρακτήρες της Disney Animation σε κάποιον συμπαθή, με τον οποίο μπορεί να κανείς να ταυτιστεί.

Όπως κάθε κλασικό παραμύθι κρύβει πίσω από το πέπλο του φανταστικού προειδοποιήσεις για τους κινδύνους του κόσμου, έτσι και η ταινία πραγματεύεται την αντικειμενοποίηση των γυναικών, την προδοσία, την κακοποίηση και τις συναισθηματικές και ψυχολογικές τους συνέπειες στο θύμα. Επιπλέον, αναφέρεται στο πώς ο άνθρωπος μπορεί να ξεπεράσει τα επακόλουθα συναισθήματα οργής και θυμού, να ενδυναμωθεί και να ανοιχτεί ξανά στη ζωή και στην αγάπη. Παράλληλα, η ιστορία παρουσιάζει την απειλή που θέτουν η απληστία και ο αυταρχισμός στην κοινωνία και στον φυσικό κόσμο.

Παρά τη συχνά σκοτεινή ατμόσφαιρα και τα αλληγορικά ενήλικα θέματα, αυτή η παραγωγή της Disney είναι στην πραγματικότητα μια οικογενειακή περιπέτεια φαντασίας. Η ταινία, ένας ύμνος στη γυναικεία δύναμη, αφηγείται μια συγκινητική ιστορία για τη φύση της μητρικής αγάπης, και γοητεύει με το διαχρονικό της χιούμορ και τις άφθονες πινελιές φωτός και ελπίδας. Επιπλέον, τα υποψήφια για Oscar κοστούμια, η παραμυθένια υπόσταση των σκηνικών, των εφέ και της μουσικής του Τζέιμς Νιούτον Χάουαρντ δημιουργούν ένα αισθητικά απολαυστικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν μάχες ανάμεσα σε ανθρώπους και μαγικά πλάσματα που επιφέρουν τραυματισμούς και έναν θάνατο. Σημειώνεται μια ιδιαίτερα δραματική σκηνή κακοποίησης (εκτός οθόνης) που ενδέχεται να δημιουργήσει δυσάρεστα συναισθήματα.



Συνέχεια:

Maleficent: Η Δύναμη του Σκότους (2019)Maleficent: Mistress of Evil (2019)
"Maleficent: Η Δύναμη του Σκότους" 
★★★★★★★☆☆☆ 
Πέντε χρόνια μετά το σπάσιμο της κατάρας χάρη στο μητρικό φιλί της, η Μαλέφισεντ συνεχίζει να προστατεύει το Μουρς και να μεγαλώνει την Ορόρα ως κόρη της. Το κορίτσι, Βασίλισσα πια του μαγικού δάσους, δέχεται την πρόταση γάμου του Πρίγκιπα Φίλιπ, ενθουσιάζοντας τους κατοίκους του Μουρς και τον φιλειρηνικό πατέρα του αγοριού, καθώς αυτός ο γάμος θα ενώσει τα δύο εχθρικά βασίλεια. Ωστόσο, η Μαλέφισεντ, επιφυλακτική προς το ανθρώπινο είδος, συμβουλεύει την Ορόρα ενάντια στον γάμο, ενώ η μητέρα του Φίλιπ, η... (Περισσότερα)


Διασκευή της:

Sleeping Beauty (1959)
"Η Ωραία Κοιμωμένη"
★★★★★★★★☆☆
Όταν ο βασιλιάς και η βασίλισσα παραβλέπουν να προσκαλέσουν τη μοχθηρή νεράιδα Maleficent (Μαγκούφισα) στον χορό προς τιμήν της γέννησης της κόρης τους Aurora (Αυγή), εκείνη ρίχνει μια σκληρή κατάρα στο μωρό. Σύμφωνα με την κατάρα, η Aurora στα δέκατα έκτα γενέθλιά της, θα τρυπήσει το δάκτυλό της σε ένα αδράχτι και θα πεθάνει. Τρεις καλόκαρδες και εύθυμες νεράιδες, η Flora, η Fauna και η Merryweather (Φλώρα, Δώρα και Μαριγούλα), και ο γενναίος πρίγκιπας Φίλιπ θα σταθούν στο πλευρό της νεαρής... (Περισσότερα)