Maleficent: Η Δύναμη του Σκότους (2019)




Maleficent: Η Δύναμη του Σκότους (2019)

Maleficent: Mistress of Evil (2019)  
Maleficent: Η Δύναμη του Σκότους (2019)Maleficent: Mistress of Evil (2019)
"Maleficent: Η Δύναμη του Σκότους" 
★★★★★★★☆☆☆ 
Πέντε χρόνια μετά το σπάσιμο της κατάρας χάρη στο μητρικό φιλί της, η Μαλέφισεντ συνεχίζει να προστατεύει το Μουρς και να μεγαλώνει την Ορόρα ως κόρη της. Το κορίτσι, Βασίλισσα πια του μαγικού δάσους, δέχεται την πρόταση γάμου του Πρίγκιπα Φίλιπ, ενθουσιάζοντας τους κατοίκους του Μουρς και τον φιλειρηνικό πατέρα του αγοριού, καθώς αυτός ο γάμος θα ενώσει τα δύο εχθρικά βασίλεια. Ωστόσο, η Μαλέφισεντ, επιφυλακτική προς το ανθρώπινο είδος, συμβουλεύει την Ορόρα ενάντια στον γάμο, ενώ η μητέρα του Φίλιπ, η Βασίλισσα Ίνγκριθ, σχεδιάζει να σκοτώσει όλα τα μαγικά πλάσματα. (118 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Γιόκιμ Ρόνιν
Ηθοποιοί: Αντζελίνα Τζολί, Ελ Φάνιν, Μισέλ Φάιφερ, Χάρις Ντίκινσον,  Τσίουετελ Έτζιοφορ, Σαμ Ράιλι, Εντ Σκράιν, Ιμέλντα Στόντον, Τζούνο Τεμπλ, Λέσλι Μάνβιλ


Η Disney με το Maleficent (2014) επανεξέτασε την ιστορία της Ωραίας Κοιμωμένης από την οπτική της ανταγωνίστριας, την οποία αναθεώρησε ως μια πληγωμένη, ισχυρή γυναίκα που υπέπεσε σε κακές επιλογές αναζητώντας εκδίκηση, αλλά ποτέ δεν κατάφερε πραγματικά να συντρίψει την καλή της καρδιά. Το Maleficent: Η Δύναμη του Σκότους (2019), βρίσκει τη Μαλέφισεντ να έχει αναπτύξει μια νέα αίσθηση του χιούμορ, αλλά παραμένει εξίσου εκφοβιστική όταν αυτό απαιτείται. Πλέον δεν παρακινείται από εκδίκηση, αλλά από το έντονο ένστικτό της να προστατεύσει το Μουρς και την Ορόρα από τη Βασίλισσα Ίνγκριθ, την ενσάρκωση του πραγματικού ανθρώπινου κακού.

Η Μαλέφισεντ προσπαθεί να αποφασίσει εάν η αγάπη της για την ανθρώπινη κόρη της μπορεί να επεκταθεί και στο υπόλοιπο της ανθρωπότητας. Παράλληλα, η Ορόρα με ένα μείγμα νεανικής παρορμητικότητας και απειρίας ξεγελιέται ώστε να αμφισβητήσει τη μητέρας της. Ωστόσο, μετανιώνει και προσπαθεί με αποφασιστικότητα να επανορθώσει. Στο πλευρό της βρίσκεται ο Φίλιπ, ο εξίσου καλόκαρδος, γενναίος και αφελής μέλλοντας σύζυγός της. Ο Ντίαβαλ, το κοράκι της μητέρας της με την ανθρώπινη μορφή αναλαμβάνει τον ρόλο του σοφού και προστατευτικού μεγαλύτερου αδελφού.

Ο φανταστικός κόσμος επεκτείνεται με νέες περιοχές και χαρακτήρες. Αυτό εκτός από την ευκαιρία για εντυπωσιακά γραφικά προσφέρει και σημαντικά μηνύματα. Η ιστορία πραγματεύεται την εχθρότητα μεταξύ των λαών και τις ρίζες της στις προκαταλήψεις και τις ενέργειες παραπληροφόρησης αυτών που ελέγχουν τη ροή των πληροφοριών. Η αυτοθυσία είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα, όπως είναι και ο συμβολισμός του πώς ο άνθρωπος απειλεί και εκμεταλλεύεται το περιβάλλον και τα υπόλοιπα είδη.

Πέραν των τεχνικών επιτευγμάτων, των αξιόλογων ερμηνειών και μηνυμάτων, αυτό που λείπει είναι μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα ιστορία για να τα αναδείξει. Η πλοκή είναι αδύναμη, κοινότοπη και συγκεχυμένη. Μεγάλο μέρος της ταινίας αναλώνεται σε λεκτική παράθεση των γεγονότων και σε μια υπερβολικά μακρόχρονη CGI μάχη.

Σε μια μεγάλη μάχη υπάρχουν πολλά θύματα, τα περισσότερα εκ των οποίων μαγικά πλάσματα που σκοτώνονται από όπλα αλλά και από ένα παρασκεύασμα που τα μετατρέπει σε σκόνη ή φυτά.

Τα μηνύματα του Maleficent: Η Δύναμη του Σκότους (2019) προβάλλουν την αξία της οικογένειας, της εμπιστοσύνης και της συγχώρεσης. Η ταινία ενθαρρύνει τα παιδιά να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα των άλλων, να αγαπήσουν τις ιδιαιτερότητές τους και να σέβονται τον πλανήτη μας. Η ιστορία αντιπαραβάλει την εσωτερική δύναμη με την εξουσία, την αγάπη με το μίσος και το καθήκον με τις προσωπικές επιθυμίες και επιλογές. 




Προηγούμενη Ταινία:

Maleficent (2014)
"Μαλέφισεντ" 
★★★★★★★★☆☆ 
Στο Μουρς, ένα μαγικό, γαλήνιο δάσος που συνορεύει με ένα ανθρώπινο βασίλειο, ζει μια νεαρή νεράιδα, η Μαλέφισεντ, η οποία ερωτεύεται ένα ορφανό αγόρι, τον Στεφάν. Όμως, τα συναισθήματα του Στεφάν επισκιάζονται από τις φιλοδοξίες του και οι δυο τους απομακρύνονται. Η ενήλικη πια Μαλέφισεντ γίνεται η ισχυρή προστάτιδα του κόσμου της, όμως ο Στεφάν θέλοντας να γίνει ο νέος βασιλιάς του δικού του, προδίδει την παιδική του φίλη. Εκείνη, συντετριμμένη από τη βαναυσότητα του Στεφάν, μετατρέπει το... (Περισσότερα)


Διασκευή της:

Sleeping Beauty (1959)
"Η Ωραία Κοιμωμένη"
★★★★★★★★☆☆
Όταν ο βασιλιάς και η βασίλισσα παραβλέπουν να προσκαλέσουν τη μοχθηρή νεράιδα Maleficent (Μαγκούφισα) στον χορό προς τιμήν της γέννησης της κόρης τους Aurora (Αυγή), εκείνη ρίχνει μια σκληρή κατάρα στο μωρό. Σύμφωνα με την κατάρα, η Aurora στα δέκατα έκτα γενέθλιά της, θα τρυπήσει το δάκτυλό της σε ένα αδράχτι και θα πεθάνει. Τρεις καλόκαρδες και εύθυμες νεράιδες, η Flora, η Fauna και η Merryweather (Φλώρα, Δώρα και Μαριγούλα), και ο γενναίος πρίγκιπας Φίλιπ θα σταθούν στο πλευρό της νεαρής... (Περισσότερα)