Η Ταινία LEGO 2 (2019)




Η Ταινία LEGO 2 (2019)

The Lego Movie 2: The Second Part (2019)

   
The Lego Movie 2: The Second Part (2019)The Lego Movie 2: The Second Part (2019)
"Η Ταινία LEGO 2" 
★★★★★★★★★
Πέντε χρόνια μετά την πρώτη εισβολή των LEGO Duplo, η πολύχρωμη, λαμπερή πόλη του Μπρίκσμπεργκ έχει πλέον μετατραπεί σε μία μετα-αποκαλυπτική ερημιά γνωστή ως Αποκάλιπσμπεργκ, η οποία έχει σκληρύνει όλους του κατοίκους της εκτός από τον πάντα πρόσχαρο Έμμετ. Όταν ο διαγαλαξιακός εισβολέας Sweet Mayhem απαγάγει τους φίλους και το κορίτσι του, τη Λούσι, ο Έμμετ αποφασισμένος να τους σώσει τους ακολουθεί με το διαστημόπλοιο του μέχρι το μακρινό σύστημα Systar, ενώ στη διαδρομή συναντά τον σκληρό και κυνικό Ρεξ, ο οποίος προσφέρεται να τον βοηθήσει. (107 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Μάικ Μίτσελ
Ηθοποιοί: Κρις Πρατ, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Γουίλ Αρνέτ, Τίφανι Χάντις, Στεφανί Μπεατρίζ, Τσάρλι Ντέι, Άλισον Μπρι, Νικ Όφερμαν, Μάια Ρούντολφ


Πέντε χρόνια μετά την διασκεδαστική, ανατρεπτική και απροσδόκητα βαθυστόχαστη Ταινίας LEGO (2014), την οποία ακολούθησαν το 2017 τα δύο κινηματογραφικά το 2017 τα δύο κινηματογραφικά Spin-Offs Η Ταινία LEGO Batman και Η Ταινία LEGO Ninjago,, κυκλοφόρησε το πιο "awesome" κεφάλαιο του franchise. Tο δημιουργικό δίδυμο των Φιλ Λορντ και Κρίστοφερ Μίλερ υπέγραψε και πάλι το σενάριο και ανέλαβε την παραγωγή. Πίσω από τη σκηνοθεσία βρέθηκε αυτή τη φορά ο Μάικ Μίτσελ. Η ομάδα επέκτεινε το σύμπαν του φιλικού Έμμετ, εισάγοντας νέους κόσμους και χαρακτήρες σε μια χαρούμενη και πολυσύνθετη συνέχεια με το ίδιο δημιουργικό, εγκάρδιο και οξυδερκές πνεύμα της αρχικής.

Η Ταινία LEGO 2 (2019) είναι ένα τεχνικό θαύμα σχεδιασμού, φωτογραφίας, φωτισμού, μουσικής, διαλόγων και φωνητικών ερμηνειών. Οι δεκάδες διάσημοι ηθοποιοί φέρνουν τον πιο κωμικό εαυτό τους, ενώ η ενθουσιώδης μουσική επένδυση αξίζει μία θέση ανάμεσα στα καλύτερα soundtracks ταινιών κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών. Το χιούμορ είναι άπλετο με έξυπνα, εύστοχα και καθαρά αστεία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναρίθμητες cameo εμφανίσεις βασισμένες σε ιστορικές προσωπικότητες και σύγχρονες διασημότητες. Εξίσου απολαυστικές είναι και οι αναφορές σε διάφορες δημοφιλείς ταινίες, από κλασικά μιούζικαλ και περιπέτειες επιστημονικής φαντασίας μέχρι πρόσφατα blockbusters. Ωστόσο, παρά τις αλλεπάλληλες αναφορές και τις μνείες στην ποπ κουλτούρα, η επιδέξια και πολυεπίπεδη ιστορία δεν χάνει ποτέ από το επίκεντρό της τους χαρακτήρες της και τα πολύτιμα προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά μηνύματα που έχει να προσφέρει.

Τα θέματα

Το 2014, η Ταινία LEGO εξέπληξε με τη βαθιά κοινωνική κριτική της ενάντια στις καπιταλιστικές, συγκαλυμμένα αυταρχικές κυβερνήσεις και τις μεγαλοεπιχειρήσεις. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η αναφορά της στις προσπάθειες πλύσης εγκεφάλου των μέσων ενημέρωσης με σκοπό τη δημιουργία συμμόρφωσης και καταναλωτισμού, παρά το γεγονός ότι η κινηματογραφική σειρά λειτουργεί επίσης ως διαφήμιση του “Ισχυρότερου εμπορικού σήματος του κόσμου” σύμφωνα με την Brand Finance. Η Ταινία LEGO 2 αντιστρέφει το αντί-προπαγανδιστικό μήνυμα. Αυτό το κεφάλαιο παρουσιάζει το πώς η αναποτελεσματική επικοινωνία, η ανάγκη των ανθρώπων για τη διατήρηση του οικείου, ο φόβος του καινούριου και οι στερεοποιημένες μεροληπτικές ιδέες μπορούν να αποτρέψουν τον πολυπολιτισμικό μας κόσμο από την επίτευξη αρμονίας.

Η πλοκή

Η ταινία ξεκινά στο σημείο όπου σταμάτησε η προηγούμενη, με τον Μπαμπά και τον γιο του, τον Φιν, να παίζουν, επιτέλους μαζί, με τα LEGO τους. Καθώς ο Μπαμπάς ενημερώνει τον Φιν πως πλέον και η μικρή αδελφή του, η Μπιάνκα, μπορεί επίσης να παίζει μαζί τους, οι δημιουργίες της από Duplo καταφθάνουν στο Μπρίκσμπεργκ.

Στον κόσμο των LEGO

Παράλληλα, μέσα στον κόσμο των LEGO και κατά τη διάρκεια των επόμενων 5 ετών, οι εισβολείς των εξωγήινων από το σύστημα Systar πληθαίνουν. Πλέον στα ογκώδη προσχολικά τουβλάκια προστίθενται και νέα, μικρά, πολύχρωμα, πιο κοριτσίστικα παιχνίδια. Όλα μαζί τα καινούρια κομμάτια δημιουργούν χάος για τους κατοίκους του Μπρίκσμπεργκ. Η ευτυχισμένη, ολοζώντανη πόλη τους μετατρέπεται σε ένα δυστοπικό τοπίο.

Παρά τη νέα χαοτική πραγματικότητα, ο Έμμετ διατηρεί την ευχάριστη και θετική του διάθεση. Αντίθετα οι συμπολίτες του ακολουθούν πλέον έναν σκληρό και κυνικό τρόπο ζωής. Καθώς ονειρεύεται μία ευτυχισμένη ζωή για τον ίδιο και το κορίτσι του, τη Λούσι, εμφανίζεται μια νέα απειλή, η αρχηγός του εξωγήινου στρατού, η Sweet Mayhem. Υπό της εντολές της βασίλισσας του συστήματος Systar, Watevra Wa’Nabi, η Sweet Mayhem απαγάγει τη Λούσι, τον Batman, τη μονόκερο γάτα Unikitty, τον βιονικό πειρατή MetalBeard και τον αστροναύτη Μπένι, και τους μεταφέρει στον πλανήτη της. Τότε ο Έμμετ τους ακολουθεί αποφασισμένος πως όντως πρέπει να σκληρύνει για να τους σώσει. Σε αυτή την αλλαγή προσφέρεται να τον βοηθήσει ο αυτοανακηρυχθείς προστάτης του γαλαξία, αρχαιολόγος, καουμπόη και εκπαιδευτής Βελοσιραπτόρων Rex Dangervest.

Στον κόσμο των ανθρώπων

Όπως αποκάλυψε η πρώτη ταινία, οι περιπέτειες των LEGO ηρώων είναι το προϊόν της φαντασίας και των αλληλεπιδράσεων των ανθρώπων. Κατ’ επέκταση όλη η δράση του κόσμου των Lego παραλληλίζει τα γεγονότα στον ανθρώπινο κόσμο. Στην αρχή η νεαρή Μπιάνκα εκλαμβάνεται ως απειλή από τον μεγαλύτερο αδερφό της, τον Φιν. Καθώς το κορίτσι μεγαλώνει και προσπαθεί να παίξει μαζί του, προσαρμόζει, αδέξια, το στυλ παιχνιδιού της στο δικό του. Η αδυναμία της Μπιάνκα να επικοινωνήσει σωστά τις προθέσεις της και η υιοθέτηση του έφηβου Φιν μιας πιο μελαγχολικής προσωπικότητας δεν επιτρέπουν στα δύο παιδιά να συνεργαστούν.

Τα μηνύματα

Η ιστορία προτείνει ότι ενώ όλοι πρέπει να μεγαλώσουμε, δεν είναι απαραίτητο στην πορεία να γίνουμε κυνικοί και κακοδιάθετοι. Αντιθέτως, έχουμε τη δυνατότητα και το δικαίωμα να διατηρήσουμε και να καλλιεργήσουμε την αίσθηση χαράς και θετικής στάσης της παιδικής μας ηλικίας. Παρομοίως, συμβουλεύει να παραμένουμε αληθινοί στους εαυτούς μας. Επιπλέον, προτρέπει τα αγόρια να αποφεύγουν τα στερεότυπα των μάτσο αρσενικών χαρακτηριστικών, αλλά και τα κορίτσια να βρουν τη δύναμη τους χωρίς να θυσιάζουν τα γυναικεία χαρακτηριστικά τους. Στο ίδιο πνεύμα, τόσο η Βασίλισσα Watevra Wa’Nabi όσο και η Sweet Mayhem φέρνουν στην ιστορία διαφορετικές αναπαραστάσεις της θηλυκότητας. Επίσης, η Λούσι εξελίσσεται σημαντικά και απολαμβάνει χρέη ισάξιου συμπρωταγωνιστή. Ανάμεσα στα άφθονα ζεστά οικογενειακά μηνύματα διαφαίνεται με ευρηματικό τρόπο το ότι τα παιδιά ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, μπορούν να είναι συμβατά όπως ακριβώς είναι και τα προσχολικά Duplo με τα παραδοσιακά Lego.

Δεν υπάρχει κάποιο τρομακτικό ή ανησυχητικό στοιχείο στη δράση, η οποία όμως είναι έντονη και περιλαμβάνει καταδιώξεις, μάχες με όπλα λέιζερ, πάλη και πολλές εκρήξεις.



Προηγούμενη Ταινία:

The LEGO Movie (2014)
"Η Ταινία LEGO"
★★★★★★★★★☆
O κόσμος των LEGO κινδυνεύει να ακινητοποιηθεί για πάντα, όταν ο τυραννικός Lord Business (Μοχθηρός) βρίσκει ένα μυστηριώδες σούπερ όπλο, το “Kragle”. Ο μάγος Vitruvius προσπαθεί να τον σταματήσει, όμως τυφλώνεται από τα ρομπότ του Business. Τότε ο μάγος προφητεύει ότι ο “Εκλεκτός” θα βρει το “Κομμάτι της Αντίστασης” και με αυτό θα σταματήσει το Kragle. Χρόνια αργότερα, ο Έμμετ, ένας συνηθισμένος εργάτης κατασκευών, βρίσκει ένα κόκκινο πλαστικό κομμάτι που διαφέρει από τα υπόλοιπα τούβλα του κόσμου του και... (Περισσότερα)


Spin Off:
  
"Η Ταινία LEGO Batman" 
★★★★★★★☆☆☆
Καθώς σώζει την πόλη του Γκόθαμ από τον Τζόκερ για ακόμα μία φορά, ο Μπάτμαν πληγώνει τα συναισθήματα του εχθρού του, λέγοντάς του πως δεν σημαντικός στη ζωή του, με αποτέλεσμα ο Τζόκερ να αναζητήσει εκδίκηση. Αργότερα, ο υπερήρωας παρευρίσκεται ως Μπρους Γουέιν στην εκδήλωση συνταξιοδότησης του Επιθεωρητή Γκόρντον, τον οποίο αντικαθιστά η ικανή κόρη του, η Μπάρμπαρα. Ταυτόχρονα, ο Μπρους υιοθετεί από απροσεξία ένα ορφανό παιδί, τον πρόθυμο και αισιόδοξο Ντικ Γκρέισον και φαίνεται... (Περισσότερα)
"Η Ταινία LEGO Ninjago"  
★☆☆☆☆
Μια ομάδα έφηβων νίντζα, εκπαιδευμένων από τον σοφό Μάστερ Γου, υπερασπίζεται τη Ninjago City από τις επιθέσεις του μεγαλομανή Άρχοντα Γκάρμαντον. Το χρώμα, οι πολεμικές τεχνικές και οι ξεχωριστές δυνάμεις των έξι νεαρών μαχητών προέρχονται από διάφορα φυσικά στοιχεία: Ο Κόκκινος Κάι αντιπροσωπεύει τη Φωτιά, ο Μαύρος Κόουλ τη Γη, η Γκρι Νία το Νερό, ο Μπλε Τζέι την Αστραπή και ο Λευκός Ζέιν τον Πάγο. Ωστόσο, ο Πράσινος Λόιντ αγνοεί το ιδιαίτερο ταλέντο και τον σκοπό του, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει... (Περισσότερα)