Μπάντι, ο Ροκ Σταρ (2016)



Μπάντι, ο Ροκ Σταρ (2016)

Μπάντι, ο Ροκ Σταρ (2016)


Rock Dog (2016)
★★★★★★★☆☆☆
Ο Bodi (Μπάντι), ένας νεαρός θιβετιανός σκύλος με πάθος για τη μουσική, προετοιμάζεται από τον πατέρα του για να πάρει μια μέρα τη θέση του ως φύλακας των προβάτων του χωριού τους, τα οποία βρίσκονται στο στόχαστρο μιας συμμορίας λύκων. Όταν όμως, ένα ραδιόφωνο πέφτει από τον ουρανό, τα όνειρα του Bodi να γίνει μουσικός βγαίνουν στην επιφάνεια και τον οδηγούν στην πόλη. Εκεί, πρέπει να αποδείξει πως έχει το ταλέντο και τη θέληση να πετύχει, αλλά και να βρει τη “φωτιά μέσα του” για να σώσει τα πρόβατά του από την επίθεση των λύκων. (80 λεπτά) (Ηλικία: 5+) 
Σκηνοθεσία: Ας Μπράνον
Ηθοποιοί: Λουκ Γουίλσον, Έντι Ίζαρντ, Τζ. Κ. Σίμονς, Λιούις Μπλακ, Κέναν Τόμσον, Μάε Γουίτμαν

H 1η κινεζική παραγωγή κινουμένων σχεδίων δημιουργημένη για το διεθνές κοινό, βασίζεται στο εικονογραφημένο μυθιστόρημα Tibetan Rock Dog, το οποίο έγραψε και εικονογράφησε ο Κινέζος ροκ σταρ Zheng Jun. Κατά την κυκλοφορία της η ταινία ήταν η ακριβότερη παραγωγή κινουμένων σχεδίων στην Κίνα.

H παιδική μουσική περιπέτεια φαντασίας Μπάντι, ο Ροκ Σταρ (2016) έχει συμπαθητικούς χαρακτήρες, καθαρό χιούμορ και θετική διάθεση. Επιπλέον, θετικό στοιχείο είναι το καστ, το οποίο αποτελείται από διακεκριμένους Αμερικανούς ηθοποιούς, όπως ο Λουκ Γουίλσον, ο Τζ. Κ. Σίμονς και ο Σαμ Έλιοτ, αλλά και τον κορυφαίο Βρετανό stand-up κωμικό, Έντι Ίζαρντ.

Πίσω από τη σκηνοθεσία και το σενάριο βρίσκεται ο Αμερικανός Ας Μπράνον, συν-σκηνοθέτης του Toy Story 2 (1999) της Pixar. Το animation πραγματοποιήθηκε από το αμερικάνικο στούντιο Reel FX, και ο σχεδιασμός των χαρακτήρων από το Creature Shop του Jim Henson. Φυσικό επακόλουθο ήταν τόσο η ιστορία και η αφήγηση όσο ο σχεδιασμός και η τεχνική να ακολουθούν τα αμερικάνικα πρότυπα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, εκτός εξαιρέσεων όπως τα τοπία των Ιμαλαΐων και το παραδοσιακό ορεινό χωριό, η ταινία να στερείται αναφορών στον κινεζικό πολιτισμό. Εμφανής είναι επίσης η απουσία κινεζικών στοιχείων και από το soundtrack. Τη μουσική επένδυση δημιούργησε ο Άγγλος συνθέτης Ρολφ Κεντ, ενώ τα τραγούδια περιλαμβάνουν αμερικάνικες και βρετανικές ροκ επιτυχίες.

Η ταινία ακολουθεί τα όνειρα και τις περιπέτειες του αισιόδοξου, αφελή μα αποφασισμένου Bodi. Η ιστορία του προσφέρει άμεσα μηνύματα για την τόλμη και την επιμονή που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των προσωπικών στόχων.

Ο πατέρας του Bodi, ο γενναίος και ευρηματικός Κάμπα, με την ευσυνείδητη προσπάθειά του να προστατεύσει τους κατοίκους του ειρηνικού χωριού διδάσκει υπευθυνότητα. Επιπλέον, η αποδοχή των επιθυμιών του γιου του προωθεί την κατανόηση μεταξύ γονέων και παιδιών και τη σημασία της υποστήριξης.

Φτάνοντας στην πόλη, ο Bodi γνωρίζεται με τα μέλη ενός επίδοξου συγκροτήματος, αλλά και με τον Βρετανό γάτο και θρύλο της ροκ, τον απομονωμένο Άνγκους Σκάτεργουντ. Οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των χαρακτήρων, προωθούν τη συνεργασία, τη βοήθεια, την ειλικρίνεια και τη δίκαιη απόδοση ευσήμων.

Οι σκηνές δράσης είναι ήπιες, ενώ τα βίαια περιστατικά έχουν κωμικό χαρακτήρα. Σημειώνεται ένας αγώνας πυγμαχίας με μια άγρια αρκούδα γκρίζλι. Οι ανταγωνιστές, μαφιόζοι λύκοι, πυροβολούν ηρεμιστικά βελάκια και επιτίθενται στο χωριό του Bodi, προσπαθώντας να φάνε τα πρόβατα.

Ακολούθησε μία συνέχεια από μια εντελώς διαφορετική ομάδα παραγωγής και με νέο καστ. Το Rock Dog 2: Rock Around the Park (2011) κυκλοφόρησε απευθείας για ψηφιακή λήψη και αργότερα σε DVD και Blu-ray.